cheltuieli judiciare mediere, cheltuieli acord mediere, acord mediere penal, mediere penal, mediator domeniul penal, cheltuieli faptuitor, cheltuieli parte vatamata, mediator bucuresti, mediere bucuresti, mediere penal
cheltuieli judiciare mediere, cheltuieli acord mediere, acord mediere penal, mediere penal, mediator domeniul penal, cheltuieli faptuitor, cheltuieli parte vatamata, mediator bucuresti, mediere bucuresti, mediere penal

Mediere cheltuieli judiciare. Cheltuieli judiciare mediere

In cazul in care partile dintr-un proces penal ajung la o intelegere care, in cazurile prevazute de lege, se concretizeaza printr-un Acord de Mediere, atunci cheltuielile judiciare ocazionate cu derularea procesului sunt suportate de catre partea care isi ia angajamentul sa le suporte. In Acordurile de Mediere incheiate in cadrul Biroului   nostru de mediere prevederea privind suportarea cheltuielilor judiciare a fost clar discutata si stabilita, in toate cazurile faptuitorul (inculpatul) fiind cel care si-a asumat achitarea acestora. (Art. 275 – Cod de procedura penala)

In cazul in care aceleasi parti din procesul penal ajung la o intelegere si, in cazurile prevazute de lege, se impaca, iar procesul inceteaza, atunci cheltuielile judiciare ocazionate cu derularea procesului cad in sarcina inculpatului si a persoanei vatamate.

Retragerea plangerii penale de catre persoana vatamata este un alt mod de stingere a conflictului intre parti, in cazurile prevazute de lege,  prin care cheltuielile judiciare ocazionate de dosarul penal aflat pe rolul parchetului sau instantei cad in sarcina persoanei vatamate.

Mediere cheltuieli judiciare

Asadar, prin impacarea partilor sau prin retragerea plangerii, partea vatamata va plati cheltuieli judiciare. Semnarea unui Acord de Mediere unde exista mentiunea clara, conform prevederilor Codului de procedura penala in vigoare, potrivit careia faptuitorul (inculpatul) isi asuma plata cheltuielilor ocazionate de stat cu ocazia derularii procesului penal, este o garantie a faptului ca persoana vatamata nu va plati in continuare „ponoase” de pe urma deciziei de a ajunge la o intelegere cu faptuitorul. In Acordul de Mediere va exista o prevedere clara cu privire la faptul ca orice cheltuieli judiciare ocazionate de dosarul respectiv vor fi in sarcina faptuitorului/inculpatului.

Mediere cheltuieli judiciare

„Cheltuielile judiciare Art. 275 Plata cheltuielilor avansate de stat în celelalte cazuri (1) Cheltuielile judiciare avansate de stat sunt suportate după cum urmează:

1. în caz de achitare, de către: a) persoana vătămată, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală; b) partea civilă căreia i s-au respins în totul pretenţiile civile, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală; c) inculpatul care a fost obligat la repararea prejudiciului;

2. în caz de încetare a procesului penal, de către:

a) inculpat, dacă există o cauză de nepedepsire;

b) persoana vătămată, în caz de retragere a plângerii prealabile sau în cazul în care plângerea prealabilă a fost tardiv introdusă;

c) partea prevăzută în acordul de mediere, în cazul în care a intervenit medierea penală;

d) inculpatul şi persoana vătămată, în caz de împăcare.

3. dacă inculpatul cere continuarea procesului penal, cheltuielile judiciare sunt suportate de către: a) persoana vătămată, atunci când aceasta şi-a retras plângerea prealabilă ori s-a dispus clasarea în temeiul dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. a)-c) sau achitarea inculpatului; b) inculpat, atunci când se dispune clasarea pentru alte situaţii decât cele prevăzute în dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. a)-c) ori încetarea procesului penal;

4. în caz de restituire a cauzei la parchet în procedura camerei preliminare, cheltuielile judiciare sunt suportate de către stat.

(2) În cazul declarării apelului, recursului în casaţie ori al introducerii unei contestaţii sau oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de către persoana căreia i s-a respins ori care şi-a retras apelul, recursul în casaţie, contestaţia sau cererea.

(3) În toate celelalte cazuri, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

(4) În cazul când mai multe părţi sau persoane vătămate sunt obligate la suportarea cheltuielilor judiciare, instanţa hotărăşte partea din cheltuielile judiciare datorate de fiecare.

(5) Dispoziţiile alin. (1) pct. 1 şi 2 şi ale alin. (2)-(4) se aplică în mod corespunzător în cazul dispunerii în cursul urmăririi penale a unei soluţii de clasare şi în situaţia respingerii unei plângeri formulate împotriva actelor şi măsurilor dispuse de organele de urmărire penală.

(6) Cheltuielile pentru plata interpreţilor desemnaţi de organele judiciare, potrivit legii, rămân în sarcina statului.”

Mediere cheltuieli judiciare

Toate textele de pe acest site sunt proprietatea varto.ro si nu pot fi reproduse, modificate, transferate, distribuite, republicate, copiate sau transmise in niciun fel de media fara permisiunea autorilor. Excepţie face citarea (preluarea unui singur paragraf) cu acordarea creditului prin link valid. Preluarea neautorizata a oricarui text de pe www.varto.ro este interzisa si reprezinta incalcarea drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996).

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564