mediator partaj, mediere, mediere cuplu, mediere divort, mediere partaj casa, mediere partaj apartament, mediator divortmediator partaj, mediere, mediere cuplu, mediere divort, mediere partaj casa, mediere partaj apartament, mediator divort"/>
mediator partaj, mediere, mediere cuplu, mediere divort, mediere partaj casa, mediere partaj apartament, mediator divort

Mediator partaj si divort –  partajul poate fi realizat separat de divort, la un moment ulterior sau anterior

Partajul bunurilor detinute in comun poate avea loc intre cei doi soti in timpul casatoriei sau dupa incetarea casatoriei. In practica, cele mai numeroase sunt cazurile cand sotii (sau unul dintre ei) doresc sa imparta bunurile obtinute si detinute in comun dupa ce relatia conjugala se deterioreaza si se ajunge la divort.

mediator partaj

Faptul ca exista relatii externe casatoriei, de o parte sau de ambele sau faptul ca unul dintre soti este plecat la munca in strainatate de o perioada prea indelungata pentru ca relatia de cuplu sa mai functioneze normal, sunt doar cateva dintre motivele pentru care se poate ajunge la decizia de a imparti bunurile comune odata cu decizia de separare prin divort, concomitent sau la o data diferita de cea a partajului.

Partajul bunurilor comune aduce adesea in discutie impartirea imobilului ce a constituit locuinta familiei. O casa sau un apartament cumparat in timpul casatoriei de catre ambii soti, eventual cu ajutorul  unui  imprumut contractat de la banca de catre cei doi soti.

Acesta este momentul cand trebuie initiate si purtate discutii despre un  eventual transfer al proprietatii catre unul dntre soti, despre o eventuala sulta ce va fi platita catre celalalt sot si despre modalitatea de achitare ulterioara a creditului ramas de platit.

Mediator partaj

Discutiile pot fi purtate si dupa deschiderea procesului pentru partaj de catre unul dintre soti, sau chiar si in apel, dupa ce a fost parcursa prima faza procesuala, cea a a fondului, iar in urma ei unul dintre soti sau ambii au fost nemultumiti de decizia instantei. Medierea  poate interveni atat in timpul procesului de fond cat si in timpul judecarii apelului. nsa mai productiv este sa se medieze partajul bunruilor inca de la inceput.

Un avantaj al medierii partajului ar fi faptul ca nu se mai pierde timp si nu se cheltuie bani cu deschiderea actiunii, expertize judiciare si extrajudiciare, adunarea de probe etc, toate sub indrumarea unor avocati ai partilor ce in acel moment sunt adversari.

Asistenta juridica asigurata de avocatii partilor ce doresc solutionarea partajului in mod amiabil prin mediere, desi nu este obligatorie, este binevenita, ajutand la atingerea scopului medierii evaluative.

mediator partaj

Un alt avantaj al realizarii partajului prin Acord de Mediere ar fi acela ca sotii pot decide modul cum pot face aceste aranjamente imobiliare si financiare, discutand prin intermediul facilitatorului comunicarii – acesta fiind reprezentat de mediator – care dintre ei isi va asuma creditul contractat impreuna, care dintre ei il va despagubi pe celalalt si in ce cuantum si orice alte aspecte imprtante pentru parti, discutand si punand in balanta diverse variabile ce difera de la caz la caz, cum ar fi un aport mai mare sau mai mic, o anumita valoare sentimentala, anumite concesii etc, aspecte care nu au cum sa fie relevate in instanta, unde pozitiile sunt adversariale prin excelenta si prin grija aparatorilor.

Un plus financiar in avantajul ambelor parti este constituit de catre taxa de timbru semnificativ redusa la jumatate prin impartirea bunurilor prin Acordul de Mediere (conform  legii nr. 192/2006 coroborata cu art. 11 din Ordonanta de Guvern privind taxele de timbru).

Partajul prin mediere aduce avantaje semnificative de ordin financiar, astfel ca, spre exemplu, daca in cazul partajului prin instanta trebuie platita o taxa de timbru de 3% din valoare (taxarea la valoare in cazul litigiului privind partajul unui bun imobil) , in cazul partajului solutionat amiabil prin mediere, taxa de timbru va fi calculata  cu 50% mai putin, respectiv 1.5% din valoarea bunului imobil. 

mediator partaj

Partajul unui imobil cu credit

Partajul unui imobil achizitionat prin credit (credit prima casa, credit ipotecar etc). Punand in balans activul (bunurile dobandite) si pasivul (creditele contractate), alaturi de contributia sotilor la avansul achitat si ratele platite in timpul casatoriei, se poate ajunge la o cote parti, prin intelegere amiabila pe parcursul procedurii de mediere.

Odata parcursa aceasta etapa, ramane de analizat si de decis in urma analizei factorilor, care dintre cei doi soti preia creditul si care este despagubit cu asa numita sulta. Modalitatea de plata a sultei este si ea cuprinsa in intelegerea scrisa in Biroul de mediator, cuprinsa in Acordul de mediere la care se ajunge prin parcurgerea procedurii de mediere in ceea ce priveste divortul si partajul bunurilor comune detinute de cei doi soti in comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here