mediere penal decizia curtii constitutionale, mediere furt, mediere inselaciune
mediere penal decizia curtii constitutionale, mediere furt, mediere inselaciune

Mediere penal decizia Curtii Constitutionale nr. 397 din 15 iunie 2016:

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ In numele legii DECIDE:

1. Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de instanta de judecata, din oficiu, in Dosarul nr.24.569/302/2014 al Curtii de Apel Bucuresti — Sectia I penala si de reprezentantul Ministerului Public in Dosarul nr.8.493/303/2014  al Curtii de Apel Bucuresti — Sectia a II-a penala si constata ca dispozitiile art.67 din Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, in interpretarea data prin Decizia nr.9 din 17 aprilie 2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, sunt constitutionale in masura in care incheierea unui acord de mediere cu privire la infractiunile pentru care poate interveni impacarea produce efecte numai daca are loc pana la citirea actului de sesizare a instantei.

2. Respinge, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de instanta de judecata, din oficiu, in Dosarul nr.24.569/302/2014 (numar in format vechi 111/2015) al Curtii de Apel Bucuresti — Sectia I penala si de reprezentantul Ministerului Public in Dosarul nr.8.493/303/2014 (numar in format vechi 4.165/2014) al Curtii de Apel Bucuresti — Sectia a II-a penala si constata ca dispozițiile art.16 alin.(1) lit.g) teza finala din Codul de procedură penală sunt constitutionale in raport cu criticile formulate. Definitiva si general obligatorie.

Decizia se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Bucuresti — Sectia I penala si Sectia a II-a penala si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Pronuntata in sedinta din data de 15 iunie 2016.

Mediere penal decizia Curtii Constitutionale nr. 397/2016

Asadar apar modificari in ceea ce priveste momentul pana la care se poate incheia un Acord de mediere in cazul infractiunilor unde se poate aplica medierea similar IMPACARII. Acestea sunt:

Violenta in familie (art. 199 alin. 2 Cod penal)
Furtul (art. 228 Cod penal)
Furtul calificat (art. 229alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) Cod penal)
Furtul in scop de folosinta (art. 230 Cod penal)
Insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor (art. 243 Cod penal)
Inselaciunea (art. 244 Cod penal)
Inselaciunea privind asigurarile ( art. 245 Cod penal).

Mediere penal decizia Curtii Constitutionale din data de 15.06.2016

Semnalul este urmatorul: nu avem exceptie de neconstitutionalitate in privinta medierii infractiunilor enumerate mai sus. Daca se doreste medierea cu persoana vatamata, se regreta fapta si se incearca medierea situatiei create, trebuie cunoscut asadar faptul ca un eventual Acord de mediere incheiat cu persoana vatamata, pentru a avea ca efect impiedicarea actiunii penale, conform art 16 alin. 1 lit g) din Codul de procedura penala, trebuie incheiat pana la citirea actului de sesizare a instantei. Adica in timpul derularii fazei de urmarire penala.

Deoarece exista confuzie in momentul de fata in randul justitiabililor, fac precizarea clara ca pe de alta parte NU avem exceptie de neconstitutionalitate cu privire la infractiunile unde se poate aplica medierea similar retragerii plangerii.

Infractiunile in care medierea are efect similar retragerii plangerii, printre care si lovirea si alte violente, sunt mediabile pana in faza de apel, inclusiv. Care sunt acestea si care este efectul medierii, cititi mai multe aici:

Plangerea penala prealabila medierea

Pentru medierea conflictului in care va aflati, privitor la furt sau inselaciune, contactati-ne pentru a analiza si a va comunica ce este de facut in vederea solutionarii amiabile. Va fi analizat stadiul procesual in care se afla dosarul dumneavoastra (politie, parchet sau instanta de judecata) si vom gasi solutia potrivita pentru o rezolvare eficienta.

 

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564