mediere urmarire penala, acord mediere renuntare la urmarirea penala, mediator bucuresti, mediere penala, mediator penala, acord mediere penal
mediere urmarire penala, acord mediere renuntare la urmarirea penala, mediator bucuresti, mediere penala, mediator penala, acord mediere penal

Mediere urmarire penala -renuntarea la urmarirea penala

In situatia in care avem de-a face cu o fapta infractionala din categoria celor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de ce3l mult 7 ani,  pentru care s-a inceput urmarirea penala in personam (art. 305 alin. (3) NCPP), autorul infractiunii poate sa initieze demersuri privind incheierea unui Acord de mediere cu partea civila.

Conform art 318 CPP, procurorul poate dispune o solutie de renuntare la urmarirea penala:

  • Sub conditia indeplinirii obligatiilor asumate de catre faptuitor in acordul de mediere (a nu se confunda cu retragerea plangerii prealabile ori impacarea),
  • Pentru ca faptuitorul sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin acordul incheiat cu partea vatamata, procurorul stabileste prin ordonanta un termen cuprins intre 3 si maxim 9 luni (pentru prejudicu mare se merge pe 6-9 luni),
  •  In cazul in care nu se ajunge la o intelegere amiabila, dosarul ajunge in instanta, presupunem ca faptuitorul este condamnat si persoana vatamata nu mai poate recupera prejudiciul (doar in cazul in care detine bunuri pe numele lui) intrucat faptuitorul se afla in inchisoare,
  • In cazul in care faptuitorul nu isi indeplineste in termenul prevazut obligatiile asumate in acord, procurorul revoca ordonanta si redeschide urmarirea penala, astfel ca faptuitorul nu mai are decat posibilitatea pedepsei cu inchisoarea.

Art. 318-Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin Acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
(5) Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2)-^(4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
(6) În cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (4), procurorul revocă ordonanţa. Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O nouă renunţare la urmărirea penală în aceeaşi cauză nu mai este posibilă.

Daca autorul faptei nu achita intreg prejudiciul in termenul stabilit de procuror (poate stabili si 6- 9 luni), atunci acesta revoca ordonanta de renuntare la urmarirea penala, urmarirea penala se reia si se ajunge la proces.

Mediere urmarire penala

Faptuitorul va depune  dovezile achitarii prejudicului, conform graficului din Acordul de mediere si de asemenea va achita cheltuielile judiciare stabilite de procuror in ordonanta. Este suficient ca sa nu achite o transa la termenul stabilit, pentru ca persoana vatamata sa instiinteze procurorul.

Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala se comunica in copie persoanei care a facut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, dupa caz, altor persoane interesate.

Pentru ca ordonanata de renuntare la urmarire penala sa nu fie revocata de catre procuror,  trebuie respectate intocmai prevederile Acordului de Mediere, astfel cum a fost acesta agreat de catre persoana vatamata si faptuitor.

mediere urmarire penala

Daca la finalul perioadei dispuse (6-9 luni) pentru obligatiile asumate prin Acord de mediere, acestea nu au fost respectate, se ajunge asadar la revocarea ordonantei de renuntare la urmarirea penala.

Astfel, situatia in care obiectivul avut cu incheierea unui Acord de Mediere prin care faptuitorul se  obliga la inlaturarea consecintelor faptei sale este doar acela de a reusi sa obtina renuntarea la urmarirea penala, fara a si respecta la modul concret obligatiile asumate, nu subzista in fata prevederilor legale care detemina procuroul sa dispuna revocarea ordonantei de renuntare la urmarirea penala in caz de nerespectare a acestora.

Acordul de Mediere incheiat trebuie respectat in perioada de gratie acordata, care poate fi de maxim 9 luni, pentru ca  astfel efectele urmarite de parti sa fie depline.

mediere urmarire penala

Pentru o categorie aparte de fapte care constituie infractiuni  – detalii aici si aici  (vorbim despre infractiuni in privinta carora urmarirea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar acordul de mediere incheiat inlatura raspundere penala si pentru faptele ce constituie infractiuni pentru care impacarea/acordul de mediere inlatura raspunderea penala),  incheierea unui Acord de Mediere in conditiile legii, intre faptuitor si partea vatamata duce la impiedicarea punerii in miscare a a actiunii penale, iar cand aceasta a fost pusa in miscare, duce la imposibilitatea incetarii acesteia, conform Art. 16 alin (1) lit. g) din Codul de procedura penala.

mediere urmarire penala 

Mediere renuntare la urmarirea penala

Filozofia noastra este de a ajuta clientii in rezolvarea conflictelor intr-un mod care sa raspunda cel mai eficient nevoilor si obiectivelor lor. Sunem dedicati in a furniza servicii de mediere eficiente si de calitate pentru a ajuta persoanele fizice si companiile sa isi protejeze drepturile atunci cand se confrunta cu probleme.

Pentru solutionarea problemelor dumneavoastra in conditii amiabile, nu ezitati sa ne contactati!

mediere urmarire penala

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564