mediere recuperare prejudiciu

Mediere proces penal

In cele ce urmeaza va prezentam un caz de proces penal incetat in urma incheierii Acordului de mediere in cadrul biroului nostru de mediere, specificul cazului si modalitatea aleasa de parti in a isi rezolva conflictul si a duce la incetarea procesului penal aflat pe rolul judecatoriei unui sector din municipiul Bucuresti. Totodata actiunea civila a fost stinsa in urma intelegerii transpuse in Acordul de mediere.

proces penal incetat – efect al Acordului de mediere incheiat intre parti

Caz practic

În temeiul art. 396 alin 6 C.pr.pen rap la art 17 alin 2 C.pr.pen , art 16 alin 1 lit g C.pr.pen, art 67 alin 2 Lg 192/2006 dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul __, în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii prev de art 228 alin 1-229 alin 1 lit d .C.pen cu aplic art 41 alin 1 C.pen , constatând încheiat acordul de mediere cu persoana vătămată __. În temeiul art 399 alin 2 C.pr.pen dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv, dacă nu este arestat în altă cauză, măsură executorie conf art 399 alin 4 C.p.p. În temeiul art 275 alin 2 lit c C.pr.pen obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Ia act că acţiunea civilă s-a stins ca urmare a medierii. Ia act că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv în perioada 21.05.2016 până la data pronunţării.

proces penal incetatj-informatii-dosar

Efectul medierii

Proces penal incetat in urma incheierii si depunerii Acordului de mediere prin care se preciza intelegerea la care au ajuns partile. Medierea furtului calificat in care pe partile acordului au fost inculpatul si  persoana vatamata. Prejudiciu material acoperit, actiune civila stinsa. In cazul de fata, intelegerea a vizat atat latura penala cat si latura civila a conflictului. Mentiunea privind cheltuielile de judecata a specificat modalitatea de asumare a acestora conform intelegerii partilor.

Intelegerea partilor in cazul de fata a constat in agrearea in urma discutiilor purtate ca faptuitorul sa achite o suma de bani partii vatamate. Suma in discutie a reprezentat echivalentul (contravaloarea) bunului sustras.

Premisa medierii

Din cauza anturajului prost ales, faptuitorul intrase intr-un cerc de persoane care se ocupau cu ilegalitati. Faptuitorul nu avusese un comportament antisocial pana la acest incident  insa in urma decesului unei rude apropiate si a instabilitatii financiare cauzate de negasirea unui loc de munca, a ajuns sa comita furtul.

Medierea dosarului penal

Persoana vatamata, desi reticenta la inceput avand in vedere ca nu cunostea procedura de mediere, a avut interes sa asculte propunerea si sa intre in discutii cu privind conjunctura,  modalitatea de recuperare a pagubei materiale suferite si privind efectele juridice ale ajungerii la o intelegere.

Rezolvarea conflictului

Prin medierea conflictului, interesele ambelor parti au fost urmarite si realizare. Persoana vatamata a avut interes in recuperarea unei sume importante ce a acoperit paguba materiala ce i-a fost produsa in partimoniu in urma faptei de furt. Faptuitorul la randul sau a avut interes in a repara fapta si a primi absolvirea de pedeapsa la care a r fi fost condamtata (poate ca ar fi fost inchisoare, ori inchisoare cu suspendare, sau doar o amenda penala care oricum ar fi marcat un cazier patat si dificultati la o ulterioara angajare).

In situatia in care partile nu ar fi fost dispuse sa junga la o intelegere, ambele ar fi pierdut. Prin mediere scopul urmarit este ajungerea la o intelegere intre doua parti. In situatia in care faptuitorul ar fi fost condamnat si persoana vatamata nu si-ar fi recuperat prejudiciul, ambii ar fi avut de pierdut.

Interesul comun – mediere proces penal

Existand un interes comun, ambele parti au avut dorinta de a incheia un Acord de mediere. Faptuitorul s-a imprumutat din mai multe locuri si a inceput sa lucreze pe un santier de constructii pentru a se putea achita la randul sau de datoriile facute in vederea achitarii prejudiciului.

-mediere proces penal-

Persoana vatamata a primit contravaloarea bunului disparut din patrimoniul sau, contravaloare pe care nu si-ar fi putut-o recupera altfel, nici macar in situatia in care faptuitorul era ar fi fost condamnat. Acest lucru deoarece faptuitorul, persoana modesta financiar, nu ar fi avut de unde sa achite prejudiciul prin constrangere.

Mediere proces penal

La finalul procedurii de mediere ambii au fost multumiti de forma luata de intelegerea dintre ei, cu sprijinul mediatorului. Acordul de mediere a fost depus la instanta de judecata prin diligentele mediatorului, iar procesul penal a fost incetat. Rolul medierii este si unul social, iar in cazuri ca cel prezentat mai sus, acest element isi face simtita prezenta.

-mediere proces penal-

Impactul social si liberul arbitru

Evaluarea impactului social pe care il poate avea o fapta si circumstantele in care aceasta a fost produsa, laolalta cu normele de drept ce se aplica in situatia prezentei unui anumit tip de infractiune, sunt elemente care trebuie intelese si explicate factorilor care pot lua decizii ce produc efecte juridice.

Desigur apoi liberul arbitru poate decide, insa este importanta lamurirea aspectelor care au condus la o anumita conjunctura.

Alegerea mediatorului

De asemenea este revelatoare clarificarea intentiilor de a indrepta consecintele faptei, analiza elementelor sociale, materiale si morale. Iar pentru aceasta,  importanta alegerii unui mediator bun este cruciala. Un mediator cu experienta relevanta in domeniul medierii penale poate evalua strategia optima de abordare a cazului particular in care va aflati, in functie de faza procesuala existenta si de actiunile efectuate pana la momentul solicitarii medierii.

mediere proces penal / proces penal incetat

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here