mediere impacare furt, impacare in procesul penal
impacare furt, impacare in procesul penal

Mediere impacare furt in procesul penal. Mediere in procesul penal. Mediere in cazul savarsirii infractiunii de furt si de furt in scop de folosinta

Update: ajungerea la o intelegere prin mediere poate avea efecte pe latura penala in cazul infractiunii de furt SIMPLU (art. 228 Cod penal). Infractiunea de furt calificat nu mai este mediabila (in sensul ca nu mai produce efecte in latura penala) dupa modificarile aduse in noiembrie 2020 Codului penal).

Împăcarea în cazul infracțiunii de furt/furt calificat.
Legea nr. 274/2020 publicată în M. Oficial nr 1144 din data 26.11.2020, aduce schimbări majore în ceea ce privește infractiunea de furt.Parlamentul elimină împăcarea și medierea ca metode de rezolvare a conflictului penal dintre făptuitor și victimă. Dreptul victimelor la un mediator este astfel limitat și restricționat la această categorie de fapte penale, fără a exista o prevedere expresă că își pot tranzacționa/negocia/media exclusiv latura civilă. Dimpotrivă, o astfel de mediere/negociere este interzisă de dispozițiile art 272 alin. 2 Cod Penal, unde se spune că este infracțiune negocierea între infractor și persoana vătămată cu privire la faptele unde nu este posibilă retragerea plângerii sau împăcarea.

Mediere impacare furt. Mediere in procesul penal. Mediere in procesul penal sau inainte de procesul penal, in faza de cercetare sau aceea de urmarire penala, este legata de diversi factori care pot influenta rezultatul final.

Astfel de factori ar fi: interesul subiectiv al fiecarei dintre cele doua parti implicate in procedura de mediere penala, partea vatamata si faptuitorul, motivatia care a stat la baza faptei, avantajele materiale pe care le poate oferi ajungerea la o intelegere, avantajele morale pe care le poate oferi ajungerea la o intelegere, situatia familiala, circumstantele particulare in care s-au intamplat lucrurile etc.

In medierile privind infractiuni de furt, pe care le am incheiat cu succes si parafat cu Acord de mediere, cazurile au fost diverse, motivatiile au fost diverse. Diversitatea spetelor si factorul uman implicat in fiecare dintre acestea fac ca nicio procedura de mediere sa nu semene cu alta. Impacare furt – in cazul infractiunii de furt, acordul de mediere duce la incetarea procesului penal.

Insa o constanta in toate cazurile o reprezinta interesul fiecarei parti. Intotdeauna exista un interes, cum am aratat anterior. Gasirea interesului fiecarei parti si a punctului comun care poate lega interesele ambelor parti este cheia unei medieri reusite.

Codul de procedura penala prevedere impacarea si medierea ca fiind doua dintre cauzele care duc la incetarea procesului penal [art. 16 lig. (g) CPP]. Alaturi de acestea articolul 16 din Codul de procedura penala prevede si alte cauze care impiedica punerea in  miscare si exercitarea actiunii penale, atunci cand aceasta a fost pusa in miscare:

a) fapta nu există;
b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
c) nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
d) există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
e) lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
h) există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
i) există autoritate de lucru judecat;
j) a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

Mediere impacare furt in procesul penal. Mediere in procesul penal.

Una dintre cele mai frecvente infractiuni este aceea de furt. Infractiunea de furt este prevazuta in Codul penal astfel:

Art. 228 Furtul: (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.

Mediere impacare furt. Medierea furtului in procesul penal.

Art. 230 Furtul în scop de folosinţă: (1) Furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în art. 228 sau art. 229, după caz, ale cărei limite speciale se reduc cu o treime.

(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

Art. 231. Plângerea prealabilă şi împăcarea
(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

Mediere impacare furt. Cum poate solutiona medierea procesul penal – Mediere in procesul penal.

Impacarea respectiv medierea au fost eliminate in cazul infractiunii de furt calificat. Este posibila in continuare medierea la furtul simplu si la furtul in scop de folosinta.

Furtul intre membrii de familie, savarsit de minori in dauna tutorilor lor sau furtul intre colocatari se vor pedepsi doar la plangerea prealabila. La aceasta categorie de furturi se va putea desfasura procedura de mediere penala (similar retragerii plangerii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here