Mediere pensie intretinere si Mediere in infractiuni privind abandonul de familie

Uneori se intampla ca un conflict privind neindeplinirea de catre parinte a obligatiilor privind intretinerea copilului, dupa divort sau separare, sa se impleteasca cu conflictul privind abandonul de familie. Abandonul de familie este o fapta incriminata de legea penala romana. – mediere pensie intretinere –

Neindeplinirea de catre parintele necustodian, cu rea credinta, a obligatiei de intretinere prevazute de lege se incadreaza la infractiune de abandon de familie. Tot la infractiune de abandon de familie se incadreaza si neplata, cu rea credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca.

Intretinerea, fie ca este efectuata in natura (prin procurarea bunurilor necesare minorului, achitarea cursurilor, scolarizarii etc), fie prin achitarea unui cuantum numit pensie de intretinere (cunoscuta in vechiul cod sub denumirea de pensie alimentara), este un drept al copilului si o obligatie a parintelui.

Mediere pensie intretinere

Legea stabileste un caracter penal unor fapte savarsite de parinti in raport cu copiii aflati in intretinere, care le pun in pericol buna dezvoltare, intr-un capitol distinct din Codul penal, ” Infractiuni contra familiei” (art. 377, 378, 379 si 380 in noul Cod Penal)

Este cazul a doua infractiuni: abandonul de familie si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului. Ambele se incadreaza in categoria infractiunilor pentru care urmarirea penala se declanseaza la plangerea prealabila a partii vatamate.

Medierea se poate porni de parintele care se considera afectat de fapta penala a celuilalt parinte, in scopul de a gasi o solutionare rapida si discreta, amiabila, a conflictului aparut. – mediere pensie intretinere –

Persoanele obligate prin lege sa ofere intretinere sunt pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda daca:

  • parasesc, alunga sau lasa fara ajutor persoanele indreptatite la intretinere, expunandu-le la suferinte fizice sau morale;
  • nu-si indeplinesc, cu rea-credinta, obligatia de intretinere;
  • nu platesc, cu rea-credinta, timp de trei luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Aceeasi pedeapsa se acorda si pentru „neexecutarea, cu rea-credinta, de catre cel condamnat a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii”, dupa cum se stabileste in Codul penal.

Care sunt prevederile Codului Penal cu privire la abandonul de familie?

Art. 378 Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 (4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

 (5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Abandonul de familie – plângerea prelabilă şi termenul de depunere

Plângerea prealabilă se poate depune atunci când, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, părintele nu a plătit pensia de întreţinere.

Conform Art. 296 Cod Penal:

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

 (2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.

Ce a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 

DECIZIA Nr. 2 din 20 ianuarie 2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind interpretarea dispoziţiilor art. 378(abandonul de familie) alin. (1) lit. c) din Codul penal şi ale art. 296 din Codul procedură penală stabileşte că:

„În cazul infracţiunii de abandon de familie prevăzută în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, termenul de introducere a plângerii prealabile prevăzut în conţinutul art. 296 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală, – de 3 luni din ziua în care persoana vătămată sau reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei – curge de la data la care persoana vătămată ori reprezentantul său legal a cunoscut săvârşirea faptei.

Termenul de 3 luni prevăzut în conţinutul art. 296 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală poate să curgă din trei momente diferite, după cum urmează:

a) din momentul consumării infracţiunii, dacă acest moment este identic cu cel al cunoaşterii faptei;

b) din momentul cunoaşterii săvârşirii faptei, care se poate situa între momentul consumării faptei până la momentul epuizării,

şi c) din momentul epuizării infracţiunii sau ulterior acestuia, odată cu cunoaşterea săvârşirii faptei, caz în care nu trebuie să fi fost împlinit termenul de prescripţie al răspunderii penale”.

Prin Decizia nr. 4/2017, ÎCCJ (Complet RIL) a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în consecință, în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 378(abandonul de familie) alin. (1) lit. c) Cod penal prevede că:

Infracțiunea de abandon de familie săvârșită prin neplata, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere, instituită printr-o singură hotărâre judecătorească în favoarea mai multor persoane, constituie o infracțiune unică continuă.”

Curtea de Apel Constanţa, în dosarul nr.1108/2019, având ca obiect abandonul de familie, a decis că:

„Potrivit art.378 alin.3 Cod penal, acțiunea penală se pune în mișcare în cazul infracțiunii de „abandon de familie” la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Conform art.296 alin.1, 2 Cod procedură penală, termenul de introducere a plângerii prealabile este de trei luni din ziua în care  reprezentantul legal al persoanelor vătămate minore  a aflat despre săvârșirea faptei.

Infracțiunea de „abandon de familie” având  un caracter continuu se consideră săvârșită la data epuizării.

Astfel, în cauză, imputându-se inculpatului neîndeplinirea obligației de  prestare periodică a pensiei de întreținere  față de minorele Macovei M____ și M______ V______ E____ conform sentinței civile  în perioada 05.03.2013 – 01.10.2016.

Depunerea plângerii penale de către reprezentantul minorelor la data de 5 mai 2015 este în termenul prevăzut de lege pentru declanșarea procesului penal și tragerea la răspundere penală pentru infracțiunea de „abandon de familie” prev.de art.378 alin.1 lit.c Cod penal.”(sursa: rolii.ro).

Mediere pensie intretinere

Am mediat situatii in care parintele necustodian nu dorea sa trimita bani celuilalt parinte, sub motivatia ca acesta din urma nu folosea sumele transmise in interesul copilului. Prin facilitarea discutiilor si generarea de optiuni s-au gasit variantele concrete de dezamorsare a fiecarei situatii particulare in parte si de acoperire a necesitatilor financiare ale copilului, situatia deblocandu-se la scurt timp dupa realizarea medierii.  Importanta in acest caz este continuitatea, odata ce se gaseste formula care functioneaza in fiecare caz in parte.

La fel sta situatia si in cazul mentinerii legaturilor personale dintre copil si parinti, dar acesta este subiectul altor articole prezentate pe acest site.

De la neindeplinirea obligatiei de intretinere de catre parinti la acuza de abandon de familie granita este foarte fragila, de aceea doua concepte diferite teoretic, in doua coduri diferite, Codul civil si Codul penal, isi gasesc in practica subiect comun, anume protejarea copilului. – mediere pensie intretinere –

Iar in legatura cu conceptul de urmarire si atingere a interesului superior al copilului, nu uitati dragi parinti ca nimeni nu il poate proteja pe copilul dvs. mai bine decat o puteti face chiar voi insiva. Pentru a realiza acest lucru, trebuie evitat conflictul, care afecteaza in mod direct copiii, ca in cazurile venite la mediere despre care aminteam anterior. Important este ca atunci cand exista un conflict sau se prefigureaza unul, sa actionati rapid cautand ajutor de specialitate in solutionarea acestuia, alternativele fiind resemnarea cu situatia existenta sau pornirea unui razboi costisitor ce implica plangeri penale si actiuni in instanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here