Justitia restaurativa in sistemul de justitie penala – mediere penala

mediere penala
mediere penala

Mediere penala – Justitia restaurativa in sistemul de justitie penala

Trendul ascendent de justitie restaurativa si-a început cariera in arena justitiei penale si de minori. Acum este capabil ca in unele state sa influenteze aproape fiecare aspect al acestor sisteme.

O parte din implicarea sistemului de justitie cu justitia restaurativa (mediere penala) a debutat in sectiile de politie, in special în cazurile în care politicile de preventie sunt utilizate ca raspunsuri la infractionalitatea juvenila.

Justitia restaurativa este din ce in ce mai vizibila în salile de judecata din întreaga lume. Procurorii, judecatorii si avocatii apararii fac uz de ea. Ofiterii de probatiune sunt adesea implicati in implementarea sau monitorizarea acesteia.

Exista o serie de initiative privind justitia restaurativa – mediere penala- care au loc in inchisori. Unele se refera la relatia victima-infractor. Altele la rezolvarea conflictelor in randul detinutilor. Victimele ar trebui sa fie elementul central in programele de justitie restaurativa, dar cele mai multe programe de justiție restaurativa au loc în cadrul sistemului de justiție penala centrat pe infractor.

In mod evident, nu toate cauzele penale sunt adecvate pentru mediere. Cazurile implicand crime sau delicte grave rareori se preteaza la mediere. Pe de alta parte, infractiuni minore, care implica  in special persoanele care au o anumita forma de relatie, de multe ori pot beneficia de mediere.

Agresiunea (de multe ori intre persoane cunsocute sau chiar rude), violarea de domiciliu, distrugerea  intentionata a proprietatii, hartuirea, abuzul telefonic, amenintarea cu incendiere si furtul sunt exemple de dispute penale in cazul carora in mod frecvent se face referire la mediere.

Mediere penala – justitie restaurativa

Membrii de familie, partenerii de afaceri și vecinii sunt exemple de grupuri care de obicei au mai mult de castigat prin participarea la mediere pentru a rezolva plangerile. Cazurile venite la mediere penala provin din mai multe surse diferite. Avocatii apararii familiarizati cu procedura pot recomanda medierea. Judecatorii pot face recomandare de mediere partilor atunci cand considera.

Incidentele de violenta in familie, leziuni fizice precum si antecedentele penale ale partilor sunt exemple de factori care influenteaza decizia cu privire la posibilitatea de a media un caz.

De ce se mediaza anumite cauzele penale?

Ca si cauzele civile,  in materie penala partile interesate pot beneficia de pe urma expunerii la mediere. Mediul confidential in care pot discuta problemele in detaliu le ajuta sa aiba posibilitatea de a proiecta propriile lor rezolutii. Multe parti se tem de experienta unui proces si de consecintele care pot decurge din acesta. Altii pot sa se simta frustrati sau coplesiti de complexitatea sistemului de justitie penala. Medierea permite partilor sa intervina proactiv in ceea ce priveste disputa lor si sa creeze rezultate win-win.

Ca si in cazul cauzelor civile, medierea penala salveaza timp, bani si grabeste rezolutia. Medierea se poate dovedi avantajoasa nu numai partilor, ci si procurorilor. Dovezi insuficiente, martori imprevizibili, lipsa de informatii, risc de rezultate dezamagitoare pentru victime sau orice alt factor care poate face un caz dificil de dovedit la proces, poate face medierea o optiune mai atractiva.

In unele cazuri, victimele pot obține ceva mai valoros prin implicarea in procesul de mediere penala, mai degraba decat urmand o procedura judiciara contradictorie care risca un rezultat incert.

Sistemul judiciar, un alt actor important, este influentat in mod pozitiv prin mediere penala. La data procesului, se furnizeaza instantei un exemplar al acordului de mediere intervenit intre parti. 

Medierea penala poate salva sistemului judiciar o cantitate considerabila de timp, resurse si cheltuieli. Unele cercetari au aratat ca persoanele care participa la medierea penala sunt mai putin susceptibile de a se reintalni cu sistemul de justitie penala.

-mediere penala

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564