custodie copil, mediere custodie
custodie copil, mediere custodie

Mediere custodie 

Exercitarea autoritatii parintesti comune  dupa divort sau separare

Autoritatea parinteasca (cunoscuta informal sub denumirea de custodie) astfel cum a fost reglementata in Codul Civil, este exercitata in mod uzual de catre ambii parinti, legiuitorul prevazand si exceptii, cazuri in care custodia se poate realiza de catre un singur parinte sau de catre alta persona desemnata. mediere custodie

In cazul divortului, autoritatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii.

In cazul unui divort sau unei separari a parintilor, planul parental reprezinta modalitatea prin care se implementeaza autoritatea parentala comuna. In general este de asteptat ca cei doi parinti sa negocieze prevederile acestui plan parental datorita faptului ca ambii parinti au drepturi egale cu privire la cresterea si educarea minorilor.

Medierea in domeniul exercitarii autoritatii parintesti reprezinta o alternativa pretioasa unei reglementari date de catre instanta de tutela. Prin procesul de mediere parintii au posibilitatea sa creeze un plan parental prin care sa fie subliniata contributia fiecarui parinte. 

Mediere custodie

Luati in considerare urmatoarele beneficii ale medierii in privinta stabilirii autoritatii parintesti:

1. Medierea nu este conflictuala. Medierea in stabilirea autoritatii parintesti este un proces de colaborare avand un obiectiv comun din ambele parti: interesul copilului. Spre deosebire de un proces de divort conflictual prin natura sa, medierea se focuseaza pe ceea ce este cu adevarat important pentru copii. Astfel veti putea stabili un plan parental in care ambii parinti sa fie activ implicati in viata copiilor. Alternativa consta in chemarea celuilalt in sala de judecata, deschiderea actiunii pentru stabilirea modului de exercitare a autoritatii parintesti, ancheta sociala efectuata de catre autoritatea tutelara, posibila audiere a copilului, creind astfel mai multa disensiune , stres si conflict.

2. Medierea este mai blanda cu copilul tau decat divortul. Un divort este intesat de resentimente, avand astfel un impact negativ asupra copilului ai carui parinti se afla in acest proces. Chiar daca sunteti bine intentionati, realizati ca este jobul avocatului sa faca tot ce sta in puterile sale in lupta pentru dumneavoastra si interesele dumneavoastra. In contrapartida, medierea este axata pe interesul copiilor, si va ajuta sa separati, ca si parinti, interesele personale de ale lor.

3. Mediatorul este neutru. Un mediator profesionist si bine pregatit nu va lua partea cuiva. In schimb, propunerea pentru a avea intalniri comune are tocmai rolul de a lucra la un plan pentru a merge mai departe. In loc sa se iroseasca timp discutand despre trecut, veti lucra sa descoperiti noi cai pentru a colabora in prezent.

Mediere custodie – Exercitarea autoritatii parintesti comune dupa divort sau separare

4. Procesul de mediere nu are vinovati. Cand va invinuiti unul pe celalalt pentru motivele care au condus la divort, deveniti adversari. Astfel devine foarte dificil cand trebuie sa lucrati efectiv impreuna la cresterea copiilor. Va putem ajuta sa lasati deoparte nevoia de a il blama pe celalalt si sa va concentrati la dezvoltarea abilitatilor de colaborare pe masura ce creati un acord parental pe care amandoi il agreati si la care aderati.

Mediere custodie – Exercitarea autoritatii parintesti comune dupa divort sau separare

5. Medierea se focuseaza pe viitor. Procesul de mediere se axeaza pe viitor si pe crearea unui plan functional care permite copiilor sa aiba o relatie dinamica si semnificativa cu ambii parinti.

6. Medierea reduce conflictul. Va ajutam sa deschideti noi punti de comunicare cu fostul partener. In timp, acest lucru va conduce la reducerea stresului. Atunci cand nu mai contraargumentati cu privire la trecut, este mult mai usor sa acordati atentie sporita asupra a ceea ce este mai bine pentru copil, „aici si acum”.

7. Medierea reduce stresul. Stresul care se acumuleaza in timpul unui divort poate duce la insomnie, la incapacitate de concentrare, la pierderea rabdarii in relatia cu copilul. Cat timp ramaneti intr-o continua stare conflictuala, acest raspuns este natural. Medierea in privinta custodiei copiilor va duce la scaderea stresului furnizandu-va instrumentele cu care sa reduceti conflictele si oferindu-va viziunea unui viitor optimist.

8. Medierea va ajuta sa creati o relatie buna cu fostul partener. Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale invatarii de a colabora cu fostul partener la cresterea copiilor si este cel mai mare castig pentru copilul/copiii pe care ii aveti impreuna. Prin mediere veti invata sa colaborati efectiv si sa creati un plan parental functional pentru viitorul copiilor, pe care cu siguranta il doriti senin.

mediere custodie

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564