mediator mediere, mediere conflicte, mediere conflicte, mediere litigii, medierea conflictelor, mediator conflict penal, mediator litifiu penal, mediere litgiii penale
mediator mediere, mediere conflicte, mediere conflicte, mediere litigii, medierea conflictelor, mediator conflict penal, mediator litifiu penal, mediere litgiii penale

Mediator – Mediere in materie penala si civila

Mediator. Medierea solutioneaza avantajos, eficient si rapid conflictele dumneavoastra! Medierea, ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, poate solutiona, conform legii care guverneaza activitatea mediatorului (Legea nr. 192/2006), atat litigii care se afla pe rolul instantelor de judecata cat si conflicte ce nu au ajuns pe rolul instantelor. Pentru desfasurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de catre instantele judecatoresti va fi suspendata la cererea partilor, in conditiile prevazute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedura civila (art. 62 alin. (1).

In cazul in care litigiul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, cu respectarea conditiilor legale, o hotarare, cu aplicarea dispozitiilor art. 438-441 din Legea nr. 134/2010 (Codul de procedura Civila).

 Mediere conflicte de familie

Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privitoare la: a) continuarea căsătoriei; b) partajul de bunuri comune; c) exerciţiul drepturilor părinteşti; d) stabilirea domiciliului copiilor; e) contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor; f) orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

Mediere conflicte penale

Mediere inainte de procesul penal: În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal şi aceasta se închide prin soluţionarea conflictului şi încheierea Acordului de mediere, prin derogare de la dispoziţiile art. 157 alin. (3) din Codul penal, fapta nu va atrage răspunderea penală pentru făptuitorul cu privire la care conflictul s-a încheiat prin mediere.

Mediere in timpul procesului penal: În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

In cazul altor infractiuni, exceptandu-le pe cele in cazul carora medierea are efect similar retragerii plangerii sau impacarii partilor, Acordul de mediere poate constitui un element ca procurorul sa renunte la urmarirea penala si sa acorde infractorului un termen de 9 luni in care sa indeplineasca obligatiile asumate prin acord.

In latura civila a oricarui proces penal, indiferent de infractiunea savarsita, Acordul de Mediere va duce la solutionarea actiunii civile potrivit vointei partilor.

Mediator – mediere conflicte comerciale (litigii intre profesionisti)

In litigiile de natura comerciala, multe dintre conflictele aparute sunt determinate de modul de incheiere, executare si interpretare a contractelor comerciale.

Litigiile aparute intre companii se pot solutiona cu eficacitate prin mediere. Renegocierea aspectelor privind drepturile de proprietate sau parteneriatul intr-o companie pot fi de asemenea mediate. Prin mediere pot fi stinse litigii comerciale privind executarea contractelor, clauzele lor, rezilierea sau dupa caz rezolutiunea contractelor, conflictele ivite intre societati comerciale partenere, intre prestatori si beneficiari, intarzieri sau neexecutari ale contractelor.

Confidentialitatea, costurile reduse si pastrarea relatiilor comerciale sunt cele trei beneficii esentiale pe care le aduce medierea in solutionarea acestui tip de conflicte.

Mediere conflicte intre asociati

Daca apar neintelegeri cu privire la modalitatea de iesire din societate, la cesiunea partilor sociale, la mandatul administratorului/administratorilor sau diverse alte divergente, prin una sau mai multe sedinte de mediere exista posibilitatea legala si eleganta ca partile sa ajunga la un consens pentru ca niciuna dintre ele sa nu se simta dezavantajata. Astefel se poate realiza retragerea conventionala, prin acordul de vointa al tuturor partilor implicate.

Mediator – mediere conflicte de munca

Conflictele de munca privesc cu precadere aspecte ca si continuarea, incetarea sau derularea unui contract individual de munca. Modificarile ce intervin in cadrul unui contract individual de munca se pot referi la durata contractului, locul muncii, felul acesteia, conditiile de munca, timpii de munca si de repaos.

Prin mediere se pot rezolva cu rapiditate aceste conflicte, transformand o situatie nefavorabila intr-o noua oportunitate si gasirea de solutii pe termen lung. In domeniul conflictelor de munca, o alta categorie a litigiilor este constituita de cele aparute intre departamente sau intre angajati. 

Mediere litigii succesorale, mosteniri, succesiuni

In materie succesorala, mosteniri, mediatorul poate solutiona  conflictele aparute in urma deschiderii succesiunii (testament versus mostenire legala, impartire bunuri conform cotelor succesorale, dreptul de abitatie al sotiei supravietuitoare, impartirea cheltuielilor de inmormantare).

In cazul unui partaj succesoral judiciar, beneficiati de avantajul de a obtine o hotarare de expedient prin prezentarea Acordului de Mediere in instanta.

Mediator – mediere conflicte de vecinatate

Pot face obiectul medierii conflictele ce tin de raporturile locative, de vecinatate, de coproprietate, revendicari, evacuari.  Neintelegerile provenite din raporturile de vecinatate pot face obiectul medierii in orice faza si pot fi solicitate ca procedura prealabila in vederea solutionarii lor.

Mediator – mediere conflicte intre consumatori si profesionisti

In cazul in care consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale ori a garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si agentii economici ori a incalcarii altor drepturi prevazute de legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor.

Conflictele pot fi legate de produse expirate, intarzieri de livrare, produse necorespunzatoare sau necorespunzator etichetate etc.

Mediere conflicte bancare si financiare

In relatia contractuala dintre banca/organism financiar si client personal fizica sau companie, pot aparea conflicte legate de credite, plati, incasari, comisioane, dobanzi, neplata datoriilor sau intarzieri la plata.

Medierea faciliteaza identificarea de solutii privind: modul de executare a contractelor, modul de interpretare a contractelor, incetarea sau prelungirea unui contract valabil, in alte conditii decat cele deja stipulate, stingerea unor obligatii contractuale si compensarea  prin identificarea de comun acord a unei modalitati alternative, legale de achitare a obligatiilor asumate.

Mediator – mediere litigii proprietate intelectuala

Litigii asupra drepturilor de autor (copyright) Un autor al unei lucrari expresive literare, artistice, stiintifice sau detinatorul drepturilor de folosinta a acestei lucrari poate actiona in apararea dreptului de proprietate intelectuala a operei respective, reclamand o utilizare nepermisa, un plagiat sau o copiere fara permisiune.

Mediator – mediere litigii asupra secretelor comerciale

 Cazuri specifice de proprietate intelectuala, secretele comerciale fac referire la informatii pe care detinatorul le protejeaza si care capata valoare comerciala prin insusi caracterul lor secret in raport cu concurentii sai.

4 COMENTARII

 1. Birou de Mediator

  Buna ziua.
  Se poate incheia o intelegere prin intermediul mediatorului cu privire la aspe ctele mentionate de dvs.
  Mai departe va putem ghida pentru autentificarea intelegerii, utila in cazul iesirii din tara cu minorul.

 2. Birou de Mediator

  Buna ziua.
  Conflictele angajat-angajator sunt printre cele mai pretabile la procedura de mediere.
  Cu siguranta puteti apela la mediere pentru solutionarea amiabila a problemei cu care va confruntati.

 3. Buna ziua.sunt d ivortata cu crestere comună dar domiciliul copilului la mama adică la mine.vreau sa obtin procura pe cale amiabilă cu tata copilului,pt a munci in afara.credeti ca e posibil.??

 4. Buna ziua.Pentru un conflict cu patronul pot sa il chem la mediator?

Comments are closed.