mediere succesiune
mediere succesiune, mediator www.varto.ro

Mediere succesiune

Succesiunea reprezinta transmiterea unor drepturi ale unei persoane catre una sau mai multe persoane, dupa decesul persoanei care detine aceste drepturi – mostenire, sau in timpul vietii – imparteala de ascendent. Deschiderea succesiunii si constatarea calitatii de mostenitor se realizeaza de catre institutiile mandatate cu aceasta competenta, notariatele si instantele de judecata.

In privinta mostenirii, dupa cum este cunoscut, inaintea obtinerii certificatelor de mostenitori pe cale notariala este necesar ca mostenitorii sa se inteleaga cu privire la impartirea averii. Daca nu exista neintelegeri cu privire la modul de impartire a averii si a bunurilor ce revin fiecaruia, lucrurile sunt clare. Insa daca exista neintelegeri cu privire la pretentii, exista doua modalitati de rezolvare a acestora, acestea fiind reprezentate de catre instanta de judecata sau de catre mediator. 

Mediere succesiune

Daca se alege instanta ca si cale de rezolvare a diferendului, pe langa termenele lungi ce vor curge pana la solutionarea dosarului, neluand in calcul si caile de atac la care partea sau partile pot apela in urma primirii unei sentinte defavorabile, exista si dezavantajul costurilor mari ale taxelor de timbru aferente pretentiilor, taxele de timbru fiind raportate la valoarea bunurilor revendicate.

Daca se alege medierea ca si cale de rezolvare a conflictului, iar aceasta este  finalizata printr-un acord de mediere, vom avea avantajul timpului scurt prin care se poate ajunge la acord, cu vointa tuturor partilor implicate, posibilitatea formalitatii de consfintire in instanta a acordului de mediere incheiat in cadrul biroului de mediere si avantajul costurilor taxei de timbru reduse cu 50% fata de costurile cu taxa de timbru ce ar fi fost platite daca se alegea calea instantei de judecata, conform OUG nr. 80/2013.

De multe ori, cotele ideale prevazute de lege nu pot reflecta realitatea concreta din cauza imposibilitatii impartirii in natura a unui bun mobil sau imobil, astfel intervine utilitatea acordului de mediere ce imbraca forma unui partaj succesoral voluntar. Impartirea efectiva este astfel ralizata dupa invoiala partilor.

Odata acordul de mediere finalizat, partile pot sa treaca la urmatoarele etape în vederea dobandirii dreptului de succesiune

-mediere succesiune-

La culegerea mostenirii are prioritate clasa I de mostenitori-descendentii in concurs cu sotul supravietuitor in cote de 3/4 si respectiv 1/4-daca exista sot supravietuitor, daca nu, copiii culeg toata mostenirea.

Au vocatie succesorala clasele in ordinea si procentele stabilite de NCC. Daca nu sunt succesori in clasa 1, urmeaza clasa 2-ascendenti privilegiati -parintii si colateralii privilegiati. Ascendentii privilegiati sunt mostenitori rezervatari si sezinari; ei vin la mostenire numai in nume propriu (nu pe cale de reprezentare succesorala).  Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului, precum si descendentii din frati si surori, care vin la mostenire prin reprezentare (cand parintele lor indreptatit la mostenire – frate cu defunctul – este predecedat).  Colateralii privilegiati nu sunt nici rezervatari si nici sezinari. Ei vin la mostenire in nume propriu, iar in locul celor predecedati vin la mostenire descendentii lor, prin reprezentare.  Urmeaza cei din clasa 3-ascendentii ordinari-bunicii/strabunicii,etc. si clasa 4-colateralii ordinari-unchi,matusi si verii primari-toate clasele intrand cu concurs cu sotul supravietuior.

Asadar fiecare clasa in ordinea enumerata, inlatura de la mostenire pe ceilalti din clasele subsecvente,care nu pot veni in concurs cu cei din clasa respectiva.

In mediere nu exista invingator si invins. La mediator toata lumea castiga!

MEDIERE SUCCESIUNE 

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564