mediere, mediator, mediere divort, partaj, mediator custodie copii, plan parental, mediere pensie de intretinere
mediere, mediator, mediere divort, partaj, mediator custodie copii, plan parental, mediere pensie de intretinere

Mediere pensie de intretinere – obligatia de intretinere

Prin mediere se poate realiza solutionarea amiabila a diferendelor privind obligatia de intretinere, fie ca aceasta este efectuata in natura sau este cuantificabila intr-o suma lunara. 

Stabilirea si executarea obligatiei de intretinere, conform Codului Civil

Cuantumul intetinerii: Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil,o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Modalitatile de executare: Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.

„Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere stabilita in bani.” – art 530 CC 

Medierea cu privire la obligatia de intretinere si medierea infractiunilor privind abandonul de familie

Medierea in infractiuni privind abandonul de familie

Legea stabileste un caracter penal unor fapte savarsite de parinti in raport cu copiii aflati in intretinere, care le pun in pericol buna dezvoltare, intr-un capitol distinct din Codul penal, ” Infractiuni contra familiei” (art. 377-380 in noul Cod Penal)

Este cazul a doua infractiuni: abandonul de familie si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului. Ambele se incadreaza in categoria infractiunilor pentru care urmarirea penala se declanseaza la plangerea prealabila a partii vatamate.

Medierea se poate porni de parintele care se considera afectat de fapta penala a celuilalt parinte, in scopul de a gasi o solutionare rapida si discreta, amiabila, a conflictului aparut.

Persoanele obligate prin lege sa ofere intretinere sunt pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda daca:

  • parasesc, alunga sau lasa fara ajutor persoanele indreptatite la intretinere, expunandu-le la suferinte fizice sau morale;
  • nu-si indeplinesc, cu rea-credinta, obligatia de intretinere;
  • nu platesc, cu rea-credinta, timp de trei luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Aceeasi pedeapsa se acordada si pentru „neexecutarea, cu rea-credinta, de catre cel condamnat a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii”, dupa cum se stabileste in Codul penal.

Mediere pensie de intretinere – obligatia de intretinere 

Obligatia de intretinere datorata de catre parintele nerezident copilului sau/copiilor sai poate fi indeplinita in natura sau sub forma unei sume lunare, convenite intre cei doi parinti, raportata la nevoile copilului aflat in intretinere. Aceasta obligatie poate fi asumata printr-un act bilateral – Acordul de mediere, incheiat in prezenta mediatorului autorizat.  

Cuantumul pensiei de intretinere poate fi raportat la prevederile Codului civil, care prevad un anumit procent din veniturile obtinute de parinte, raportat la numarul de copiii aflati in intretinere.

mediere pensie de intretinere

Citeste si: Mediere familiala,  Modalitati de a divorta,  Divort, partaj, custodie

Citeste si:  Exercitarea autoritatii parintesti comune