mediere plan parental, hotarare custodie comuna, hotarare expedient custodie, hotarare expedient custodie exclusiva, hutarare expedient autoritate, hotararea de expedient minori, custodia comuna plan parental, mediere custodie copii, plan parental, program vizitare minor, mediere divort, mediere cusodie copil,custodia comuna plan parental, mediere custodie copii, custodie copil, divort, plan parental"/>
custodia comuna plan parental, mediere custodie copii, plan parental, custodie copil mic, divort, mediere plan parental

Mediere plan parental. Fiind un concept destul de nou in societatea romaneasca, planul parental (planul de ingrijire parinteasca) este un subiect cu privire la care primim numeroase intrebari si pe care il detaliem adesea solicitantilor serviciilor de mediere familiala pe care le oferim in cadrul Biroului de mediere.

De la interesul crescut manifestat de catre parinti in legatura cu subiectul a aparut ideea elaborarii acestui articol, in cadrul caruia vom vorbi despre continutul unui plan parental de baza, motivele pentru care a aparut necesitatea de a fi creionat un model de plan parental clar, avantajele elaborarii de catre parinti indrumati de mediator a acestuia, elementele esentiale si recomandarile actuale, urmand tendinta internationala de utilizare a planului parental in solutionarea neintelegerilor privind aranjamentele parentale dupa divort sau separare. Mediere plan parental

Ce este planul parental?

Planul parental este de cele mai multe ori o elaborare a modalitatii de exercitare in comun a autoritatii parintesti, astfel cum este aceasta definita de Codul civil in vigoare: părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia ( Art. 487).

Modalitatea de implementare a custodiei comune poarta asadar si denumirea de plan parental. Planul parental, indiferent daca este sau nu nominalizat distinct in inscrisuri, constituie o parte a Acordului de mediere, aceea cu privire la exercitarea autoritatii parintesti a celor doi parinti ai copilului/copiilor. 

Mediere plan parental.

Planul parental stabileste programul si protocolul pentru aranjamentele cu privire la viata si educatia copilului/copiilor cu parinti separati. Acesta permite partilor sa evite viitoare conflicte ce ar putea aprea ca urmare a lipsei de indrumare in legatura cu responsabilitatile ce privesc copiii.  Daca nu se stabilesc aranjamente specifice cu privire la aceste responsabilitati, acesta este momentul cand pot aparea dispute si medierea apare ca o necesitate in rezolvarea acestora. Daca parintii nu se pun de acord, judecatorul va decide impersonal pentru ei si va trasa directia de urmat in exercitarea autoritatii parentale.

In cadrul planului parental parintii vor decide cu privire la:

 1. Domiciliul minorului
 2. Programul de legaturi personale
  1. In timpul saptamanii
  2. In week-end
  3. Noptile in care minorul va dormi la fiecare dintre cei doi parinti
 3. Ingrijiri medicale (e.g. cine este medicul pediatru curant al copiilor, ce se intampla in cazul in care copiii sufera de boli cronice)
 4. Regulile cu privire la educarea copiilor (regulile sa fie aceleasi in ambele case, privind cresterea si educarea copiilor in domeniile importante din viata lor)
 5. Vacanțele
  1. Concedii: Petrecerea concediilor cu ambii copii impreuna
  2. Programul copiilor in perioada vacantelor cand ambii parinti lucreaza
  3. Celebrarea unor evenimente importante
 6. Educatia copiilor
 7. Luarea deciziilor
  1. Problemele importante in legatura cu copiii asupra carora decid impreună sunt:
   1. Activitatile si performantele scolare
   2. Activitati extrascolare (excursii, tabere, cursuri, competitii)
   3. Starea lor de sanatate
   4. Grupul de prieteni
  2. Deciziile în legatura cu problemele curente vor fi luate separat :
   1. Rutina zilnica
   2. Efectuarea temelor
   3. Alimentatie
   4. Cumparaturi (imbracaminte, incaltaminte, rechizite, etc)
   5. Plimbari si activitati cu copiii in timpul liber
   6. Vizite la prieteni, cunostinte, rude
 8. Rezolvarea disputelor atunci cand parintii trebuie sa ia decizii impreună
 9. Suportarea cheltuielilor privind pensia de intretinere (obligatia de intretinere)
 10. Schimbul de informații cu privire la copii
 11. Îngrijirea copiilor în lipsa părinților
 12. Ocazii și evenimente speciale
 13. Activități extrașcolare
 14. Transportarea copiilor între cele două case
 15. Menținerea contactului când copiii sunt cu celălalt părinte
 16. Menținerea legăturilor cu membrii familiei extinse
 17. Aspecte privind eventuale probleme de comportament sau psihiatrice
 18. Deciziile cu privire la religia minorului și frecvența participărilor la serviciul religios. sursa aici

Planul parental, un instrument extrem de util in desfasurarea cu succes a custodiei comune asupra copilului, constituie prilejul pentru cei doi parinti care se despart sa lase de o parte animozitatile si sa conlucreze spre binele superior al copilului. Mediatorul este obligat sa vegheze ca interesul superior al minorului sa primeze, astfel incat orice prevederi contrare drepturilor si intereselor minorului vor fi sesizate si indreptate.

Stabilirea precisa a planului confera acestuia premiza respectarii sale de catre parti, fiind stabilit, negociat si agreat in amanunt de catre acestea. 

Planul parental ca o foaie de parcurs pentru viata de parinte separat de celalalt parinte al copilului

Un acord de mediere continand un plan parental bun, solid, viabil, este inestimabil. Ganditi-va ca la o foaie de parcurs pe care o veti primi  pentru ca de pe acele drumuri laturalnice nemarcate confuze,  in calitate de parinti divortati sa reusiti sa ajungeti la super autostrada unde veti naviga usor si pe care veti sti exact unde vreti sa mergeti. Suna frumos, nu-i asa? Avand un plan parental viabil, eficient,  este mai mult decat frumos, este o necesitate pentru a avea succes ca parinte singur.

Mediere plan parental

Inainte de a descrie beneficiile de a avea un plan parental eficient, iata ce se intampla atunci cand nu aveti unul. Copilul/ copiii dumneavoastra vor plati pretul. Ei ajung  sa sufere din lipsa cauzata de absenta unui  parinte sau a celuilalt. Lor ajunge sa le fie dor pe timpul petrecut cu prietenii lor sau de alte activitati la care obisnuiau sa participe. Ei nu pot primi ingrijiri medicale  adecvate in timp util. Ei nu pot primi asistenta psihologica importanta atunci cand este necesar. Ei pierd contactul cu bunicii si alti membri ai familiei extinse. Ei simt frustrati, tristi, dezamagiti si furiosi mare parte din timp pentru ca anumite lucruri din vietile lor nu sunt functionale. Ei resping parintii pentru ca au divortat sau pentru punerea lor in mijlocul dezacordurilor parintesti sau in lupta pentru putere.

Un parinte stresat

Nu este o imagine destul de placuta! Si totusi, este o imagine pe care o vedem de multe ori.

De ce? Exista o serie de motive care parintii incheie doar un plan parental minim sau ineficient, nefunctional pentru ei ca parinti. In topul cauzelor se situeaza faptul ca parintii incearca sa se gandeasca la modul in care vor reusi sa fie o mama sau un tata bun pentu copilul lor dupa divort, in timpul unuia dintre cele mai stresante ori pline de emotie momente din viata lor. Este o sarcina coplesitoare, descurajatoare uneori chiar si pentru cel mai bun dintre parinti.

Mediere plan parental – Beneficiile unui plan parental bine conceput

Mai devreme am spus ca un plan bine conceput este inestimabil pentru parinti. Cand deciziile de zi cu zi din viata ta ca parinte sunt planificate si merg ca si ca ceasul, copii si adulți deopotriva pot respira mai usor. Cand stiti cum va veti descurca la evenimente speciale, vacante, concedii, ingrijire medicala etc, mintea si tensiunea dumneavoastra arteriala va multumesc in gand. Desigur, va exista intotdeauna un eveniment care nu a fost planificat – doar pentru a va mentine vigilenti! La urma urmei vorbim despre familii umane aici, nu despre roboti. Dar, in general, viata dumneavoastra si viata copiilor dumneavostra va merge mult mai lin.

Mediere plan parental

Planul parental – modalitatea de exercitare in comun a autoritatii parintesti. 

Iata doar cateva dintre multele beneficii de a avea un plan parental bun:

Custodia comuna plan parental

– este o dimensiune care nu se potriveste tuturor;

– planul pe care tu si celalalt parinte al copilului tau il elaborati va fi unic, ca fiecare dintre persoanele din familia ta;

– planul ideal va lua in considerare toate nevoile membrilor familiei tale – in special nevoile copilului tau.

Incearca sa duci la bun sfarsit aceasta experienta prin ochii copilului tau. Aceasta viziune va fi probabil destul de diferita de a ta.

Elemente esentiale

 • Un program clar, bine definit inclusiv a provizioanelor pentru vacante, concedii, vacante scolare, etc.
 • Definirea responsabilului pentru luarea deciziilor si modul in care acestea sunt adoptate daca ambii parinti sunt responsabili.
 • Un plan pentru care asigura transportul la domiciliul celuilalt parinte si la evenimente extracurriculare, etc.
 • Un plan de responsabilitati financiare pentru fiecare parinte.
 • Un plan de responsabilitati parentale specifice (de exemplu, cine sta acasa, atunci cand un copil este bolnav, cine merge in excursii scolare si alte evenimente, cine ajuta la teme, cine duce copiii la programari medicale si stomatologice etc.)
 • Un forum pentru gestionarea dezacordurilor atunci cand acestea apar.
 • Un sistem pentru schimbul de informatii.
 • Un calendar pentru a evalua si de a schimba planul parental, daca este necesar.

Custodia comuna plan parental – rolul judecatorilor

Judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii: judecătorii vor avea un rol foarte important în a convinge părțile că trebuie urmărit tot timpul interesul copilului și să le propună, dacă este cazul, inclusiv apelând la mediator, să stabilească un plan parental. Aceasta reprezintă o înțelegere cu privire la părintele rezident la care minorul va avea locuința, cheltuielile și programul de relații personale ale părintelui nerezident, modul de acces la informații despre minor, dar și modul în care părinții vor stabili cum angajează bona copilului, cum aleg grădinița, cine duce și suportă costurile pentru orele de sport sau de meditație ale copilului, ori cum și unde își va petrece copilul vacanța. – wikipedia Manual de implementare custodie comuna

Mediere plan parental

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here