mediere furt calificat

In cazul infractiunii de furt simplu, incheierea unui Acord de mediere pe latura penala a infractiunii este posibila in conditiile art. 67 alin. (2) din Legea medierii – mediere furt simplu –

UPDATE: Proiectul de lege a fost promulgat de catre Presedintele Romaniei la data de 26.11.2020, fiind publicat in Monitorul Oficial nr. 1144/26.11.2020, in vigoare de la 29.11.2020. – mediere furt simplu –

Proiectul prin care se propune modificarea Codului Penal in sensul renuntarii la posibilitatea impacarii si medierii in cazul savarsirii infractiunii de furt calificat, a fost adoptat de catre Senatul Romaniei si a fost trimis spre dezbatere catre Camera Deputatilor. Acolo a fost adoptat, in prezent legea aflandu-se in proces de promulgare la presedintele tarii.

In cele ce urmeaza redam expunerea de motive la initiativa legislativa:

„Potrivit Vechiului Cod Penal, avand in vedere gravitatea infractiunilor de furt si de furt calificat, nu era posibila impacarea partilor, cu consecinta dispunerii unei solutii de clasare in faza de urmarire penala sau de incetare a procesului penal in faza de judecata. Prin exceptie, era posibila impacarea partilor doar in cazul infractiunii de furt calificat comisa intre soti sau intre rude apropiate, ceea ce presupunea o gravitate redusa. Conform Noului Cod Penal, intrat in vigoare in data de 1 februarie 2014, este posibila impacarea partilor in faza de urmarire penala sau in faza de judecata (pana la inceperea cercetarii judecatoresti), desi gravitatea infractiunilor este deosebit de mare. In practicaa, desi numarul acestor infractiuni contra patrimoniului este deosebit de mare, prin posibilitatea de incetare a procesului penal ca urmare a impacarii partilor este incurajata comiterea acestor infractiuni.

Mobilizarea politistilor, procurorilor, judecatorilor in cazul acestor infractiuni este foarte mare, necesitand resurse umane si materiale insemnate, pentru ca, dupa luni de investigatii a organelor de urmarire penala, toata munca acestora sa fie lipsita de eficienta printr-o simpla impacare a partilor. Astfel, inculpatii care comit astfel de infractiuni vor avea interesul sa se impace doar in cazul infractiunilor unde exista probe dare, certe impotriva lor.

Astfel daca un hot comite, de exemplu, 10 furturi, probabil doar in cazul a 2-3 dintre acestea exista probe certe, astfel ca se va realiza o impacare doar pentru acele fapte, pentru restul acestora existand posibilitatea reala ca faptuitorii sa ramana nepedepsiti. In unele dintre situatii, de la banale infractiuni de furt calificat se ajunge ca acestea sa degenereze in infractiuni mult mai grave, respectiv talharii sau chiar infractiuni de omor.

Practic, incepand cu data de 1 februarie 2014, in cazul urmatoarelor infractiuni de o gravitate sporita este posibila impacarea partilor:

 Furt simplu (art. 228 Noul Cod penal);

Furt calificat savarsit in urmatoarele imprejurari (art. 229 alin. 1 Noul Cod penal);

  1. a) intr-un mijloc de transport in comun;
  2. b) in timpul noptii;
  3. c) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;
  4. d) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate sau a unei chei mincinoase;
  5. e) prin scoaterea din functiune a sistemului de alarma ori de supraveghere.

Furt calificat savarsit in urmatoarele imprejurari (art. 229 alin. 2 Noul Cod penal):

  1. a) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
  2. b) de o persoana avand asupra sa o arma;

FurtuI in scop de folosinta (art. 230 Noul Cod Penal);

De altfel, o statistica privind infractiunea de furt calificat, a relevat faptul ca, doar in semestrul I 2019, la nivelul Ministerului Public s-au adoptat solutii de clasare itr-un numar de 3932 cauze prin impacarea partilor, iar in alte 604 cauze prin retragerea plangerii prealabile, acestea depasind cu mult numarul inculpatilor trimisi m judecata pentru aceasta infractiune in semestrul I al anului 2019, respectiv 2871.

Conducerea acestei institutii a sesizat ca se inregistreaza o tendinta de scadere continua a numarului inculpatilor trimisi in judecata, mai mica insa decat a procentului de crestere a numarului solutiilor de clasare prin impacarea partilor si retragerea plangerii prealabile si concluzioneaza ca, prin urmare, criminalitatea in materie nu a scazut, insa s-a redus fermitatea reactiei sistemului judiciar fata de acest fenomen.

Din aceste considerente, apreciem ca se impune modificarea si completarea corespunzatoare a Art. 231 din Legea nr. 286 din 17 iulie 2009 privind Codul penal, astfel incat doar faptele de furt, furt calificat si furt in scop de folosinta savarsite intre membrii de familie, de catre un minor in paguba tutorelui ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta, sa se pedepseasca numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor sa conduca la inlaturarea raspunderii penale.

Furtul simplu, definit prin art. 228 Cod penal: Furtul(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică, este in continuare mediabil.

In cazul infractiunii de furt simplu, incheierea unui Acord de mediere pe latura penala a infractiunii este posibila in conditiile art. 67 alin. (2) din Legea medierii: În latura penală a procesului, dispozițiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracțiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților înlătură răspunderea penală, dacă autorul a recunoscut fapta în fața organelor judiciare sau, în cazul prevăzut la art. 69, în fața mediatorului.