mediere restantier intretinere, mediator creante, recuperare creante, mediere Laura Vartolomei
mediere restantier, mediator sector 1, mediator litigii intretinere, mediere intretinere, mediator

Mediere restantier la intretinere

CE NE FACEM CU RESTANTIERII LA INTRETINERE?

 Modul de viata in marile aglomerari urbane a dus la aparitia condominiurilor, a blocurilor de locuinte unde gaspodarirea privind sursele de caldura, de apa, mentenanta a spatiilor comune etc. a determinat organizarea in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.

-mediere restantier-

Asadar chiar si proprietarii care nu au aderat la asociatie sau care au cumparat locuinta in condominiu ulterior infiintarii asociatiei vor trebui sa se supuna hotararilor asociatiei. Membrii asociatiei de proprietari au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei, astfel cum sunt definite la art. 47 din legea nr. 230/2007. Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta afisata pe lista de plata.

Exista cazuri cand, din diverse motive, cota de contributie (,,intretinerea”) ce revine de plata pentru fiecare apartament nu este achitata de catre anumiti proprietari sau chiriasi ai acestora. Trebuie stiut faptul ca datoriile care se acumuleaza la intretinere sunt in sarcina proprietarului de drept al apartamentului. Astfel ca in situtia in care un chirias de rea credinta nu achita contributiile lunare, tot proprietarul este cel care trebuie sa plateasca intretinerile restante, urmand ca mai apoi acesta sa se poata indrepta prin actiune impotriva chiriasului in a carui sarcina era prevazuta prin contract obligativitatea platii cotei de contributie.

Mediere restantier la intretinere

O situatie des intalnita si care serveste drept motivare pentru proprietar de a nu achita cota de contributie ce ii revine in urma calculului lunar este constitutita de contestarea de catre acesta a diverselor aspecte, cum ar fi:

– modul de calcul al contributiilor pe apartamente;

refuzul asociatiei de a calcula o cota mai mica pentru apartamentele care nu sunt locuite in mod curent;

– modul de trecere de la plata consumului de apa din regim apometre in regim pausal sau invers;

– nemultumiri cu privire la modul de desfasurare a diverselor lucrari efectuate in beneficiul proprietarilor si costul acestora;

– aspecte cu privire la cheltuielile lunare cu reparatiile, salariile si repsonsabilitatile persoanelor remunerate sau cu privire la modul de folosire a diferitelor parti comune ale blocului etc.

Neplata cotei de contributie aferente apartementului detinut in proprietate are asadar diverse motivatii, obiective sau subiective, reale sau imaginare, astfel ca modurile de solutionare ale acestei situatii neplacute – in urma careia si ceilalti proprietari suporta consecinte – sunt constituite de doua variante, deopotriva viabile, medierea conflictului sau actionarea in instanta (de catre proprietar sau de catre asociatie).

De cele mai multe ori solutionarea litigiului in mod amiabil tine de disponibilitatea partilor de a se aseza la masa dialogului, de a intelege punctul de vedere al celuilalt si de a fi dispuse sa faca compromisuri.

Intr-una din spetele mediate avand ca scop stingerea litigiului cu privire la o suma restanta destul de consistenta, partile au fost dispuse (in urma discutiilor pe care le-am avut cu fiecare separat dar si in sesiuni comune) sa renunte la o buna parte din penalitatile de intarziere ce incepusera sa curga de multa vreme si sa fie dispuse la modificarea modului de folosinta a unei parti comune din imobil. A fost important ca partile sa aiba sansa de a vorbi, de a fi ascultate, de a fi dispuse sa afle lucruri pe care nu le cunosteau cu privire la motivatiile interinseci deciziilor celeilalte parti.

Mediere restantier – o cale amiabila

Adesea, atunci cand apar probleme de comunicare ce degeneraza in conflicte in toata regula, nu doar una din parti este cea care „a gresit” si nici cealalta nu este detinatoarea adevarului absolut.

Este util de stiut ca in situatia alegerii rezolvarii litigiului in instanta, pe de o parte asociatiile de proprietari sunt scutite de plata taxei de timbru la valoarea sumei ce face obiectul litigiului, iar pe de alta parte proprietarul care doreste actionarea in judecata a asociatiei de proprietari nu este scutit de plata taxei de timbru. De asemenea, dreptul la actiune cu privire la obligarea restantierului la plata intretinerii se prescrie la trei ani de la aparitia datoriei, asadar este util sa se actioneze din timp pentru recuperarea creantei.

In varianta solutionarii amiabile a neintelegerilor privind datorii restante, costurile sunt reduse, pot fi impartite si nu implica expertize costisitoare si de durata.

In cadrul medierii creantei pot fi stabilite esalonari, angajamente de plata, plati partiale, renuntare partiala sau totala la penalitati etc.

Mediere restantier la intretinere sau constituire privilegiu imobiliar?

Privilegiul imobiliar ce poate fi instituit de catre asociatia de proprietari in cartea funciara a apartamentului proprietarului restantiei si renuntarea la acesta constituie subiecte care pot fi dezbatute si solutionate in cadrul sedintelor de mediere.

Conform pct. 10 din Legea nr. 145/1999, care modifica si completeaza art. 35 din Legea locuintei nr. 114/1996, „asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si a altor spatii, proprietate a membrilor sai, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cote de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari daca acestea reprezinta o restanta de cel putin 3 luni„.

Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a altei persoane imputernicite de acesta, dar si la cererea proprietarului in baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei restante catre asociatia de proprietari.

Inchei prin a va reaminti faptul ca „In mediere nu exista invingator si invins, la mediator toata lumea castiga!”

Mediere restantier la intretinere

Toate textele de pe acest site sunt proprietatea varto.ro si nu pot fi reproduse, modificate, transferate, distribuite, republicate, copiate sau transmise in niciun fel de media fara permisiunea autorilor. Excepţie face citarea (preluarea unui singur paragraf) cu acordarea creditului prin link valid. Preluarea neautorizata a oricarui text de pe www.varto.ro este interzisa si reprezinta incalcarea drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996).

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564