medierea custodiei,mediator custodie, mediatoare custodie, mediator sector 1, mediator bucuresti, mediator de familie, mediator divort, mediator partaj, mediere divort, mediere custodiemedierea custodiei,mediator custodie, mediatoare custodie, mediator sector 1, mediator bucuresti, mediator de familie, mediator divort, mediator partaj, mediere divort, mediere custodie"/>
medierea custodiei,mediator custodie, mediatoare custodie, mediator sector 1, mediator bucuresti, mediator de familie, mediator divort, mediator partaj, mediere divort, mediere custodie

Medierea custodiei – exercitarea autoritatii parintesti

Medierea custodiei. Autoritatea parinteasca (cunoscuta informal sub denumirea de custodie) astfel cum a fost reglementata in Codul Civil, este exercitata in mod uzual de catre ambii parinti. Divortul conflictual, mai ales atunci cand conflictul priveste si modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, este rareori un proces de negociere directa. Problemele legate de divort si de custodie pot fi negociate in afara instantei, atunci cand sunt conditii pentru a conduce cuplul la solutionarea problemelor.

Aranjamentele amiabile sunt din ce in ce mai populare in randul cuplurilor care divorteaza. Cu toate acestea, cuplurile care nu pot comunica unul cu altul si care s-au angajat intr-un comportament amenintator, coercitiv, de manipulare si inselatorie nu sunt de obicei in pozitia de a negocia o intelegere unii cu altii.

Prin intermediul procedurii medierii poate fi indeplinit obiectivul solutionarii conflictului privind divortul si relatia cu copiii, aranjamentele de divort/separare, modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti comune, luand in considerare nevoile copiilor si ale fostilor soti/parteneri, solutia fiind transpusa intr-un Acord de mediere.

Caracteristici ale cuplurilor conflictuale

Conflictul dintre sotii care divorteaza poate fi productiv sau distructiv. Comunicarea productiva ar putea avea ca rezultat rezolvarea problemei. Cu toate acestea, comunicarea tumultoasa intre doi parinti escaladeaza de multe ori in manie si vina, tinzand sa conduca la un comportament perceput ca fiind extrem de negativ. Emotiile negative impiedica parintii de la rezolvarea cu calm a neintelegerilor dintre ei, indiferent daca diferentele se refera la anumite aranjamente financiare, locative sau la custodie si vizitare.

Odata ce in ciclul de comunicare intervin accese de suparare si resentimente, conflictul tinde sa-si asume o viata proprie si persoanele implicate par incapabile sa reia negocierile de pace, care ar avea ca rezultat in cele din urma rezolvarea problemei. Manipulari fatise, amenintari, constrangere si inselaciune caracterizeaza de obicei interactiunile de comunicare dintre cuplurile conflictuale. Scopul unui astfel de conflict este de a dobandi puterea si a detine controlul asupra celuilalt parinte sau asupra altor membri ai familiei.

Escaladarea conflictului – moment pentru mediere

Escaladarea conflictului dintre parintii care divorteaza induce ambilor sentimente de neintelegere, discordie si distrugere. Modelele distructive de comunicare ii fac pe acestia niste candidati defavorizati atunci cand vine vorba despre aranjamente convenabile de custodie comuna. Aranjamentele mediate privind custodia comuna necesita in mod normal un grad foarte ridicat de cooperare parentala. Anumite aranjamente pe care le doresc parintii conflictuali ne pot duce cu gandul la amenintarea regelui Solomon (in disputa biblica privind copilul asupra caruia doua femei isi disputa maternitatea).

Cand cuplurile conflictuale vin la mediere, indiferent de motivatia avuta (vin la indemnul instantei de judecata, al avocatului sau la insistentele unuia dintre ei), sunt atenta la semne timpurii care vor indica probabilitatea de succes sau de esec a medierii. Evaluand in mod continuu, in primele stadii ale medierii daca acesti parinti intra in mediere cu buna credinta, o dobandesc pe parcurs sau au un scop ascuns pentru care vor ca lucrurile sa se deruleze intr-o anume maniera, am posibilitatea de a  controla situatia si de o putea canaliza in timp util spre o rata de succes ridicata.

Medierea custodiei asupra copiilor

Medierea este, prin definitie, un proces conceput pentru a fi cooperant, interactiv si participativ. Medierea este un proces de solutionare a conflictelor cooperant in care specialistul incearca sa ajute partile sa ajunga la o intelegere a diferentelor lor. Medierea este bazata pe onestitate, informalitate, comunicare deschisa si directa, exprimarea emotiilor, atentia asupra cauzelor care stau la baza disputelor, consolidarea punctelor pozitive si evitarea vinei. Obiectivul sau este de a determina partile aflate in disputa la un compromis si, prin urmare, ajungerea la un acord voluntar si reciproc acceptabil.

Marea majoritate a cazurilor de custodie sunt solutionate prin metode alternative de solutionare (ADR), cum ar fi medierea. Medierea problemelor de custodie permite ca dumneavoastra si partenerul sa evitati litigiile ostile, stresante si traumatice ale unei dispute privind custodia copilului/copiilor. Aceasta ofera amandurora sansa de a atinge obiectivul comun de a servi interesul copilului intr-un mod civilizat. Mediatorul nu are puterea de a impune o solutie. Rolul sau este de a asista parintii in crearea propriului acord de vointa. In unele state din SUA, mediatorului i se poate cere de catre instanta sa faca o recomandare in cazul in care partile nu pot ajunge la un acord. Multe state cer parintilor sa participe la mediere ca o prima incercare de a ajunge la un acord privind custodia copilului si programul de legaturi personale.

Castigurile pe care le puteti obtine prin mediere au urmatoarele valente:

  • Medierea, de obicei, nu implica avocati, martori sau experti;
  • Medierea poate produce de obicei o intelegere incepand cu primele doua-trei ore de mediere, sau intinzandu-se pe parcursul unei perioade de una pana la doua saptamani;
  • Medierea imbunatateste comunicarea in cuplu pentru ca acesta sa fie intr-o mai mare masura capabil coopereze dupa divort  pentru cresterea copiilor.

Etapele implicate in procesul de mediere:

  • Intalnirea initiala cu mediatorul;
  • Identificarea si catalogarea problemelor;
  • Discutarea despre solutii cu o atitudine de castig-castig;
  • Redactarea Acordului privind exercitarea custodiei (a modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti).

Durata de timp necesara in mediere va depinde de mai multi factori, cum ar fi numarul de probleme de custodie, complexitatea problemelor precum si angajamentul tuturor partilor de a ajunge la un acord satisfacator.

Planul parental

Daca dumneavoastra si partenerul va separati (in cazul cuplurilor necasatorite) sau treceti printr-un divort, cea mai importanta sarcina va fi de a crea un Plan parental (parte a Acordului de mediere). Nu conteaza cat de multa animozitate se experimenteaza la momentul respectiv, trebuie sa va concentrati pe punerea in primul plan a copiilor dumneavoastra si de a face tot ce puteti pentru a lua decizii de custodie și vizitare reciproce, spre deosebire de varianta in care lasati un judecator sa decida ce este mai bine pentru familia dumneavoastra.

Ce este un plan parental?

Un acord scris parental poate ajuta la setarea in scena cu succes a relatiei post-divort. Acest proces va permite amandurora sa discutati despre problemele primare cu care va veti confrunta in organizarea vietii copiilor dumneavoastra.

Un Plan parental este un document care descrie programul de parinte al fiecaruia si poate include responsabilitatile fiecarui parinte in cresterea copiilor. Acesta poate fi detaliat si de lunga durata sau poate fi scurt si simplu. Nu exista niciun plan parental standard care sa functioneze perfect pentru toate familiile. Unii parinti pot avea un plan parental partajat, care permite contactul copilului frecvent sau continuu cu fiecare parinte 50% din timp. Alte planuri limiteaza contactul cu un parinte la fiecare weekend, plus un mijloc de saptamana sau o vizita peste noapte.

-medierea custodiei copilului-

Cand parintii ajung la un acord reciproc asupra atingerii unui plan care se potrivește nevoilor familiei, ei se vor bucura de un program previzibil si coerent. Acest lucru va reduce cantitatea de neintelegeri si conflicte care apar adesea in timpul litigiilor in instanta.

Este necesar sa se creeze un plan parental care sa reflecte interesul superior al copilului. Instanta va putea revizui planul parental pentru ca acesta sa urmareasca interesul superior al copiilor.

Impreuna cu fostul partener va trebui sa determinati modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti care sa functioneze pentru ambii dintre dumneavoastra si pentru copil/copii. In cazul în care locuiți în imediata apropiere unul de altul, ar fi potrivit a avea un program partajat egal. Obiectivul principal este de a veni cu un plan cu care ambele parti sunt de acord si considera ca va funcționa cel mai bine pentru toate partile implicate. Ati putea obtine informatii de la copii in cazul in care acestia sunt la o varsta adecvata pentru a-si da avizul. 

Copiii trebuie sa stie ca parintilor lor le pasa de ei si vor continua sa fie o parte din viata lor de zi cu zi si dupa separarea acestora, cu cat mai putine intreruperi si tensiuni.

Locuinta copiilor dupa separare

Cei mai mulți copii prefera ca parintii lor sa locuiasca aproape unul de altul. Acest lucru permite adesea copiilor sa mentina un program regulat, fara a fi nevoie sa se deplaseze pe distante lungi, de la casa unui parinte la altul. Calatoriile sunt deosebit de perturbatoare pentru adolescentii care doresc sa-si petreaca timpul cu prietenii lor. Ei au adesea o ambivalenta in sensul in care doresc sa vada un parinte, dar nu doresc sa perturbe propriile lor vieti sociale.

 Oricare ar fi Planul parental asupra caruia va decideti, tineti cont atunci cand aveti ca obiectiv medierea custodiei copilului dumneavoastra de faptul ca flexibilitatea este extrem de benfica tuturor partilor implicate.

Programarea vizitelor

Atunci cand parintii sunt separati geografic, copilul poate avea o resedinta principala in cursul anului scolar iar apoi il viziteaza celalalt parinte la sfarsit de saptamana, in concedii si in timpul vacantelor de vara. In vederea vizitelor la celalalt parinte, asigurati-va ca includeti modul in care vor fi luate deciziile medicale de urgenta.

Este posibil sa trebuiasca sa personalizati planul privind medierea custodiei in functie de varsta copiilor. Ceea ce poate fi adecvat pentru un adolescent poate sa nu fie cel mai bun plan pentru copiii foarte mici, care ar putea necesita mai mult timp cu ingrijitorul primar. In cazul in care parintii locuiesc in diferite parti ale tarii, timpul de vizitare poate fi limitat de scoala si vacantele de  vara. Cunoasterea programului ajuta la mentinerea copiilor intr-o rutina.

Aigurati-va ca includeti in medierea custodiei copilului drepturile de vizitare a bunicilor in planul parental precum si timp pentru a vizita alte rude care pot face parte din viata copiilor, inclusiv matusi, unchi si veri.

Sarbatori cu ambii parinti

Este important pentru copii sa experimenteze vacante cu ambii parinti si sa dezvolte traditii cu fiecare parinte si familia extinsa cat mai mult posibil. Daca ii intrebati pe copii, cel mai probabil ei va vor raspunde ca si-ar dori sa petreaca vacantele cu ambii dintre dumneavoastra. Ar trebui sa aveti la indemana calendarul scolar al copilului atunci cand se fac planuri de de vacanta.

Traditiile de sarbatori care implica anumite calatorii la reuniuni de familie ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand discutam de distribuirea timpului de vacanta. Sarbatorile sunt un moment extrem de important pentru copiii de toate varstele, in special pentru aceia de varsta scolara care doresc sa participe la serbari si primiri de cadouri in cadru organizat.

Educația copilului

Schimbarea scolii poate fi foarte perturbatoare pentru copii. Pentru a realiza o continuitate si o stabilitate, este benefic sa luati in considerare in medierea custodiei copilului ca schimbarea scolii sa nu fie efectuata  pana la sfarsitul anului scolar.

Vacante si calatorii

Fiecare parinte ar trebui sa aiba timp de vacanta cu copiii. Parintii ar trebui, de asemenea, sa ia in considerare activitatile copilului din timpul verii, inainte de a face planuri finale de vacanta.

Atunci cand copiii sunt intr-o vacanta prelungita cu un singur parinte, acesta ar trebui sa-si faca timp pentru contactul telefonic cu celalalt parinte pentru a asigura continuitatea relatiilor parentale.

Fiecare parinte ar trebui sa ofere un itinerar de calatorie, date, destinatii si locuri in care copilul sau parintele poate ajunge atunci cand este in vacanta.

Contact via e-mail, telefon si alte mijloace ale tehnologiei moderne

Multe familii traiesc departe una de alta, dar tehnologia ne ofera alternative in metodele de a pastra legatura. Fiecare parinte poate avea un calculator cu o camera incorporata. Copiii pot folosi acest lucru pentru a comunica cu celalalt parinte si pentru a se vedea unul pe celalalt in timp ce comunica.

Medierea custodiei copilului 

Despartirea parintilor nu trebuie sa reprezinte si despartirea unuia dintre parinti de copil, iar rolul mediatorului in a urmari ca interesul superior al copilului sa fie respectat este unul activ, de la care un profesionist nu trebuie sa se abata!

medierea custodiei –

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here