divort din UE
divort din UE

Mediere divort din UE

Motivele pentru care puteți introduce cererea de divorț sau de separare legală și procedurile aferente sunt stabilite în legislațiile naționale ale țărilor din UE. Normele sunt foarte diferite de la o țară la alta. – Mediere divort din UE –

Totuși, există o serie de norme europene care se aplică în situațiile în care sunt implicate două sau mai multe țări– de exemplu, dacă soții locuiesc în țări diferite.

Unde se poate solicita divorțul/separarea legală?

Partenerii pot solicita divorțul sau separarea legală de comun acord sau individual.

Cererea de divorț poate fi adresată instanțelor din:

 • țara în care locuiesc partenerii
 • țara în care aceștia au locuit împreună ultima dată – dacă unul dintre parteneri mai locuiește acolo
 • țara în care locuiește unul dintre parteneri – dacă cererea se înaintează de comun acord
 • țara în care locuiește partenerul dumneavoastră
 • țara în care locuiți dumneavoastră:
  • dacă ați locuit acolo cel puțin 6 luni înainte de a depune cererea de divorț
  • dacă sunteți cetățean al acestei țări.

  Dacă nu sunteți cetățean al țării respective, trebuie să fi locuit acolo timp de cel puțin 1 an înainte de a solicita divorțul.

 • țara de origine a ambilor parteneri.

Prima instanță judecătorească la care s-a depus cererea și care îndeplinește aceste condiții are competența de a se pronunța în privința divorțului. – Mediere divort din UE

Instanța care poate să transforme o separare legală în hotărâre de divorț este instanța din țara UE care s-a pronunțat în privința separării legale – atât timp cât acest lucru este în conformitate cu normele țării respective.

Instanța care se pronunță asupra divorțului va lua decizii și în ceea ce privește autoritatea părintească, atâta timp cât copilul locuiește în țara respectivă.

Ce norme se aplică în cazul dumneavoastră (Mediere divort din UE)?

Sunt implicate două sau mai multe țări – de exemplu, pentru că atât dumneavoastră, cât și partenerul, aveți cetățenii diferite sau pentru că locuiți în altă țară din UE decât cea de origine?

Dacă sunt implicate mai multe țări, legislația aplicabilă în cazul divorțului dumneavoastră nu este neapărat legislația țării în care ați înaintat cererea de divorț.

17 state membre ale UE au adoptat un set unic de norme pentru a stabili ce lege ar trebui să se aplice în cazul divorțurilor transfrontaliere. Țările respective sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Ungaria.

În oricare dintre aceste 17 țări, partenerii pot, de comun acord, să solicite aplicarea legislației în materie de divorț din

 • țara în care locuiesc partenerii
 • țara în care partenerii au locuit împreună ultima dată – dacă unul dintre ei mai locuiește acolo
 • țara a cărei cetățenie este deținută de unul dintre parteneri
 • țara în care s-a înaintat cererea de divorț.

Dacă partenerii nu cad de acord, instanțele din aceste 17 țări vor aplica legislația din:

 • țara în care locuiesc partenerii
 • dacă nu este posibil, țara în care partenerii au locuit împreună ultima dată – doar dacă mai locuiau acolo cu 1 an înainte de a ajunge în instanță
 • dacă nu este posibil, țara ai cărei cetățeni sunt
 • dacă nu este posibil, țara în care s-a înaintat cererea de divorț.

În cazul în care depuneți cererea de divorț în altă țară din UE, consultați un avocat pentru a afla ce legislație se va aplica în cazul dumneavoastră și cu ce consecințe.

Recunoașterea în străinătate a divorțurilor

Hotărârile de divorț sau de separare legală pronunțate într-o țară din UE sunt recunoscute în celelalte state membre. Nu este nevoie de proceduri suplimentare.

Neînnțelegerile privind continuarea căsătoriei pot fi soluționate prin mediere, în România, astfel soții pot ajunge la un Acord atât în ceea ce privește încetarea căsătoriei cât și privitor la numele ce va fi purtat după divorț.


CONTACTATI MEDIATOR 

Telefon: 0723-373-564