mediere infractiune, mediator furt, mediere penalmediere infractiune, mediator furt, mediere penal"/>
mediere infractiune, mediator furt, mediere penal

Mediere penal

In medierile realizate la biroul nostru de mediere avem multumirea de a observa rolul moralizator pe care partea vatamata simte ca il joaca in relatia cu faptuitorul infractiunii, prin toleranta aratata acestuia, prin acceptarea unui dialog (care poate fi purtat fata in fata sau doar prin intermediul mediatorului, in sedinte separate), si prin dorinta partii vatamate ca gestul sau sa fie interpretat pozititv, sa aiba rezonanta in constiinta faptuitorului, avand ca scop indreptarea acestuia. Mediere penal –  medierea litigiilor penale.

Este benefic de observat, ca mediator, ca partea vatamata este preocupata de felul cum faptuitorul se indreapta (speta de furt), discutand cu acesta despre urmarea de cursuri de calificare intr-o activitate onesta,  acesta la randul sau sa se precizeze in acord ca isi asuma angajamentul de a se pregati in verderea obtinerii unei slujbe oneste.

-mediere penal-

Un moment admirabil petrecut in timpul unei medieri desfasurata in cadrul biroului nostru a fost acela in care partea vatamata a ajuns la o intelegere cu faptuitorul astfel:  banii oferiti de faptuitor ca acoperire a pagubei fiind in mod direct transferati unei fundatii infiintate in sprijinul pesoanelor defavorizate. 

Medierea litigiilor penale – justitia restaurativa- ofera oportunitatea pentru cei afectati direct de o infractiune ca victime ale unei infractiuni, ca autori ai unei infracțiuni sau ca membri ai comunitătii, de a comunica si de a se pune in acord cu privire la felul in care au de a face cu o infractiune si  cu consecintele acesteia.

-mediere penal-

Procesul de justitie reparatorie permite victimelor sansa de a spune infractorilor care a fost impactul real al infracțiunii, pentru a primi raspunsuri la intrebarile lor si de a  primi scuze. De asemenea, ofera autorilor unei infractiuni o sansa de a intelege impactul acțiunilor lor si de a face ceva pentru a repara prejudiciul pe care l-au cauzat. Prin urmare, justitia restaurativa (reparatorie) face infractorii direct raspunzatori pentru actiunile lor si pot ajuta victimele sa isi vada mai departe de vietile lor, depasind cu broi momentul critic.

Cercetarile arata ca justitia restaurativa functioneaza cel mai bine atunci cand este vorba de infractiuni in cazul carora exista o victima identificabila. Obiectivele medierii sunt:

  • sporirea satisfactia victimei;
  • de a reduce teama acesteia;
  • de a fi acoperit prejudiciul  care i-a fost creat.

Pe autorii infractiunii, medierea ii ajuta prin cresterea gradului de constientizare a consecintelor infractiunilor si actiunilor lor, ofera o oportunitate de a face reparatie si de ii ajuta la reintegrarea in comunitatea lor. 

Mediere in domeniul litigiilor penale a cunoscut o amploare dupa intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a noului Cod de Procedura Penala, dezvoltandu-se astfel in mod substantial institutia medierii penale.

Trebuie inteles urmatorul aspect: medierea si incheierea unui Acord de mediere dintre partile dintr-un dosar penal, fie ca vorbim despre un dosar intrumentat de organele judiciare ( politie, parchet), fie ca vorbim despre un dosar penal ajuns pe rolul instantei de judecata, este posibil cu privire la orice infractiune. Spre deosebire de medierea in sine, care este asadar posibila in orice tip de infractiune, efectele medierii si ale Acordului de mediere depind de incadrarea juridica a faptei data de catre organul judiciar.

-mediere penal-

Astfel ca in cazul unor anumite infractiuni, si anume:

Lovirea sau alte violente (art. 193 Cod penal)

Vatamarea corporala din culpa (art. 196 Cod penal)

Amenintarea (art. 206 Cod penal)
Hartuirea (art. 208 Cod penal)
Violul in forma simpla (art. 218, alin. 1 si 2 Cod penal)
Agresiunea sexuala in forma simpla (art. 219, alin. 1 Cod penal)
Hartuirea sexuala (art. 223 Cod penal)
Violarea de domiciliu (art. 224 Cod penal)
Violarea sediului profesional (art. 225 Cod penal)
Violarea vietii private (art. 226 Cod penal)
Divulgarea secretului profesional (art. 227 Cod penal)
Furtul la plangerea prealabila ( art. 231 alin. (1) raportat la art. 228-230)
Abuzul de incredere (art. 238 Cod penal)
Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor (art. 239 Cod penal)
Bancruta simpla (art. 240 Cod penal)
Bancruta frauduloasa (art. 241 Cod penal)
Gestiunea frauduloasa (art. 242 Cod penal)
Distrugerea in forma simpla si prima forma agravanta (art. 253, alin. 1 si 2 Cod penal)
Tulburarea de posesie (art. 256 Cod penal)
Asistenta si reprezentarea neloiala ( art. 284 Cod penal)
Nerespectarea unei hotarari judecatoresti in litigii de munca, pensii si folosinta unui imobil (art. 287, alin. 1, lit. d), e), f), g) Cod penal)
Violarea secretului corespondentei (art. 302 alin. 1 Cod penal )
Abandonul de familie (art. 378 Cod penal)
Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului (art. 379 Cod penal)
Impiedicarea exercitarii libertatii religioase (art. 381 Cod penal), 

Violenta in familie (art. 199 alin. 2 Cod penal, 

Furtul (art. 231 alin. (2) rap. la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) si c) si art. 230 Cod penal), 

Furtul calificat – art. 229alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) Cod penal), 

Furtul in scop de folosinta – art. 230 Cod penal), 

Insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor (art. 243 Cod penal), 

Inselaciunea (art. 244 Cod penal), 

Inselaciunea privind asigurarile ( art. 245 Cod penal),

Procesul penal inceteaza. Pentru alte tipuri de infractiuni procesul penal continua pana la pronuntarea unei hotarari definitive, tinandu-se seama de Acordul de mediere incheiat in circumstantierea, fixarea si dozarea pedepsei (Jud. C. Danilet). 

mediere penal

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here