Mediere pensie alimentara. Mediere infractiune abandon de familie

mediere pensie alimentara, mediere pensie de intretinere, mediator custodie, mediator divort, mediere divort, mediator Bucuresti
mediere pensie alimentara, mediere pensie de intretinere, mediator custodie, mediator divort, mediere divort, mediator Bucuresti

Mediere pensie alimentara

Medierea in infractiuni privind abandonul de familie

Uneori se intampla ca un conflict privind neindeplinirea de catre parinte a obligatiilor privind intretinerea copilului, dupa divort sau separare, sa se impleteasca cu conflictul privind abandonul de familie. Abandonul de familie este o fapta incriminata de legea penala romana.

Neindeplinirea de catre parintele necustodian, cu rea credinta, a obligatiei de intretinere prevazute de lege se incadreaza la infractiune de abandon de familie. Tot la infractiune de abandon de familie se incadreaza si neplata, cu rea credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca.

Intretinerea, fie ca este efectuata in natura (prin procurarea bunurilor necesare minorului, achitarea cursurilor, scolarizarii etc), fie prin achitarea unui cuantum numit pensie de intretinere (cunoscuta in vechiul cod sub denumirea de pensie alimentara), este un drept al copilului si o obligatie a parintelui.

Mediere pensie alimentara

Legea stabileste un caracter penal unor fapte savarsite de parinti in raport cu copiii aflati in intretinere, care le pun in pericol buna dezvoltare, intr-un capitol distinct din Codul penal, ” Infractiuni contra familiei” (art. 377, 378, 379 si 380 in noul Cod Penal)

Este cazul a doua infractiuni: abandonul de familie si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului. Ambele se incadreaza in categoria infractiunilor pentru care urmarirea penala se declanseaza la plangerea prealabila a partii vatamate.

Medierea se poate porni de parintele care se considera afectat de fapta penala a celuilalt parinte, in scopul de a gasi o solutionare rapida si discreta, amiabila, a conflictului aparut.

Persoanele obligate prin lege sa ofere intretinere sunt pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda daca:

  • parasesc, alunga sau lasa fara ajutor persoanele indreptatite la intretinere, expunandu-le la suferinte fizice sau morale;
  • nu-si indeplinesc, cu rea-credinta, obligatia de intretinere;
  • nu platesc, cu rea-credinta, timp de trei luni, pensia de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Aceeasi pedeapsa se acorda si pentru „neexecutarea, cu rea-credinta, de catre cel condamnat a prestatiilor periodice stabilite prin hotarare judecatoreasca, in favoarea persoanelor indreptatite la intretinere din partea victimei infractiunii”, dupa cum se stabileste in Codul penal.

Mediere pensie alimentara

Am mediat situatii in care parintele necustodian nu dorea sa trimita bani celuilalt parinte, sub motivatia ca acesta din urma nu folosea sumele transmise in interesul copilului. Prin facilitarea discutiilor si generarea de optiuni s-au gasit variantele concrete de dezamorsare a fiecarei situatii particulare in parte si de acoperire a necesitatilor financiare ale copilului, situatia deblocandu-se la scurt timp dupa realizarea medierii.  Importanta in acest caz este continuitatea, odata ce se gaseste formula care functioneaza in fiecare caz in parte.

La fel sta situatia si in cazul mentinerii legaturilor personale dintre copil si parinti, dar acesta este subiectul altor articole prezentate pe acest site.

De la neindeplinirea olbigatiei de intretinere de catre parinti la acuza de abandon de familie granita este foarte fragila, de aceea doua concepte diferite teoretic, in doua coduri diferite, Codul civil si Codul penal, isi gasesc in practica subiect comun, anume protejarea copilului.

Iar in legatura cu conceptul de urmarire si atingere a interesului superior al copilului, nu uitati dragi parinti ca nimeni nu il poate proteja pe copilul dvs. mai bine decat o puteti face chiar voi insiva. Pentru a realiza acest lucru, trebuie evitat conflictul, care afecteaza in mod direct copiii, ca in cazurile venite la mediere despre care aminteam anterior. Important este ca atunci cand exista un conflict sau se prefigureaza unul, sa actionati rapid cautand ajutor de specialitate in solutionarea acestuia, alternativele fiind resemnarea cu situatia existenta sau pornirea unui razboi costisitor ce implica plangeri penale si actiuni in instanta.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564