mediere custodie comuna
mediere custodie comuna

Se acordă custodie unică atunci când un părinte este alcoolic, dependent de droguri sau suferă de o boală psihică gravă, spre exemplu, este posibil ca respectivul părinte să nu poată lua decizii referitoare la școlarizarea minorului sau tratamentul medical pe care acesta ar trebui să îl urmeze. – mediere custodie comuna –

Nu reprezintă o bază suficientă pentru a decide custodie unică faptul că unul dintre părinți nu dorește să mai colaboreze cu fostul soț sau fosta soție în procesul decizional privind creșterea copilului, acest fapt nu este suficient ca instanța să se abată de la regula generală și să garanteze custodie unică.

Chiar dacă ambii părinți solicită un aranjament de tip custodie unică în favoarea unuia dintre ei completat de un drept de acces pentru celălalt, acest fapt nu va fi o bază suficientă pentru a garanta decizia finală a instanței.

Singura modalitate care garantează acordarea custodiei unice așa cum o cer părinții este situația în care cei doi părinți pot convinge instanța că un aranjament de tip custodie unică servește mai bine intereselor copilului decât custodia comună.

Dreptul familiei cuprinde o gamă largă de aspecte, incluzând încredințarea copilului, menținerea, suportul, evaluarea, vizitarea, relocarea și încetarea drepturilor părintești. Nu mai există ipoteza obișnuită conform căreia procesele privind încredințarea copilului vor avea ca rezultat paradigma clasică a tutorelui singur versus părintele care are dreptul de vizită.

Multe state recunosc unele forme de încredințare a copilului comună sau împărțită, ceea ce conferă statutul de persoană responsabilă cu luarea de decizii și cu îngrijirea copilului nu doar unui singur adult. Sistemul juridic recunoaște de asemenea faptul că disputele la care ne referim nu sunt în mod exclusiv de ordin marital și prin urmare nu implică situația de divorț per se. – mediere custodie comuna –

Este posibil ca unii părinți să nu fi fost niciodată căsătoriți și probabil să nu fi locuit niciodată împreună. În plus, disputele privind încredințarea copilului pot apărea după câțiva ani de împărțire în mod satisfăcător a responsabilităților parentale, atunci când unul dintre părinți își dorește să se mute din cauza serviciului sau a altor motive.

Părinții pot apela la nenumărate resurse, inclusiv mediere, psihoterapie, consiliere, consultanță și alte forme de rezolvare a conflictului. În cazul în care părinții ajung pe cont propriu la un acord privind modul în care se va realiza încredințarea copilului, e posibil să nu apară nicio dispută care să fie arbitrată de o instanță de judecată.

– mediere custodie comuna –

Totuși, dacă părțile nu reușesc să ajungă la un astfel de acord, instanța de judecată trebuie să intervină pentru a atribui puterea de a lua decizii, de îngrijire și de acces, aplicând în mod tipic standardul referitor la “interesul superior al copilului” pentru a putea stabili o reorganizare a drepturilor și îndatoririlor părintești. sursa aici