Mediere malpraxis. Erori profesionale in exercitarea actului medical

mediere malpraxis, mediere eroare medicala, mediator eroare medicala, mediator malpraxis Bucuresti, mediere culpa medicala, acord mediere malpraxiis, acord mediere pacient, acord mediere medica, acord medic-pacient
mediere malpraxis, mediere eroare medicala, mediator eroare medicala, mediator malpraxis Bucuresti, mediere culpa medicala, acord mediere malpraxiis, acord mediere pacient, acord mediere medica, acord medic-pacient

Mediere malpraxis medical

Malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice (conf. Lg. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii).

Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis este aceea care poate emite o decizie cu privire la eroarea profesionala, decizie ce poate fi contestata in instanta de catre partile implicate sau de catre asigurator.

In cazurile de malpraxis, medierea poate interveni inainte sau dupa aflarea rezultatului Comisiei de monitorizare, inainte sau dupa demararea unui proces in instanta, atunci cand pacientului i-au fost aduse prejudicii.

Cine se poate adresa medierii in cazurile de malpraxis?

  • pacientul
  • succesorii acestuia (in caz de deces)
  • toate persoanele pentru care se poate stabili raspunderea civila sau penala ( personalul medical, unitatea sanitara, producatorii de echipamente si dispozitive medicale, substante medicamentoase si materiale sanitare)

Subiectii medierii pot fi personalul medical (medic, farmacist asistent), unitatea sanitara (publica sau privata), producatorul de echipamente si dispozitive medicale, medicamente si materiale sanitare, furnizorul de servicii medicale sau nemedicale subcontractate de catre unitatile sanitare furnizoare de servicii medicale.

Scopul medierii poate fi constituit din dorinta de obtinere de despagubiri materiale, putand fi stabilit un cuantum al acestora si o modalitate de plata si/sau despagubiri morale, scuze publice, o alta forma comun agreata de reparare a erorii medicale.

mediere malpraxis

Trebuie analizat daca interesele ambelor parti au fost respectate in momentul cand a fost realizat protocolul terapeutic. Important de stiut in privinta consimtamantului informat este faptul ca acesta nu exonereaza medicul de raspunderea profesionala.

Variantele alternative la mediere ar fi depunerea unei plangeri penale – vatamare corporala din culpa, eventual initierea unei actiuni civile pentru despagubiri morale, insa initierea unui proces de mediere care, avand in vedere confidentialitatea pe care o presusupune, ar putea sa va ofere rezultatele dorite (despagubiri), cu rapiditate si discretie (important pentru pacient si pentru medic).

Succesul procedurii

Bineinteles ca succesul procedurii depinde de atitudinea medicului, dar in domeniul malpraxisului vorbim despre o eroare savarsita fara intentie, asadar chiar daca efectele erorii sunt dintre cele mai serioase, cu siguranta nu asta a fost intentia/dorinta/scopul medicului, spre deosebire de un act infractional premeditat si avand consecinte asupra integritatii sau chiar vietii omenesti.

mediere malpraxis

Abordarea unui subiect atat de delicat ca acela al malpraxisului mediecal in vederea solutionarii amiabile a conflictului ce afecteaza in mod clar atat psihicul pacientului care este posibil sa fi fost victima erorii medicale cat si al medicului care este posibil sa fi gresit, trebuie sa sa faca cu o infinita grija.

Faptul ca pacientul care si-a incredintat poate la un moment dat viata pe mana medicului ales este posibil sa se simta tradat de catre cel in care a avut incredere implica necesitatea une abordari fine si atente la orice nuante din partea mediatorului in care din nou omul isi revarsa increderea de aceasta data in dorinta de a i se „face dreptate”.

Rolul medicului

Medicul, la randul sau, este profesionistul care s-a pregatit pentru actul medical respectiv, de a carui esuare poate deveni la un moment dat suspectat, care anterior a realizat cu succes alte sute de acte medicale cu caracteristici asemanatoare, aducand sanatate si bucurie in randul pacientilor, medic ce se vede pus la zid pentru o eroare medicala in care nuantele sunt nenumarate, in care spre exemplu tot ansamblul de analize, investigatii,  factori externi, aparatura si alte variabile pot sa influenteze finalitatea actului sau medical. 

Mediere malpraxis

Medierea malpraxisului acorda posibilitatea intelegerii lucrurilor. De ce s-a intamplat asa? Cu ce am gresit eu ca medic? Cu ce am gresit eu ca pacient? Ce putem face pentru a indrepta lucrurile si a ne elibera de povara esecului? Sunt cateva dintre nelinistile care pot fi indepartate in urma dialogului si care pot duce la o vindecare morala daca vreti, lasand la o parte latura acoperirii eventual a daunelor materiale sau nu, in functie de specificul fiecarui caz.

mediere malpraxis

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564