mediere program vizitare
mediere program vizitare

Mediere program vizitare

Programul de legaturi personale

Parintii separati de copii au dreptul prin lege de a avea legaturi personale cu acestia. In caz de neintelegere intre parinti cu privire la modul de exercitare a acestui drept,  instanta de tutela poate interveni pentru a decide modul cum se pot desfasura relatiile personale, minorul de peste 10 ani fiind in mod obligatoriu ascultat. In unele cazuri, chiar si minorul avand varsta mai mica de 10 ani poate fi ascultat.

Daca se poate ajunge la un consens in privinta modului de exercitare a acestui drept de a tine legatura cu copilul lor, de a petrece timp impreuna si de a mentine o relatie apropiata, iar interesul copilului nu este afectat, atunci nu este necesara interventia instantei si ascultarea minorului. De aceea, in caz de neintelegeri, o interventie de succes a mediatorului, concretizata printr-un Acord de mediere cu privire la stabilirea unui program de legaturi personale cu copilul sau chiar a unui Plan parental, scuteste familia si in special copilul de situatia delicata in care acesta trebuie audiat.

Relatiile personale se pot realiza prin:

a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;

b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;

c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;

d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;

e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;

f) transmiterea de catre persoana la care locuieste copilul a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;

g) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului.

-mediere program vizitare-

Parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte.

In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la locuinta copilului, instanta de tutela va stabili locuinta acestuia la unul dintre ei (Art. 21  – Legea copilului)

La evaluarea interesului copilului instanta poate avea in vedere si aspecte precum:

a) disponibilitatea fiecarui parinte de a-l implica pe celalalt parinte in deciziile legate de copil si de a respecta drepturile parintesti ale acestuia din urma;

b) disponibilitatea fiecaruia dintre parinti de a permite celuilalt mentinerea relatiilor personale;

c) situatia locativa din ultimii 3 ani a fiecarui parinte;

d) istoricul cu privire la violenta parintilor asupra copilului sau asupra altor persoane; e) distanta dintre locuinta fiecarui parinte si institutia care ofera educatie copilului.

In mediere, decizia impersonala a unei instante de judecata poate fi inlocuita prin decizia luata de catre parinti, care cunosc cel mai bine situatia lor si a copilului lor, care in mod ideal doresc binele copilului lor si prin sprijin impartial pot sa evalueze obiectiv ceea ce  ei pot oferi si ceea ce  copilul are nevoie.

Solutionarea litigiilor familiale si in special a acelora avand ca subiect copiii este in atentia forurilor Uniunii Europene, care prin directive trasate tarilor membre aduce in prim plan medierea ca modalitate amiabila noninvaziva, rapida, mai putin costisitoare pe plan financiar pentru parinti si mai putin costisitoare pe plan emotional pentru toti cei implicati, inclusiv copilul.

Mediere program vizitare – program stabilit amiabil la mediator

Directia aleasa de comun acord, pe care parintii se angajeaza o urmeze prin stabilirea clara a unui Acord de mediere privind locuinta copilului, programul de legaturi personale, obligatia de intretinere si alte aspecte ce necesita clarificare,  trebuie sa  fie durabila.

De aceea un Acord de mediere poate fi elaborat avand la baza un plan parental etapizat, caci organizarea programului unui copil de 1 an este diferita de aceea a unui copil de 7 sau  13 ani, accentul pus pe ingrijirea primara sau pe nevoile de proaspat invatacel fiind diferit de acela unde preocuparea pentru viitoarele studii liceale  este preponderenta.

mediere program vizitare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here