mediere divort din strainatate
mediere divort din strainatate

Mediere divort din strainatate

Uneori felul in care drumurile celor doi soti se separa face ca o reapropiere a acestora sa devina imposibila. Fie ca unul din ei sau ambii decid sa puna pe primul plan cariera in detrimentul legamantului de a ramane uniti, fie modalitatea prin care castigurile materiale devin mai presus de aranjamentele matrimoniale, motivatiile pot fi variate si pot rezulta dintr-un cumul de situatii, conjuncturi etc.

In cele ce urmeaza redam un caz practic prin care am solutionat neintelegerile dintre soti, in situatia in care unul dintre acestia era stabilit in strainatate de mai bine de un an. In urma nemultumirilor provenite din despartirea in fapt a celor doi soti, s-a ales varianta de rezolvare amiabia a situatiei, acestia alegand medierea pentru rezolvarea divergentelor.

Pe parcursul procedurii de mediere, cu sprijinul oferit de mediator, care i-a indrumat in evaluarea obiectiva a optiunilor, sotii au decis incheierea casatoriei si au stabilit in privinta numelui purtat dupa divort.  

Procedura a fost solutionata cu celeritate la Judecatoria Buftea, in lipsa unuia dintre soti. Au fost indeplinite procedurile legale privind reprezentarea conventionala.

Mediere divort din strainatatediv

Mediere divort din strainatate

Atunci cand unul dintre soti sau ambii sunt plecati in strainatate si doresc sa inceteze casatoria, lucrurile pot parea imposibile.

Trebuie sa stiti ca exista solutii in oricare dintre situatiile descrise mai sus. Este importanta colaborarea cu mediatorul si increderea in procedura.

Atunci cand niciunul dintre cei doi soti nu mai are domiciliul in Romania, cererea de divort se introduce la judecatoriile din Romania sau la Judecatoria Sector 5.

Daca un sot doreste divortul iar celalalt nu este de acord dar este deschis la dialog, discutiile pot fi purtate online. Exista suficiente mijloace de comunicare la distanta aflate la indemana. Se discuta despre acordul asupra desfacerii casatoriei si numele ce va fi purtat dupa incetarea casatoriei.

Daca din casatorie au rezultat si copii minori (sau acestia au fost adoptati de catre cuplu), se va discuta despre locuinta minoilor dupa desfacerea casatoriei (unde vor locui in mod curent, cu mama sau cu tatal), programul de mentinere a legaturilor dintre copii si parintele nerezident si modalitatea de asigurare a intretinerii financiare si materiale a copiilor. Totodata va fi discutat un indrumar cu privire la gestionarea timpului in vacante, sarbatori, zile onomastice etc.

Divort din strainatate prin mediere

Pastrand confidentialitatea si evitand expunerea publica, la mediator se evita expunerea in sedinta publica a motivelor divortului, reusind sa se conserve sau sa se construiasca o relatie civilizata. O relatie incheiata amiabil este benefica tuturor membrilor familiei, copii si rude.

La mediator, conflictul se rezolva rapid, spre deosebire de tergiversarile ce se practica in instanta, unde ani de proces reprezinta un stres permanent pentru intreaga familie implicata.

Desfacerea relatiei de casatorie impune o schimbare in conditiile legii a raporturilor patrimoniale si a responsabilitatii fata de copiii minori. Si de aceste aspecte ne vom putea ocupa.  Impreuna cu dumneavoastra gasim varianta cea mai convenabila privind spre exemplu locuinta copiilor dupa divort, cu sotul sau cu sotia, in tara sau in strainatate si impartirea bunurilor detinute in comun.

Mediere divort cu soti aflati in strainatate

Divortul prin acordul partilor, facilitat de procedura de mediere scurteaza semnificativ perioada de obtinere a hotararii de divort. Colaboram cu profesii conexe pentru facilitarea perfectarii tuturor procedurilor necesare (traduceri documente, obtineri imputerniciri etc) in sprijinul eficientizarii procedurii si pentru ca dumneavostra sa nu fiti nevoiti sa va prezentati in tara la termene. Spre deosebire de divortul pronuntat in strainatate, in cazul caruia sunt necesare recunoasteri suplimentare, divortul amiabil la mediator este inscris in Romania fara extra-formalitati.

Divortul din strainatate poate fi realizat fara ca aceasta procedura sa implice multiple drumuri in tara si infatisari in instanta, atata vreme cat ambii soti doresc sa apeleze la mediere in vederea solutionarii amiabile a divortului.

Increderea reprezinta piatra de temelie a construirii unei relatii profesionale client-mediator. Cu atat mai mult aceasta relatie de incredere este necesara atunci cand subiectul in discutie este reprezentat de incetarea unei casatorii si de stabilirea modalitatii de exercitare a custodiei (autoritatii parintesti) asupra copiilor minori, in situatia existentei acestora.

Divortul din strainatate in situatia existentei copiilor

Foarte important pentru mediator este ca in situatia existentei copiilor proveniti din casatorie sau asimilati acestora, sa existe o intelegere intre parinti care sa urmareasca interesul superior al copiilor. In vederea realizarii acestui deziderat, prin insasi deontologia profesiei mediatorul trebuie sa vegheze atent la respectarea principiului interesului superior al copiilor.

“Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului. Va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.” (art 65 din Legea 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare).

-mediere divort din strainatate-

2 COMENTARII

  1. Birou de Mediator

    Buna ziua.
    Ne puteti contacta la numarul de telefon 0723 373 564 in intervalul orar 08.00 – 18.00 de luni pana vineri.

  2. Dar cum se poate sa nu vin in tara ?Vreau sa divortez iar sotia sa intors in Romania

Comments are closed.