mediere inselaciune accidentul

Mediere inselaciune metoda accidentul.

Infractiunea de inselaciune, prevazuta de art.Art. 244 Cod Penal, constand in inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

– mediere inselaciune metoda accidentul-

Modul de operare folosit la comiterea de înşelăciuni prin metoda ”Accidentul” constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate telefonic de către persoane necunoscute. Acestea îşi declină calitatea de poliţist, medic sau avocat şi ulterior le aduc la cunoştinţă că un membru al familiei a fost implicat într-un accident de circulaţie soldat cu victime.

Sub pretextul soluţionării favorabile a cazului sau pentru o presupusă intervenţie medicală, faptuitorii le solicită părţilor vătămate diverse sume de bani, acestea constatând ulterior că au fost înşelate.

mediere inselaciune metoda accidentul

Sumele de care pot fi deposedate partile vatamate reprezinta, de foarte multe ori, economiile pe o viata ale acestora. Fiind vorba de sume semnificative pentru partile vatamate si familiile acestora, este bine de cunoscut ca, in functie de imprejurari, exista posibilitatea recuperarii acestora prin procedura de mediere si ajungerea la un Acord de mediere. Conditia de baza este de cele mai multe ori recuperarea sumelor de care au fost pagubite partile vatamate.

Dreptul la un mediator atat la persoanei vatamate cat si al inculpatului este stipulat in mod expres in Codul de Procedura Penala la art 81 si 83, procedura de mediere putand duce la recuperarea prejudiciului material si moral suferit.

– mediere inselaciune metoda accidentul-

De asemenea, in cazul incheierii unui ACORD DE MEDIERE penal, Codul de Procedura Penala stipuleaza in mod clar la art. 275 alin. (1) punctul 2 litera c) ca atunci cand instanta dispune incetarea procesului penal in baza unui acord de mediere, cheltuielile judiciare se suporta si se platesc de partea prevazuta in acordul de mediere, in cazul in care a intervenit medierea penala.

Asadar se stipuleaza in Acordul de mediere prevederea conform careia faptuitorul isi  asuma si cheltuielile judiciare ocazionate  in respectivul dosar de catre organele judiciare. – mediere inselaciune metoda accidentul-

In procesul de mediere a infractiunii de inselaciune partile trebuie sa inteleaga ca Acordul de mediere pe care il semneaza reprezinta intelegerea partilor de la care acestea nu se pot abate. Momentul incheierii unui Acord de mediere trebuie sa fie anterior momentului citirii actului de sesizare a instantei de judecata, conform Deciziei nr. 397/2016 a CCR pentru a putea produce efectul de incetare a procesului penal.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564