Medierea penala si noua legislatie penala
Medierea penala si noua legislatie penala

Medierea penala si noua legislatie penala

Conform noii legislatii, medierea in cursul proceselor penale este posibila, in latura penala – pentru infractiunile cu privire la care este necesara plangerea prelabila sau este posibila impacarea, iar in latura civila – medierea este posibila in orice infractiune dar numai cu privire la pretentiile civile.

Asadar, medierea civila in procesul penal vizeaza doar actiunea civila si reprezinta o tranzactie intermediata de mediator cu privire la despagubirile pretinse pentru repararea prejudiciului cauzat prin infractiune.

Art. 23 din Noul Cod Penal statueaza la alin. (2) ca inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un Acord de mediere, potrivit legii.

Medierea penala si noua legislatie penala

Faptuitorul poate apela la procedura de mediere atat in faza extrajudiciara cat si in faza judiciara, in faza judiciara procesul penal putandu-se suspenda pentru o perioada de cel mult 3 luni pentru ca partile sa poata negocia pentru a ajunge la o intelegere prin mediere.  medierea penala si noua legislatie penala

Mediator infractiuni mediabile. Infractiunile pentru care Codul penal prevede ca se pun in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate – pentru care ACORDUL DE MEDIERE inlatura in totalitate raspunderea penala si Infractiuni pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala – deci ACORDUL DE MEDIERE inlatura in totalitate raspunderea penala.

In aceste cazuri medierea penala se poate desfasura doar pana la citirea actului de sesizare a instantei, si anume:

  • in faza de urmarire penala;
  • in faza de camera preliminara;
  • in faza de fond pana la termenul cu procedura legal indeplinita cand judecatorul da citire actului de sesizare a instantei.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564