Mediere infractiune bancruta simpla si bancruta frauduloasa
Raspunderea penala in cazul infractiunilor de bancruta simpla si bancruta frauduloasa
Infractiunile de bancruta simpla si bancruta frauduloasa sunt reglementate in mod expres de noul Cod Penal, prin art. 240 (bancruta simpla) si art. 241 (bancruta frauduloasa).
Infractiunea de bancruta simpla consta in fapta debitorului persoana fizica ori a reprezentantului legal al persoanei juridice debitoare de a nu introduce sau de a introduce tardiv cererea de deschidere a procedurii insolventei. In acest ultim caz, este vorba despre un termen care il depaseste cu mai mult de 6 luni pe cel prevazut de lege de la aparitia starii de insolventa. Savarsirea infractiunii de bancruta simpla este pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Bancruta frauduloasa presupune fapta unei persoane în frauda creditorilor: atunci cand persoana in cauză falsifica, sustrage sau distruge evidentele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia. Acelasi tip de infractiune se considera si atunci cand faptuitorul infatisează datorii inexistente sau prezinta in registrele debitorului, in alt act sau in situatia financiara sume nedatorate. De asemenea, si cand instraineaza, in caz de insolventa a debitorului, o parte din active. Pedeapsa, in cazul savarsirii infractiunii de bancruta frauduloasa, este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Rspunderea penala revine debitorului persoana fizica ori reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare (ex. administrator, director, manager etc.) daca a fost savarsita infractiunea de bancruta simpla. In cazul bancrutei frauduloase, poate raspunde penal orice persoana fizica sau juridica, atat reprezentantul legal al debitorului, cat si alte persoane (ex. creditori, contabili etc.).
Mediere infractiune bancruta simpla si bancruta frauduloasa
Atat in cazul bancrutei simple, cat si in cazul bancrutei frauduloase, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila, spre deosebire de vechea reglementare in care actiunea penala putea fi pusa in miscare din oficiu. Plangerea prealabila poate fi formulata exclusiv de persoana vatamata (persoana care a suferit o vatamare fizica, materiala sau morala prin fapta penala) ori de reprezentantul legal al acesteia si poate fi introdusa in termen de trei luni din ziua in care persoana vatamata (ori reprezentantul acesteia) a aflat despre savarsirea faptei.
Infractiunile de bancruta simpla si bancruta frauduloasa sunt infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii.
Faptul ca actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate determina ca, in situatia incheierii in conditiile legii a unui acord de mediere intre cel care raspunde penal si persoana vatamata, raspunderea penala sa fie inlaturata prin impedimentul aparut la punerea in miscare si la exercitarea actiunii penale ( art. 16 C. proc. pen.)
Mediere infractiune bancruta simpla si bancruta frauduloasa
Toate textele de pe acest site sunt proprietatea varto.ro si nu pot fi reproduse, modificate, transferate, distribuite, republicate, copiate sau transmise in niciun fel de media fara permisiunea autorilor. Excepţie face citarea (preluarea unui singur paragraf) cu acordarea creditului prin link valid. Preluarea neautorizata a oricarui text de pe www.varto.ro este interzisa si reprezinta incalcarea drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996). Copyright © Varto.ro
Citeste si: Medierea si daunele morale
Medierea si noua legislatie penala
Reparare prejudicii prin mediere
Neinceperea urmaririi penale – NUP
Justitia restaurativa = medierea conflictelor
CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI
Telefon: 0723-373-564