mediere cu angajatorul, mediere litigii de munca, mediere sau sanctionare angajat, raspundere disciplinara, concediere, lipsuri in gestiune, mediator bucuresti Laura Vartolomeimediere litigii de munca, mediere sau sanctionare angajat"/>
mediere litigii de munca, mediere sau sanctionare angajat, raspundere disciplinara, concediere, lipsuri in gestiune, mediator bucuresti

Mediere cu angajatorul

Raspunderea disciplinara este o prerogativa disciplinara aflata in apanajul angajatorului, care are dreptul sa aplice, conform legii, sanctiuni disciplinare salariatilor in urma constatarii savarsirii de abateri disciplinare.

Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca depusa de angajat si consta intr-o actiune sau o inactiune savarsita de catre angajat cu incalcarea normelor legale, a regulamentului intern la nivel de societate, a contractului individual de munca (sau contractului colectiv de munca daca este cazul) ori a ordinelor si dispozitiilor legale ale conducatorilor ierarhici.

In urma constatarii abaterii disciplinare, angajatorul are la indemana urmatoarele sanctiuni aplicabile:

– avertismentul scris catre angajat;

– retrogradarea din functie;

– reducerea salariului de baza si/sau reducerea indemnizatiei de conducere pe o perioada limitata;

– desfacerea disciplinara a C.I.M.

Cu exceptia avertismentului scris, niciuna dintre sanctiunile mentionate anterior nu poate fi aplicata in lipsa unei cercetari disciplinare. Ca urmare a cercetarii desciplinare se poate dispune prin decizie aplicarea sanctiunii disciplinare hotarate.

Conform prevederilor legale in vigoare (Legea 53/2003), salariatul poate fi sanctionat disciplinar in urma efectuarii cercetarii disciplinare. Aceasta sanctiune poate fi contestata de catre angajat in termen legal la instanta competenta.

Dupa cum putem observa, intreaga aceasta actiune in vederea stabilirii raspunderii juridice cu privire la fapte sau presupuse fapte ale angajatorului se poate prelungi in instanta, daca una sau ambele parti participante la actiunea de sanctionare disciplinara (angajat si angajator) sunt nemultumite de rezultatul demersurilor.

Mediere cu angajatorul – solutii stingere conflicte prin mediere

Acceptarea de catre parti a plasarii gestionarii conflictului in sarcina mediatorului le ofera ocazia sa evalueze optiunile detinute de catre fiecare in parte.

Daca alegeti sa solutionati conflictul angajat-angajator prin mediere, puteti economisi atat timpul si resursele necesare derularii procedurii de cercetare disciplinara cat si cele necesare „mutarii” litigiului de la sediul firmei in instanta de judecata (prin sectia conflicte de munca) si derularii acestuia pe parcursul mai multor termene in fiecare etapa procesuala (fond, apel, recurs).

mediere cu angajatorul

Citeste si: Litigii de munca

Citeste si: Strategii aplanare conflicte la locul de munca

Citeste si: Acordul de mediere

Citeste si: Aveti probleme? Gasim solutii!

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

2 COMENTARII

  1. Birou de Mediator

    Desigur. Daca va aflati intr-un conflict, dvs. sau reprezentantul societatii la care lucrati puteti solicita initierea procedurii de mediere in vederea solutionarii amiabile a problemei. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta telefonic.

  2. Sunt in momentul de fata cercetat disciplinar si maaflu in concediu medical. Putem sa apelam la mediere, sau eu sau seful meu care ma cerceteaza? Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here