mediere furt calificat

Mediere furt calificat – In ce conditii mai este posibila medierea in cazul infractiunii de furt calificat (art. 229 Cod penal)?

Avand in vedere modificarile aduse Codului penal in ceea ce priveste infractiunea de furt calificat, schimbari ce afecteaza si medierea penala, avocat si mediator Ilie Dorin a facut o ampla analiza ce poate fi studiata aici.

O serie de infractiuni vor putea fi mediate in continuare. Printre acestea enumeram: lovirea sau alte violente, vatamarea corporala din culpa, amenintarea, hartuirea, violul,  furtul simplu (art. 228 Cod penal), furtul in scop de folosinta (art. 230 Cod penal), abuzul de incredere, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, bancruta, bancruta frauduloasa, gestiunea frauduloasa, distrugerea, tulburarea de posesie, abandonul de familie, inselaciunea, inselaciunea privind asigurarile. – mediere furt calificat-

Iata ce se intampla in cazul infractiunii de furt calificat ce a fost savarsita inainte de intrarea in vigoare a legii 274/2020 ce modifica Codul penal:

Faptele de furt calificat săvârșite înainte de intrarea în vigoare a noilor norme

Împăcarea și medierea penală vor putea fi făcute și după data de 29.11.2020 dar pot avea efecte în latura penală doar pentru fapte de furt calificat săvârșite până la data de 28.11.2020 inclusiv, indiferent când au fost descoperite, urmărite și judecate.

Principiul mitior lex este pe deplin aplicabil în situația adusă de Legea 274/2020, modificările vizând chestiuni de drept material. Astfel că legea penală mai favorabilă, fiind actuala lege și actualele norme din Codul Penal, se va aplica la toate faptele de furt calificat săvârșite până la data de 28.11.2020 inclusiv.

La toate aceste fapte penale va fi permisă împăcarea și medierea, indiferent că ele se vor descoperi, urmări sau judeca în anul 2021-2023-2025. La aceste fapte, împăcarea sau un acord de mediere va conduce la exonerarea de răspundere penală.

Pentru aceste fapte se va mai putea dispune clasarea ori încetarea procesului penal în baza împăcării sau acordului de mediere. (sursa: avocatu.ro)

– mediere furt calificat –