Mediere vatamare corporala accident rutier – Acord de mediere infractiune vatamare corporala

mediere vatamare corporala

Mediere vatamare corporala. Vatamarea corporala din culpa, fapta ce poate surveni ca urmare a producerii unui accident rutier, este o infractiune prevazuta in Codul Penal la – Infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii, la Art. 196:

Vatamarea corporală din culpă

(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Mediere vatamare corporala din culpa

Datorita faptului ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, aceeasi actiune penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata, daca a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii – conform art. 16 lit. g din Codul de Procedura Penala.

-mediere vatamare corporala-

In urma unui accident rutier pot exista victime. Daca in urma respectivului accident rutier, fapta de care se face responsabil autorul accidentului este de vatamare corporala din culpa, poate interveni un Acord de mediere in urma caruia se inlatura raspunderea penala, conform art. 16 lit. g CPP.

Daca in urma unui accident rutier, fapta de care se face responsabil autorul accidentului este de vatamare corporala ( art. 194 CPP), atunci termenii discutiei si ai medierii se muta in sfera acoperirii prejudiciului material si/sau moral, medierea neputand avea efecte in latura penala a infractiunii.

-mediere vatamare corporala din culpa-

Asadar, spre deosebire de vechea normativa, Noul Cod Penal incriminează vătămarea corporală din culpă prin art. 196. Infracţiunea este restructurată în acord cu noua configuraţie a infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi vătămare corporală. În paralel cu simplificarea incriminării se poate constata și o reducere a sferei de aplicare a acesteia. Astfel, potrivit vechiului text, în varianta tip, se putea pune problema vătămării corporale din culpă pentru leziuni ce necesitau pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, fără vreo altă condiționare.

Conform variantei tip a noii structuri a infracțiunii (art. 196 alin. 1), se poate pune problema vătămării corporale din culpă în cazul în care există îngrijiri medicale, chiar sub limita de 10 zile din reglementarea anterioară, dar numai în condițiile anume stabilite de legiuitor, respectiv: ca fapta să fi fost comisă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive, sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune.

Solutionarea laturii civile

Despagubirile materiale si/sau morale ce pot fi pretinse de catre victime sau urmasii acestora sau pot fi oferite de faptuitor pentru retinere in circumstantiere a reparatiei aduse  victimelor sunt un alt aspect ce poate fi solutionat prin intermediul procedurii de mediere desfasurate la mediator.

-mediere vatamare corporala-

Compensarea prejudiciilor sau daunelor produse ca urmare a unui accident se poate realiza prin mai multe modalitati, printre care oferirea si acceptarea unei  sume de bani ce va fi consemnata in Acordul de mediere.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564