mediere recuperare creante, mediator litigii comerciale
mediere recuperare creante, ordonanta de plata, somatie de plata, cerere drept comun

Mediere recuperare creante

Un creditor, reprezentand o persoana fizica sau juridica ce are de recuperat o suma de bani de la o alta persoana fizica sau juridica, are la indemana diverse modalitati legale prin care poate solicita recuperarea acesteia. Prin cererea pe drept comun, prin procedura ordonantei de plata sau prin procedura cu privire la cererile de valoare redusa, acesta poate solicita debitorului restituirea creantei. O alta modalitate prin care se poate realiza recuperarea creantei, de aceasta data non beligeranta este reprezentata de apelarea la mediere.

Formularea de catre creditor a unei cereri de chemare in judecata ( art. 194 NCPC), asadar pe dreptul comun, timbrata corespunzator, raportat la suma solicitata prin actiunea introductiva, ii asigura acestuia posibilitatea de a administra, pe langa proba cu inscrisuri si alte probe pentru a veni in sprijinul cererii sale ( interogatoriu, expertize, martori etc). 

Procedura ordonantei de plata se aplica, conform art. 1013 NCPC, creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta. Acest articol de lege se coreleaza cu art. 662 din acelasi act normativ si cu Directiva 2011/7/CE privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale. Acesta este un instrument valoros pentru a asigura colectarea rapida a creantelor. 

Procedura cu privire la cererile de valoare redusa, element cu titlu de noutate, introdus in contextul modernizarii legislatiei romane,  conform art. 1025 NCPC, se aplica atunci cand valoarea cererii, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii, nu depaseste suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei.  Articolul de lege se coreleaza cu art 1, 2 din Regulamentul nr. 861/2007/CE de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusa. 

Mediere recuperare creante

Alternativa non beligeranta a acestor proceduri contencioase o reprezinta medierea, cu avantajele confidentialitatii, rapiditatii, economisirii de timp si resurse, cu rezultate din ce in ce mai clare intr-o societate dinamica si bazata pe economisirea resurselor de timp si bani si eliminarea stresului negativ din vietile oamenilor si ale companiilor. 

In momentul solicitarii inaintate catre un mediator autorizat, acesta va contacta cealalta parte – prin demersuri specifice profesiei si in conformitate cu legile ce guverneaza aceasta procedura alternativa la instanta de judecata- in scopul de a o determina sa accepte medierea situatiei. Determinarea partilor poate duce la stingerea conflictului pe cale amiabila, economisind timp, bani si consum emotional, conducand la o solutie agreata de catre acestea in deplin control asupra deciziei luate.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564