Partea I. Voltaire: N-am fost ruinat decat de doua ori – o data cand am pierdut un proces si o data cand am castigat unul

mediator sau proces

Mediator sau proces? Ce ar trebui sa faceti, sa incercati medierea conflictului sau sa apelati la instanta de judecata? 

Unii dintre dvs. sunteti familiarizati cu modul in care funcționează litigiile: se dezvolta un conflict, partea lezata angajeaza un avocat pentru a depune un proces, cealalta parte angajeaza un avocat pentru a  se apara in proces si poate depune o cerere reconventionala, apoi exista o etapa de regularizare inainte de judecata. Urmeaza  mai multe cereri, exceptii etc si in cele din urma un proces, dupa care exista uneori apel, recurs si alte cai extraordinare de atac a hotararii (contestatie in anulare, revizuire).

Litigiul este costisitor, consumator de timp, stresant si imprevizibil. Perturba vietile oamenilor si distruge relatii. Produce rezultate rareori satisfacatoare.

Pentru persoanele care au nevoie de autoritatea unui proces pentru a atrage atenția celeilalte parti sau cand este nevoie sa se stabilească un precedent legal, atunci litigiile pot avea sens. In caz contrar, solutionarea litigiilor prin mediere este aproape intotdeauna preferabila.

Cand se analizeaza daca medierea este o alegere mai buna decat litigiul in instanta, este util sa luati in considerare aceste chestiuni:

Bani.
Sistemul judiciar nu este un prieten al oamenilor cu buget calculat iar litigiile pot fi solutionate la un cost mult mai mic atunci cand sunt mediate. Costul unui proces poate fi astronomic. Taxele de avocat se adauga rapid – inainte, in timpul si chiar după proces – din cauza procedurilor, a cercetarii, a cererilor si sesizarilor, a pregatirii procesului si a desfasurarii  propriu-zise, precum si a eventualelor cai de atac ce pot aparea.

In plus fata de onorariile avocatiale, exista cheltuieli in faza ante-procesuala, taxe de timbru, onorarii experti si alte cheltuieli aferente litigiului, care impreuna pot costa multe mii de lei. Mai degraba decat sa se cheltuie resurse uriase pentru procedurile pre-contencioase si contencioase, partile sunt mai avantajate financiar in sesiunile de mediere, care reprezinta o fracțiune din costul unui proces.

mediator sau proces

Filosoful si scriitorul iluminist francez, Voltaire, afirma cu sute de ani in urma, referindu-se la experientele sale din sala de judecata: „N-am fost ruinat decat de doua ori – o data cand am pierdut un proces si o data cand am castigat unul”.

Timp.
Sistemul judiciar nu este un prieten al oamenilor constienti de timpul necesar iar litigiile sunt solutionate mult mai rapid atunci cand sunt mediate.

Incercarea de a rezolva conflictul prin aducerea litigiului in instanta este un proces extrem de lent, care poate dura ani pana la incheierea acestuia. Termenele sunt stabilite in viitor si există o perioada inainte de inceperea procesului in sala de judecata. In timp ce partile asteapta ca sistemul judiciar sa fie gata pentru ei, nu au posibilitatea de a urgenta.

Dupa incheierea procesului, partile trebuie adesea sa astepte o hotarare si, in unele cazuri, sa astepte pentru a vedea daca adversarul foloseste o cale de atac.
Litigiul nu este doar un proces lent, ci necesită de asemenea un angajament de timp din partea participantilor. Ei trebuie sa petreacă ore in sir la depozitii, sa raspunda solicitarilor de documente si interogatoriilor. Apoi, exista procesul in sine, care poate dura numeroase luni sau chiar ani.

Pentru oamenii de afaceri, solutionarea unui litigiu printr-un proces reprezinta o perioada substantiala de timp departe de conducerea companiilor. Pentru persoane fizice, inseamna timp departe de munca, familie si alte activitati.

Cand oamenii folosesc medierea, conflictele lor sunt rezolvate folosind o mica parte din timpul necesar pentru a merge la proces. Uneori cazurile pot fi solutionate complet intr-o sesiune de mediere scurta, care durează doar cateva ore dintr-o zi sau mai putin. Partile isi programeaza sesiunea la un moment convenabil si nu exista timpi de asteptare. Nu sunt implicate proceduri judiciare astfel toata lumea se concentreaza asupra solutionarii problemelor si se lucreaza intr-un ritm rapid. Toate acestea se traduc intr-un proces mai eficient si rationalizat pentru solutionarea litigiilor.

-mediator sau proces-

Comoditate.
Sistemul judiciar nu este un prieten al oamenilor ocupati si disputele sunt rezolvate mult mai convenabil atunci cand sunt mediate. Atunci cand litigiul este folosit pentru a decide un conflict, toți cei implicati trebuie sa se supuna calendarului instantei, care determina datele si orele pentru audieri si proces. Procesul este, in mod evident, inflexibil in aceasta privința.

Judecatorii lucreaza in conformitate cu calendarul stabilit de alte cazuri. Nu sunt termene in zilele de sarbatoare, serile, sau in weekend.Constrangerile si conflictele dintre calendarele avocatilor partilor sunt, de asemenea, un factor.

Avand in vedere toate acestea, partile care aleg calea instantei trebuie sa se raporteze complet la agenda tuturor celorlalti. Nu exista flexibilitate. Prin contrast, atunci cand oamenii folosesc medierea, ei aleg pur si simplu un moment convenabil cu mediatorul si sesiunea merge mai departe.

A vorbi in nume personal.
Sistemul judiciar nu permite oamenilor in conflict sa vorbeasca in nume personal. In mediere, toti cei implicati au ocazia de a-si oferi perspectivele asupra disputei. Mediatorul incurajeaza fiecare parte sa vorbeasca si sa descrie situatia cu cuvintele ei.

-mediator sau proces-

In schimb, intr-o sala de judecata povestea este adusa la cunostinta avocatilor, care comunica in primul rand prin obtinerea unor informatii de la martori printr-o procedura de intrebari si raspunsuri formale. Partile sunt limitate in privinta a ceea ce pot si nu pot spune prin natura intrebarilor avocatilor si sunt in continuare restrictionate de mijloacele de proba si de alte protocoale in sala de judecata, neavand o ocazie reala de a-si spune versiunea lor despre conflict si de a-si oferi perspectiva asupra problemei.

Tine de natura umana sa iti doresti sa fii inteles si sa nu vrei sa fii inteles gresit. Oamenii pot realiza acest lucru numai daca au o sansa reala de a vorbi si de a fi auziti. Sala de judecata nu permite acest tip de comunicare. Medierea, pe de alta parte, este mediul ideal pentru crearea si promovarea intelegerii.

-mediator sau proces-

Lectia de istorie.
Sistemul judiciar este in primul rand preocupat de constatarea faptelor. Conceptul de baza este ca un judecator trebuie sa descopere adevarul evenimentelor trecute pentru  a desemna responsabilitatea sau a invinui. Prin urmare, accentul se pune pe istoricul evenimentelor. Avocatii folosesc dovezi – in special sub forma martorilor si a documentelor – pentru a convinge judecatorul ca lucrurile s-au intamplat intr-un anumit mod.

-mediator sau proces-

Medierea are o abordare diferita. Accentul se pune pe viitor, deoarece partile sunt incurajate sa gaseasca modalitati de depasire a conflictului lor. Nu este vorba despre a determina cine este gresit sau nu. Desi exista o ocazie pentru ca toti sa-si spuna varianta lor intr-o sesiune de mediere, accentul se indreapta rapid spre modul in care partile isi pot rezolva disputa. Cea mai mare parte a timpului este petrecut colaborand la gasirea unei solutii si ajungerea la un acord.

Partea a II a poate fi citita aici

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564