Mediere in procedura insolventei. Mediere in prevenirea insolventei

mediere insolventa, mediator insolventa, mediator Bucuresti, mediator sector 1
mediere insolventa, mediator insolventa, mediator Bucuresti, mediator sector 1

 

Mediere insolventa

Speta solutionata in cadrul biroului nostru de mediere: Protagonisti in mediere au fost doua societati comerciale intre care exista o relatie de afaceri in baza unui contract de prestari servicii.  La un moment dat contractul nu a mai fost respectat, una dintre societati avand de incasat de la cealalalta o suma situata peste pragul minim la care poate fi solicitata insolventa, reprezentand o creanta certa, lichida si exigibila. Spectrul insolventei era aproape, desi niciuna dintre societati nu si-l dorea.

Prin discutii constructive si prin elaborarea cu sprijinul mediatorului s-a reusit elaborarea unui plan de reesalonare a datoriei si de compensare cu contraservicii, in functie de necesitatile existente. Drumul a fost dificil, a necesitat eforturi si concesii, discutii lungi si calcule puse pe hartie, insa impasul a fost depasit, platile deblocate iar relatia de afaceri continua si in momentul de fata.

mediere insolventa – o alternativa la faliment

Medierea mentionata anterior a fost realizata fara ca partile sa se afle in procedura de insolventa in calitate de debitor si creditor. Insa exista si situatia cand procedura de insolventa a fost deja declansata.

Medierea poate fi aplicata cu succes in procedura insolventei – procedura constituita pentru repararea/acoperirea pierderilor cauzate de insuficienta financiara a unui debitor fata de creditorul/creditorii sai.

Atunci cand creanta sau presupusa creanta atinge pragul la care se poate solicita declansarea procedurii insolventei, masa verde a negocierii poate aduce intre cele doua companii o solutie de compromis rapida, o redresare a situatiei tensionate si a blocajului financiar.

Prin metode alternative de solutionare a disputei se poate obtine de catre creditor acoperirea unei bune parti a creantei aflate in discutie.  In ceea ce priveste debitorul, acesta poate obtine continuarea activitatii fara tracasarea pe care o presupune continuarea unei proceduri de declarare a insolventei la cererea creditorului.

Legea Insolventei – legea nr. 85/2006. mediere insolventa

Potrivit Legii 85/2006 cu modificarile la zi,  in cazul in care instanta va confirma propunerea administratorului judiciar, judecatorul sindic va numi un lichidator, care poate fi si in fapt de cele mai multe ori si este acelasi administrator judiciar numit initial.

In conditiile in care administratorul judiciar poate deveni chiar lichidatorul societatii aflate in insolventa,  pe care o administreaza in vederea redresarii (reorganizarii), este de inteles de ce reorganizarile esueaza. Sumele alocate lunar se ridica la 2000 – 3000 lei si chiar mai mult. Asadar din pacate observam cum se prefera de catre adminitratorul judiciar si de catre lichidator sa se continue procedura a la long fara o incerca concilierea partilor. 

Mediere insolventa – Acordul de mediere

Aici poate interveni medierea. Un mediator care detine solide cunostinte despre mecanismul de functionare al societatilor comerciale si totodata al legii nr. 85/2006 (legea insolventei) alaturi de legea medierii, poate ajuta partile la agrearea unei solutii mai putin sumbre ca cea aratata anterior.

Alternativa poate fi aceea in care se poate constata de catre creditor ca in urma achitarii unor salarii ale angajatilor, de multe ori nu mai ramane nimic pentru acoperirea macar partiala a creantei, data fiind activitatea blocata a societatii intrate in insolventa la cererea creditorului sau.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564