Mediere pensie intretinere – obligatia de intretinere datorata copiilor

mediere custodie, mediere pensie intretinere, mediere autoritate parinteasca, mediator sector 1 Bucuresti
mediere custodie, mediere pensie intretinere, mediere autoritate parinteasca, mediator sector 1 Bucuresti

Mediere pensie intretinere – premise si solutii

Obligatia de intretinere

Mediere pensie intretinere. Codul civil actual, adaptat nevoilor unei societati moderne, contine doua modalitati de exercitare si de executare a obligatiei de intretinere astfel:

1. Obligatia de intretinere executata in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.

Daca aceasta obligatie de intretinere in natura nu se executa de bunavoie (parintele necustodian nu cumpara si nu achita pentru copil parte din cele necesare nevoilor concrete ale copilului – alimente, haine, tratamente, scolarizare etc), obligatia poate fi pusa in executare de catre instanta de tutela, dispunand executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. 

2. Pensia de intretinere care reprezinta o suma fixa sau o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere.  Aceasta se stabileste in cuantum de pana la o 1/4 din venitul sau lunar net pentru un copil, o 1/3 pentru doi copii si o jumatate din venitul lunar net pentru trei sau mai multi copii.

 Prevederile art. 64 din Legea nr. 192/2006 (Legea medierii), precizeaza temeiul conform caruia pot fi rezolvate prin mediere inclusiv neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, precum si orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii, urmarind ca rezultatul medierii partilor in legatura cu acest aspect sa nu contravina interesului superior al copilului, ci sa fie de natura a incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului.

mediere pensie intretinere

Toate textele de pe acest site sunt proprietatea varto.ro si nu pot fi reproduse, modificate, transferate, distribuite, republicate, copiate sau transmise in niciun fel de media fara permisiunea autorilor. Exceptie face citarea (preluarea unui singur paragraf) cu acordarea creditului prin link valid. Preluarea neautorizata a oricarui text de pe www.varto.ro reprezinta incalcarea drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996) si este interzisa. Copyright © Varto.ro

Aveti probleme? Gasim solutii! Nu ezitati sa ne contactati.

Citeste si: Acordul de mediere

Citeste si: Conflicte familiale solutionate prin mediere

Citeste si: Taxe timbru reduse cu 50% pentru consfintirea intelegerii partilor

Citeste si: Mediere familiala

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564