mediere parte vatamata

Mediere conflict penal – ajungerea la un Acord de mediere in domeniul litigiilor penale

Suspectul, persoana vatamata (victima infractiunii), inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente au dreptul de a apela la un mediator pentru medierea conflictului (mediere conflict penal), in cazurile permise de lege (cauzele penale care privesc infractiuni pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala).

La inceputul audierii organul judiciar este obligat sa faca cunoscut acest drept partilor. 

In cazul in care procedura de desfasoara inaintea procesului penal si aceasta se inchide prin impacarea partilor, persoana vatamata nu mai poate sesiza,  pentru aceeasi fapta, organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata.

Daca procedura de mediere a fost declansata in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile, acest termen se suspenda pe durata desfasurarii medierii. Daca partile aflate in conflict nu s-au impacat, persoana vatamata poate introduce plangerea prealabila in acelasi termen, care isi va relua cursul la data intocmirii procesului-verbal de inchidere a procedurii de mediere, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare (Art. 69 Legea 192/2006).

In cazul in care medierea se desfasoara dupa inceperea procesului penal, urmarirea penala sau, dupa caz, judecata se suspenda, in temeiul prezentarii de catre parti a contractului de mediere.

Daca partile nu au ajuns la un acord, imediat dupa primirea procesului verbal de esuare a medierii emis de catre mediator, procesul penal se reia din oficiu. Daca procesul verbal de esuare a medierii nu se comunica, procesul penal se reia din oficiu la expirarea termenului de 3 luni de la data semnarii contractului de mediere.

Implicatiile acordului de mediere in ceea ce priveste conflictele penale difera in functie de fapta savarsita si stadiul procesual.

Mediere conflict penal – efectele procesual penale

Din perspectiva dreptului penal procesual, incheierea intre parti a unui Acord de Mediere in conditiile legii conduce la imposibilitatea punerii in miscare sau exercitarii actiunii penale.

Efecte mediere penal in materia dreptului penal, efectele incheierii unui Acord de Mediere intre partea vatamata si faptuitor este cauza de impiedicare a actiunii penale.

Retragerea plangerii penale opereaza in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile.

Impacarea partilor opereaza in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale a fost facuta din oficiu, prevazuta in mod expres de lege.

Medierea opereaza in cazul infractiunilor pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Judecata poate fi suspendata atunci cand Acordul de mediere vizeaza si latura penala a procesului.

In medierea conflictelor putem vorbi despre incheierea de Acorduri de mediere si in cazul altor infractiuni decat cele pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, astfel de Acorduri avand un rol important in individualizarea pedepselor – vezi Acordul de recunoastere a vinovatiei.

Acordul de mediere in domeniul penal este un instrument util in folosul deopotriva al faptuitorului si al partii vatamate. Partea vatamata poate dispune de recuperarea prejudicului material, moral sau al ambelor prejudicii – dupa caz – cauzate de infractiunea comisa de faptuitor.

La randul sau, faptuitorul are ocazia sa aduca reparatie persoanei vatamate, in multe cazuri fiind dispus nu doar sa acopere paguba materiala, ci chiar sa aduca o compensare morala cuantificabila material – despagubiri, daune morale. 

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564