mediator de familie, sindromul alienarii parentale, mediere pas, mediere custodie, mediere parinte alienat, mediere parinte alienator, mediere program vizita, mediator plan parental, mediator alienare parentala, mediere alienare parinteasca
sindromul alienarii parentale, mediere pas, mediere custodie, mediere parinte alienat, mediere parinte alienator, mediere program vizita, mediator plan parental, mediator alienare parentala, mediere alienare parinteasca

Mediator de familie. Ce este Sindromul alienarii parentale?

Mediator de familie. Sindromul alienarii parentale (PAS) este o manifestare complexa de abuz mental și emotional care rezulta de la parintii aflati in lupta pentru custodie. In familiile PAS, parintele alienator denigreaza parintele respins prin acuzatii in fata copilului, descriindu-l ca fiind periculos sau daunator. Acesta ii spune copilului ca celalalt parinte nu-l place si in mare masura exagereaza greselile celuilalt parinte, indiferent daca sunt reale sau imaginate. Copilul devine constient de faptul ca parintele alienator vrea ca el sa urasca celalalt parinte si se alatura in denigrare pentru a ii face pe plac parintelui alienator sau pentru a evita abandonul sau respingerea de catre acel părinte.

De ce apare sindromul alienarii parentale? Mediator de familie

Părintii care initiaza aceste comportamente alienante pot face acest lucru deoarece nu reusesc sa faca fata suferintei personale si dezamagirii cu privire la casatoria/relatia esuata. Este posibil ca acesti parinti sa faca fata suferintei si supararii lor canalizandu-si mania pe fostul/fosta sot/sotie sau partener/partenera si involuntar sa nominalizeze copiii pentru a ajuta la repararea sentimentul lor de depreciere de sine prin cooptarea copiilor in proiectia responsabilitătii pe celalalt parinte.

Timpul – aliatul sindromului alienarii parentale. Mediator de familie

De multe ori este aproape imposibil sa fie recunoscute semnele alienarii parentale pana cand deteriorarea relatiilor parintilor si copiilor este extinsa probabil ireparabil. Atunci cand se intampla acest lucru, comportamentele parintilor si copiilor sunt adesea lasate sa continue. Parintele alienator intelege ca timpul este un aliat in campania de transformare a copilului fata de celalalt parinte.

De multe ori parintele alienator justifica alienarea prin invocarea interesului superior al copilului, motivandu-si comportamentul prin faptul ca programul copilului nu permite si vizite sau interactiuni cu celalalt parinte, nicidecum ca el s-ar opune interactiunii.

Actiunile de alienare initiate de catre parintele alienator pot avea efecte pe termen lung asupra copilului, acesta devenind o unealta prin care parintele gaseste de cuviinta sa se razbune pe celalalt pentru relatia esuata. Copilul va avea tendinta sa protejeze parintele alienator, sa acuze parintele alienat si sa se comporte ostil cu aceasta si tolerant pana la extrem cu alienatorul.

In instanta de judecata, atunci cand se suspecteaza aparitia fenomenului de alienare parentala, judecatorul poate dispune ca procedura judiciara audierea minorului, procedura ce va fi folosita ca mijloc probator. Aceasta masura este una in care copilul nu se simte confortabil, fiind o trauma in plus la care este supus din cauza lipsei de intelegere a parintilor. 

Medierea – in lupta cu sindromul alienarii parentale

Prin recunoasterea in tara noastra a fenomenului de alienare parentala ca forma de abuz emotional asupra copilului a fost facut un nou pas in civilizatie si in promovarea drepturilor egale ale parintilor. mediator de familie

Parintii pot solutiona prin mediere problemele privind modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti (custodia) si programul de legaturi personale dintre parintele nerezident si copil. 

Rezolvarea prin mediere a problemelor ce decurg din alienarea parentala, inversarea fenomenului si stabilirea printr-un document oficial – Acordul de Mediere, care odata incuviintat va deveni hotarare judecatoreasca, este de preferat. Alternativa, si anume un proces cu expertize psihologice, audieri in instanta, probe si martori, este de evitat atunci cand in joc este copilaria si linistea micutului dumneavoastra.

Prin mediere se poate ajunge la un Acord de mediere si la elaborarea unui Plan parental convenabil si in care interesul copilului de a ii avea prezenti in viata sa pe ambii parinti este prioritar, iar parintii pot avea un parcurs linistit si dupa ce relatia a incetat.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564