mediere furt, mediator furt, medierea furtului, mediator Bucuresti, dosar furt mediere, dosar mediere furt
mediere furt, mediator furt, medierea furtului, mediator Bucuresti, dosar furt mediere, dosar mediere furt

Mediere furt – mediere infractiuni

Medierea conflictelor care implica infractiunea de furt au o pondere ridicata in activitatea de mediere in domeniul penal instrumentata la biroul nostru de mediere.

Cazurile care ajung la mediere sunt dintre cele mai diverse, de la cele in care exista un prejudiciul semnificativ de recuperat, de ordinul miilor si zecilor de mii de euro, la acele cazuri in care prejudiciul material este mai mic, putand fi reprezentat de un portofel cu banii de cumparaturi, un telefon, un obiect vestimentar sau chiar un portofel gol, in care se aflau doar acte (iar timpul dedicat obtinerii unor documente de identitate noi este pretios).

Mediere furt – recuperare prejudiciu, premisa ajungerii la o intelegere intre faptuitor si partea vatamata

Alteori, la momentul apelarii la mediere prejudiciul material este integral recuperat. De asemenea, furtul intelectual isi gaseste din ce in ce mai multe victime, in contextul evolutiei informatice actuale.

Infractiunea de furt si infractiunea de inselaciune sunt infractiuni care se comit cu o frecventa deosebit de mare, din cele mai vechi timpuri. In ultimii ani in Bucuresti infractiunile contra patrimoniului cum ar fi furtul din autoturisme, furtul de componente auto, furtul de pe proprietatea privata, furtul din buzunare, inselaciunile (metoda accidentul etc) si lovirile sau alte violente se situeaza printre cele mai frecvente infractiuni constatate de catre organele de politie.

Nu este de mirare ca, in aceasta situatie, solicitarile de mediere a infractiunilor de furt si de inselciune au o pondere deosebita in spectrul medierii in penal.

Cum s-a mediat un dosar de furt – caz practic

Proces penal incetat in urma incheierii  acordului de mediere  emis de Birou de Mediator, intervenit între inculpat şi persoana vătămată, Mediere furt.

În temeiul art. 396 alin. 1 şi 6 din C. pr. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. g) din C. pr. pen. dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul, pentru infracţiunea de furt calificat, prev. de art. art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. a) din C. pen., cu aplic. art. 41 alin. 1 din C. pen. (fapta comisă în data de 23.04.2016) – urmare a încheierii unui acord de mediere în condiţiile legii.

În baza art. 397 alin. 1 din C. pr. pen. rap. la art. 23 alin. 1 din C. pr. pen. ia act de încheierea acordului de mediere  emis de Birou de Mediator, cu privire la pretenţiile civile formulate de persoana vătămată.

Proces penal incetat in urma incheierii unui Acord de mediere intre inculpat si persoana vatamata, atat pe latura penala cat si pe latura civila.

mediere furt 

incetare-proces-penal

 

Mediere furt – medierea in cazul anumitor infractiuni, indicat a fi realizata pana la citirea actului de sesizare a instantei. Pentru a avea efecte in latura penala a infractiunii, momentul pana la care se poate incheia un Acord de mediere intr-un dosar penal de furt este pana la citirea actului de sesizare a instantei.

Asadar se poate incheia un acord de mediere avand ca obiect solutionarea amiabila intre faptuitor si victima, cu efecte in inlaturarea raspunderii penale, pe tot parcursul anchetei, a urmaririi penale, pe parcursul procedurii de camera preliminara si chiar si in faza de fond a dosarului penal ajuns in instanta, cu conditia ca Acordul de mediere se fie incheiat pana la citirea actului de sesizare a instantei ( vezi decizia CCR aici).

Mediere furt. Furtul este definit la Art. 228 in Codul penal astfel:

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta constituie furt si daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detentia legitima a altei persoane.
(3) Se considera bunuri mobile si inscrisurile, energia electrica, precum si orice alt fel de energie care are valoare economica.

Mediere furt – daune morale oferite prin procedura de mediere, ducand la incheierea unei intelegeri intre partea vatamata si inculpat, avand ca rezultat INCETAREA PROCESULUI PENAL

Furtul calificat -mediere furt-  isi gaseste definitia la Art. 229 astfel:

(1) Furtul savarsit in urmatoarele imprejurari:
a) intr-un mijloc de transport în comun;
b) in timpul noptii;
c) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;
d) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase;
e) prin scoaterea din functiune a sistemului de alarma ori de supraveghere,
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Daca furtul a fost savarsit in urmatoarele imprejurari:
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
c) de o persoana avand asupra sa o arma,
pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
a) titei, gazolina, condensat, etan lichid, benzina, motorina, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisterna;
b) componente ale sistemelor de irigatii;
c) componente ale retelelor electrice;
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare in caz de incendiu sau alte situatii de urgenta publica;
e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de interventie la incendiu, la accidente de cale ferata, rutiere, navale sau aeriene ori in caz de dezastru;
f) instalatii de siguranta si dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian si componente ale acestora, precum si componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin insusirea carora se pune in pericol siguranta traficului si a persoanelor pe drumurile publice;
h) cabluri, linii, echipamente si instalatii de telecomunicatii, radiocomunicatii, precum si componente de comunicatii,
se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

Mediere furt

Pentru persoanele lipsite de capacitatea de exercițiu, împăcarea se face doar prin reprezentanții lor legali, iar persoanele cu capacitate restrânsă se pot împăca cu încuviințarea persoanelor prevăzute de către lege. În cazul persoanei juridice, împăcarea se va realiza de către reprezentantul său legal sau convențional sau de către persoana desemnată în locul acestuia. Impăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârșit infracțiunea și persoana vătămată nu produce efecte față de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiași fapte.

A greși e omenește, a ierta e… Dumnezeieste

Daca sunteti faptuitor, invinuit, inculpat sau victima, parte vatamata, persoana vatamata intr-un dosar de furt, apelati la mediere ca solutie alternativa instantei de judecata in vederea stingerii conflictului.

Mediere furt- partea vatamata poate recupera prejudiciul si obtine despagubiri pe latura morala iar faptuitorul are sansa de a realiza consecintele faptelor sale si de a ajunge la o intelegere pentru a evita aplicarea politicii statale de justitie retributiva.

Victima poate recupera prejudiciul, faptuitorul poate ajunge la o intelegere cu persoana vatamata pentru a se rentunta la atragerea raspunderii penale pentru fapta de furt. Medierea se  poate finaliza cu o intelegere, caz in care se se va intocmi un Acord de mediere

Mediere furt, mediere dosar penal, mediere penal, mediere dosar furt, mediere dosar inselaciune, mediere furt simplu, mediere furt calificat.

mediere furt

UNUL DIN NUMEROASELE CAZURI SOLUTIONATE

LA BIROUL NOSTRU DE MEDIERE

LINK 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here