Acasă Blog

Mediere inselaciune – metoda accidentul. Solutionare latura penala si latura civila

mediere inselaciune accidentul

Infractiunea de inselaciune, prevazuta de art.Art. 244 Cod Penal, constand in inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

– mediere inselaciune accidentul-

Modul de operare folosit la comiterea de înşelăciuni prin metoda ”Accidentul” constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate telefonic de către persoane necunoscute. Acestea îşi declină calitatea de poliţist, medic sau avocat şi ulterior le aduc la cunoştinţă că un membru al familiei a fost implicat într-un accident de circulaţie soldat cu victime.

Sub pretextul soluţionării favorabile a cazului sau pentru o presupusă intervenţie medicală, faptuitorii le solicită părţilor vătămate diverse sume de bani, acestea constatând ulterior că au fost înşelate.

Sumele de care pot fi deposedate partile vatamate reprezinta, de foarte multe ori, economiile pe o viata ale acestora. Fiind vorba de sume semnificative pentru partile vatamate si familiile acestora, este bine de cunoscut ca, in functie de imprejurari, exista posibilitatea recuperarii acestora prin procedura de mediere si ajungerea la un Acord de mediere. Conditia de baza este de cele mai multe ori recuperarea sumelor de care au fost pagubite partile vatamate.

Dreptul la un mediator atat la persoanei vatamate cat si al inculpatului este stipulat in mod expres in Codul de Procedura Penala la art 81 si 83, procedura de mediere putand duce la recuperarea prejudiciului material si moral suferit.

– mediere inselaciune accidentul-

De asemenea, in cazul incheierii unui ACORD DE MEDIERE penala, Codul de Procedura Penala stipuleaza in mod clar la art. 275 alin. (1) punctul 2 litera c) ca atunci cand instanta dispune incetarea procesului penal in baza unui acord de mediere, cheltuielile judiciare se suporta si se platesc de partea prevazuta in acordul de mediere, in cazul in care a intervenit medierea penala. Asadar se stipuleaza in Acordul de mediere prevederea conform careia faptuitorul isi  asuma si cheltuielile judiciare ocazionate  in respectivul dosar de catre organele judiciare. – mediere inselaciune accidentul-

Formulare de mediere elaborate de catre Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei

În decembrie 2018, la Strasbourg, în cadrul celei de-a 31-a ședințe plenare, Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) a adoptat trei noi instrumente pentru promovarea și dezvoltarea medierii în statele membre ale Consiliului Europei. Aceste trei instrumente sunt următoarele:

 

  •  codul de conduită pentru furnizorii de mediere;
  •  un set de formulare de mediere care pot fi utilizate direct de mediatori;
  •  o rețea de referință cu indicatori de performanță pentru  stabilirea statisticilor în domeniul medierii.

Aceste seturi de documente vor fi adăugate la celelalte acte normative de referință ale CEPEJ privind instrumentele de dezvoltare a medierii, destinate statelor membre ale Consiliului Europei, precum și furnizorilor, asociațiilor, institutelor sau federațiilor de mediere care activează în acest domeniu, mediatori individuali, avocați, judecători, procurori și personalul neautorizat al instanțelor.

 

CEPEJ(2018)25_EN_ MEDIATION FORMS

DAUNE MORALE Lovirea sau alte violente – art. 193 Cod penal. Medierea unei infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii

mediere lovirea daune
mediere lovirea daune

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii – mediere lovirea daune-

Art. 193

Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

-mediere lovirea daune-

Astfel, orice faptă prin care se produc leziuni traumatice unei persoane, evaluabilă prin zile de îngrijire medicală, care pot fi de la o zi până la cel mult 90 de zile, constituie infracţiunea de lovire sau alte violenţe.

Prin medierea conflictului dintre parti, cu sprijinul mediatorului ales, s-a ajuns la o intelegere ce cuprinde si acoperirea daunelor morale evaluate de catre partea vatamata.

Noi, părțile, declarăm că în urma procedurii de mediere parcurse cu mediatorul, am consimțit încheierea și semnarea prezentului Acord de mediere, liber exprimat și neafectat de niciun viciu de consimțământ, angajându-ne reciproc la respectarea întocmai a acestuia.

Noi, partile, declaram ca am ajuns la o înțelegere și ne impacam în ceea ce privește fapta de lovire sau alte violentece face obiectul dosarului nr. VVVVV aflat pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria >>>>>> Bucuresti.

Eu V______  am achitat azi, ——-2018  suma de —– euro lui ———–, suma reprezentand acoperire daune Eu, ——– declar ca am primit azi, ——.2018 de la ——- suma de —– Euro reprezentand acoperire daune și declar ca de la aceasta data nu mai solicit atragerea răspunderii penale și civile a lui ———- în niciun dosar prezent sau viitor în ceea ce privește fapta menționată anterior, ce face obiectul doarului nr—– aflat pe rolul Judecatoriei Sectorul —-.  -mediere lovirea daune

Divort din strainatate prin mediere. Cum pot divorta romanii stabiliti in strainatate

divort din strainatate

Divort din strainatate prin mediere.

Procedura de mediere este aplicabilă cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, astfel prin procedura amiabilă soții pot decide prin convenție cu privire la încetarea căsătoriei dintre ei. Competența cazurilor de încetare a căsătoriei în cazul cetățenilor români stabiliți în străinătate aparține în acest caz secției civile a Judecătoriei Sectorului 5 București.

Potrivit art. 915 alin. (2) C. proc. civ., dacă nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România, în lipsa unui astfel de acord cererea de divorț fiind de competența Judecătoriei sectorului 5. Divort din strainatate prin mediere.

Biroul nostru de mediere colaborează cu alți specialiști precum notari, avocați, traducători etc. pentru a facilita aplicarea procedurii amiabile de desfacere a căsătoriei în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate. Obiectivul avut în vedere este reprezentat de oferirea cetațenilor români stabiliți în străinatate care nu pot fi prezenți fizic în România, posibilitatea de a negocia și perfecta înțelegeri privind încetarea căsătoriei, cu sprijinul mediatorului ales.

Competența Judecătoriei Sectorului 5:  potrivit dispozițiilor art. 131 alin. (1) Cod procedură civilă, aceasta instanță este competentă din punct de vedere general să soluționeze acest tip de cauze, în temeiul art. 3 lit. b) din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, având în vedere că petenții sunt cetățeni români cu domiciliul în străinătate și este competentă din punct de vedere teritorial în temeiul art. 915 alin. (2) Cod procedură civilă, având în vedere că reședința părților se află în străinătate. Divort din strainatate prin mediere.

Conform dispozițiilor art. 373 lit. a din Codul civil, divorțul poate avea loc prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț. Potrivit dispozițiilor art. 374 alin. 1 din Codul civil, divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există sau nu copii minori rezultați din căsătorie.

Art. 64 alin. 1 din Legea nr. 192/ 2006 prevede că pot fi rezolvate prin mediere neînțelegerile dintre soți privind continuarea căsătoriei, exercițiul drepturilor părintești, stabilirea domiciliului copiilor, contribuția părinților la întreținerea copiilor, partajul bunurilor comune precum și orice neînțelegeri care apar în raporturile dintre soți cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. Potrivit alin. 2 înțelegerea soților cu privire la desfacerea căsătoriei și la rezolvarea aspectelor accesorii divorțului se depune de către părți la instanța competentă să pronunțe divorțul.

Mediere program legaturi personale cu minorul, Craciun si Revelion ani pari/impari

program legaturi personale

Program de legaturi personale cu minorul. Parinte rezident/parinte nerezident. Încuviinţează legături personale cu minorul, după următorul program:

-în fiecare zi de marţi şi joi din săptămână, între orele 17:30-19:30, prin întâlniri cu fiica sa, respectiv cu luarea minorei din locuinţa mamei şi obligaţia readucerii acesteia la finalizarea programului de vizitare;

  • -o dată la două săptămâni, în săptămânile pare, de sâmbătă începând cu orele 10:00, până duminică orele 19:00, prin găzduirea minorei la domiciliul tatălui şi cu obligaţia readucerii acesteia la finalizarea programului de vizitare;
  • -în fiecare an, minora va petrece data aniversării zilei de naştere a părinţilor cu fiecare dintre aceştia;
  • -ziua de naştere şi zilele onomastice ale minorei vor fi petrecute cu mama în anii pari, iar cu tatăl în anii impari;
  • -Sărbătoarea Crăciunului va fi petrecută cu mama în anii pari, iar cu tatăl în anii impari;
  • -Revelionul şi Sărbătorile Pascale vor fi petrecute cu mama în anii impari, iar cu tatăl în anii pari;
  • -în perioada de vară, în fiecare an, minora va petrece cu tatăl perioada de 1-15 iulie şi 1-15 august, cu luarea minorei de către tată şi cu obligaţia readucerii acesteia la finalizarea programului de vizitare;
  • -tatăl va avea dreptul să fie informat de către mamă cu privire la starea de sănătate a copilului atunci când circumstanţele o impun (ex. copilul este bolnav, răcit, suferă de vreo afecţiune, necesită o intervenţie chirurgicală etc.).

Încuviinţează bunicilor paterni, să aibă legături personale cu minora după următorul program:

– o dată la două săptămâni, în săptămânile impare, în ziua de luni, între orele 17:30-19:30, prin întâlniri cu minora, respectiv cu luarea minorei din locuinţa mamei şi obligaţia readucerii acesteia la finalizarea programului de vizitare.

Procedura de mediere facilitează înțelegerea părinților privind modalitatea de exercitare în comun a autorității părintești, printr-un program de legături personale cu minorul, facilitat de către mediator și bine definit de comun acord de către ambii părinți.

Medierea unui furt de produse din supermarket. Caz solutionat la biroul nostru de mediere

mediere furt supermarket

Furtul calificat (art.229 NCP)Judecatoria SECTORUL 6 BUCURESTI

DOSAR NR. XXXXXXXXXXXXXX

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA S_________ 6 BUCUREȘTI

SECȚIA PENALĂ

-mediere furt supermarket-

SENTINȚA PENALĂ NR. 338

ȘEDINȚA PUBLICĂ DIN DATA DE –.06.2018

INSTANȚA CONSTITUITĂ DIN:

P_________: D___ B____

GREFIER: A________ C_______ M____

MINISTERUL PUBLIC – Parchetul de pe lângă Judecătoria S_________ 6 București a fost reprezentat de procuror A_____ R___.

Pe rol fiind soluționarea cauzei penale privind pe inculpatul A________ R_____ I____ trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin.1 -229 alin.1 lit.b Cod penal, parte vătămată fiind S.C. A_____ C________.

La apelul nominal făcut în ședință publică, au lipsit părțile.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, care învederează instanței că la data de 15.06.2018 s-a depus prin registratura instanței, acordul de mediere încheiat între inculpat și persoana vătămată ____________________ (filele 21-26).

Se prezintă mama inculpatului, numita A________ L_____ posesoare CI ________ nr. xxxxxx, CNP xxxxxxxxxxxxx care depune originalul procurii autentificată sub nr. 2612/15.06.2018 și acordul de mediere în original (filele 27-33). -mediere furt supermarket-

Reprezentantul Ministerului Public solicită instanței ca în baza art.396 al.6 Cpp rap.la art.17 al.2 Cpp și art.16 al.1 lit.g Cpp să dispună încetarea procesului penal privind pe inculpatul A________ R_____ I____ și partea civilă S.C.A_____ România SA, având în vedere că între părți s-a încheiat acordul de mediere nr.—-/15.06.2018 la Biroul de Mediator L____ V_________.

În baza art.23 al.1 Cpp solicită să se constate prejudiciul acoperit ca urmare a acordului de mediere încheiat.

În baza art.275 al.2 lit.d Cpp solicită obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare către stat.

I N S T A N Ț A

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria S_________ 6 București nr. 1636/P/2017 din data de 7.12.2017 a fost trimis în judecată inculpatul A________ R_____ I____, cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat prevăzută și pedepsită de art. 228 alin. 1-229 alin.1 lit.b C.pen.

La data de 25.02.2017 în jurul orelor 20:20 inc. A________ R_____ I____ a sustras bunuri în valoare de 3948 lei din magazinul A_____ din ___________________.4,sect.6.

În fapt, la data de 25.02.2017 inculpatul s-a deplasat în magazinul A_____ din Afi Palace C________ situat pe ___________________.4, sector 6, a luat de la intrare o sacoșă de rafie, a mers la raionul de produse electronice, a luat de pe raft 2 drone pe care le-a introdus în sacoșă după care a iesit din magazin fără să achite produsele fiind surprins de agentul de pază Marza C_________ după ce a trecut de porțile senzomatice ale magazinului care s-au declanșat. -mediere furt supermarket-

Fiind audiat în calitate de inculpat A________ R_____ I____ , acesta a recunoscut fapta așa cum a fost descrisă mai sus.

În cauza a fost audiat martorul M____ C_________, agent de securitate în cadrul magazinului care a declarat ca a observat activitatea infracțională a inculpatului , găsind asupra acestuia bunurile sustrase după ce alarma porților senzomatice s-a declanșat.

Actul de inculpare se probează cu: plângere persoană vătămată-fil.9, proces-verbal de constatare infracțiune-fil.8, declarație suspect, inc.-fil.17,19, decl.martor-fil.14-15.

Fapta inculpatului A________ R_____ I____ , care la data de 25.02.2017 a sustras din magazinul A_____ bunuri în valoare de 3948 lei întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de furt calificat prevăzută de art. 228 alin. 1-229 alin.1 lit.b CP.

Persoana vătămată declară la urmărirea penala prin reprezentant nu se mai constituie parte civilă în procesul penal, prejudiciul fiind recuperat în totalitate.

Având în vedere că a intervenit acordul de mediere nr.—/15.06.2018 la Biroul de Mediator L____ V_________ între inculpatul A________ R_____ I____ reprezentat de mama sa A________ L_____ conform procurii aut. sub nr. 2612/15.06.2018 notar B____ L_______ și partea civilă S.C.A_____ România SA în care arată că nu mai are nicio pretenție de la inculpat și s-au împăcat, obligându-se inculpatul să suporte cheltuielile integral, în baza art.396 al.6 Cpp rap. la art.17 al.2 Cpp și art.16 al.1 lit.g Cpp încetează procesul penal pentru infracțiunea prev.de art.228 al.1-art.229 al.1 lit.b Cp privind pe inculpatul A________ R_____ I____. -mediere furt supermarket-

În baza art.23 al.1 Cpp constată prejudiciul acoperit ca urmare a acordului de mediere încheiat.

În baza art.275 al.2 lit.d Cpp obligă inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE:

În baza art.396 al.6 Cpp rap.la art.17 al.2 Cpp și  art.16 al.1 lit.g Cpp încetează procesul penal pentru infracțiunea prev.de art.228 al.1-art.229 al.1 lit.b Cp privind pe inculpatul A________ R_____ I____ , fiul lui N______ D_____ și L_____, născut la 17.02.1999 în București, domiciliat în Bucuresti, __________________________, ____________, sect.6, CNP xxxxxxxxxxxxx,  și partea civilă S.C.A_____ România SA cu sediul în ____________________. 4, sector 6, prin încheierea acordului de mediere nr.—/15.06.2018 la Biroul de Mediator L____ V_________.

În baza art.23 al.1 Cpp constată prejudiciul acoperit ca urmare a acordului de mediere încheiat.

În baza art.275 al.2 lit.d Cpp obligă inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare statului.

Cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică azi 26.06.2018.

P_________ GREFIER

Red.DB/M__

2 ex./10.07.2018  www.rolii.ro

error: Content is protected !!