Taxe timbru mediator – taxe de timbru conform OUG nr. 80/2013

taxe timbru mediator
taxe timbru mediator

Taxe timbru mediator

Consfintirea intelegerii partilor printr-o hotarare de expedient inaintata instantei il costa pe justitiabil cu 50% mai putin decat daca ar urma calea contencioasa in rezolvarea problemelor legate de succesiuni, mosteniri, partaje, in ceea ce priveste taxa de timbru privind transeferul proprietatii. Conditia este sa apeleze la mediere inainte de a exista un proces pe rol in cauzele respective.

Ordonanta de urgenta Nr. 80 din 2013 privind taxele judiciare de timbru , avand in vedere modificarea cadrului legal de desfasurare a procesului civil prin adoptarea Codului de procedura civila, precum si punerea in aplicare a noilor institutii adoptate prin Codul Civil, pentru ca sistemul de taxare sa reflecte noua structura si dinamica a procesului civil, noile garantii procedurale acordate partilor pentru asigurarea unui proces echitabil, precum si acoperirea costurilor suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii si pentru asigurarea logisticii necesare punerii in aplicare a noilor prevederi legale.

Taxe timbru mediator

Se tine cont astfel, de necesitatea asigurarii, de pe o parte, a unui echilibru corespunzator intre eforturile bugetare de asigurare a unui serviciu public calitativ si obligatia cetateanului care foloseste acest serviciu de a contribui la sustinerea costurilor, dar si, pe de alta parte, a transparentei aplicarii normelor in materie implicand o evidenta clara asupra tuturor operatiunilor pe care le implica sistemulde taxare, luand in considerare faptul ca neadoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ ar conduce la conservarea unui sistem de taxare neadecvat fata de liniile trasate prin regandirea sistemului juridic romanesc odata cu adoptarea noului Cod civil si a noului Cod de procedura civila, cu consecinte negative pe planul situatiei justitiabililor si a nevoilor acute ale sistemului judiciar, dar si al transparentei si disciplinei financiare impuse de exercitiul colectarii la buget a sumelor derivand din plata taxelor judiciare de timbru.

Pentru cererile de incuviintare a acordurilor de mediere inainte de declansarea unui proces judiciar, legiuitorul acorda o serie de facilitati. 

Taxe timbru mediator. Daca acordul de mediere intervine in timpul existentei unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata,  taxele de timbru vor putea fi restituite (daca partile incheie un acord de mediere si il inainteaza instantei) cu urmatoarele exceptii: transferul drepturilor de proprietate si al altor drepturi reale, partajele si cauzele succesorale.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564