Onorariile si costurile procedurii de mediere

onorariu mediator


Onorariu mediator. Cat costa medierea? este una din intrebarile pe care un solicitant al serviciilor de mediere le adreseaza mediatorului. Fiecare caz in care se solicita si in care poate fi aplicata medierea este diferit. De aceea o prima discutie trebuie sa releve in linii mari caracteristicile spetei si posibilitatile persoanelor implicate in conflictul ce se doreste a fi mediat, pentru a putea fi adus in discutie un cuantum al onorariului, propus si negociat liber.

Persoana aflata in conflict, avocatul sau reprezentantul acesteia, pot discuta cu mediatorul si pot agrea cu acesta asupra costurilor medierii dupa ce cazul a fost prezentat, costurile putand a fi evaluate in functie de numarul de parti implicate, de necesitatea de depasari (o mediere in domeniul penal implica mult mai multe deplasari decat o mediere a unui litigiu de munca, spre exemplu), de gradul de dificultate estimat, volumul de munca apreciat apriori si alte variabile ce difera de la caz la caz. -onorariu mediator-

Cat de complex este cazul ce necesita mediere?

In functie de complexitatea disputelor si de durata de lucru alocata solutionarii acestora (analiza disputei, complexitatea ei, numarul de sedinte etc), onorariul perceput va fi stabilit impreuna cu dumneavoastra. De asemenea se pot stabili plati esalonate.

In principiu, onorariul se achita in mod egal de catre partile ce intra in mediere. De comun acord partile pot stabili ca plata sa fie facuta numai de catre una dintre ele sau procentul platit de fiecare dintre ele sa fie diferit. Onorariul se achita la semnarea contractului de mediere.

In cazurile penale, de obicei solicitantul medierii (care este cel mai adesea faptuitorul/inculpatul) este cel care isi asuma costurile medierii. Onorariu mediator.

Conform art. 26 din Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator (cu modificarile si completarile ulterioare):

  1. Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
  2. Onorariul trebuie sa fie rezonabil si sa tina cont de natura si de obiectul conflictului.

Onorariul mai poate fi stabilit si in functie de natura si obiectul litigiului (in functie de durata procedurii, de complexitatea cazului) precum si in functie de numarul partilor participante la mediere.

Apeland la serviciile biroului nostru de mediere, beneficiati de:

  • Deschiderea dosarului de mediere si inregistrarea cererii dvs;
  • Transmiterea punctului dvs. de vedere si al propunerii de mediere – in situatia in care procedura se declanseaza doar de catre una din partile aflate in conflict/litigiu;
  • Mediatorul va face toate demersurile legale, necesare, pentru a invita cealalta parte la mediere;
  • Facilitarea comunicării, a dialogului si a negocierilor dintre parti, in scopul realizării obiectivelor urmarite si a intereselor legitime ale acestora;
  • Sprijinirea partilor pe tot parcursul procedurii de mediere pentru gasirea celor mai bune solutii, reciproc avantajoase, de tip castig-castig;
  • Redactarea Acordului de Mediere;
  • Indrumarea partilor cu privire la pasii ce trebuie urmati dupa parcurgerea sedintelor de mediere, in functie de rezultatul medierii.

Durata redusa a procedurii de mediere (putand sa dureze de la cateva zile la cateva luni) si flexibilitatea procedurii, (partile putand conveni cu mediatorul data, ora si chiar locatia in care doresc sa se desfasoare medierea), fac din mediere o alternativa convenabila.

Confidentialitatea este garantata, mediatorul are obligatia de a pastra confidentialitatea discutiilor, el de principiu neputand fi citat ca martor referitor la actele sau faptele aflate in cursul medierii (cu anumite exceptii). Pe de alta parte, nici partile nu pot folosi ca probe in proces informatiile aflate in cursul medierii.

Cu siguranta vom gasi varianta de onorariu cea mai potrivita pentru dumneavoastra si situatia in care va aflati!


CONTACTATI MEDIATOR 

Telefon: 0723-373-564