mediator custodie minor 1
mediator custodie minor 1

 Mediere custodie minor sau executare hotarare judecatoreasca privitoare la minori? – mediator custodie minor

In urma divortului sau a separarii (pentru cuplurile necasatorite), in situatia existentei minorilor, prin prevederile Noului cod civil, acestia vor avea posibilitatea de a petrece timp cu ambii parinti, chiar daca domiciliul copiilor a fost stabilit la unul dintre parinti. Acest drept deopotriva al parintelui si al copilului a fost reglementat sub forma autoritatii parintesti comune.

Autoritatea parinteasca comuna este o prerogativa pe care cei doi parinti o vor putea stabili de comun acord, printr-un Acord de mediere, sau va putea fi impusa partilor in functie de pretentiile fiecareia, intr-un proces aflat pe rolul instantei, prin care parintii se vor judeca pentru custodia a copilului, adica pentru stabilirea autoritatii parintesti.

Practica judiciara in materia custodiei

Din practica judiciara formata in urma intrarii in vigoare a noului cod civil, spre deosebire de prevederile vechiului cod, in genere, autoritatea parinteasca comuna se acorda ambilor parinti. Prevederile vechiului cod in care in mod clar copilul se incredinta spre crestere si educare mamei sau tatalui, au fost abrogate.

Mediere custodie minor – mediator custodie minor

Legislatia actuala acorda ambilor parinti posibilitatea de a veghea indeaproape la cresterea, educarea si dezvoltarea armonioasa a copilului, chiar daca locuinta minorilor a fost stabilita (de comun acord sau prin instanta de judecata, cu concursul anchetei sociale), la unul dintre parinti. Locuinta minorului, care nu poate fi concomitent stabilita in doua imobile, reprezinta un aspect, pe cand autoritatea parinteasca (custodia) reprezinta un alt aspect, un drept pe care legea il confera ambilor parinti, cu exceptiile de rigoare (abuz de droguri, abuz fizic, etc), in vederea vegherii si mentinerii unei relatii apropiate cu copilul.

In situatia in care nu exista intelegere,  se intampla ca parintii sa se „razboiasca” in instanta pentru autoritate parinteasca exclusiva si in final sa aiba surpriza de a nu o obtine. Cum hotararea judecatoreasca este executorie, aceasta va putea fi pusa in aplicare prin prevederile Art. 909 si urmat. CPC, prin executarea hotararilor judecatoresti privitoare la minori.

Mediere custodie minor – mediator custodie minor

Astfel ca stabilirea locuinţei minorului, înapoierea minorului de către persoana care îl ţine fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum şi alte măsuri prevăzute de lege pot fi puse in aplicare printr-un titlu executoriu, putand fi trimisa o somatie prin care celui care detine fara drept minorul i se va comunica data si locul stabilit pentru a se prezenta cu acesta pentru a putea fi preluat de catre creditor.

Daca debitorul nu se va conforma, vor putea fi aplicate amenzi la cererea creditorului, prin sesizarea instantei de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 905 NCPC (de la 100 la 1000 lei/zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu).

Creditor si debitor?

In acceptiunea legiuitorului, persoana care tine copilul fara drept (spre exemplu parintele care tine copilul la domiciliul sau in afara programului de relatii si vizite stabilit prin instanta), este un debitor care poate fi fortat sa il inapoieze creditorului ( parintelui la care trebuia sa se afle in acea perioada). Prin extrapolare am putea avea impresia ca respectivul minor este un bun ce trebuie inapoiat, altminteri poate interveni amenda cuantificabila, poate fi sesizat parchetul (problema extinzandu-se si in sfera penalului), va fi sesizat DGASPC (Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului),  dispunandu-se consiliere psihologica obligatorie in functie de varsta minorului si reluarea procedurii executarii hotararii dupa un termen de maxim 3 luni.

Asadar in situatia in care parintii nu se inteleg, exista posibilitatea ca instanta sa hotarasca in locul acestora pentru ca mai apoi – prin forta coercitiva a legii – sa poata fi puse in aplicare diverse metode de constrangere pentru respectarea hotararii instantei.

Mediere custodie minor – mediator custodie minor

Exista si va exista intotdeauna o cale de mijloc, prin care toata lumea sa fie scutita de tensiuni, ajungand la buna intelegere, cu sau fara ajutorul unui specialist. Daca se impune interventie din afara familiei, in special in situatia extrem de sensibila in care se hotaraste soarta unui copil, profesionistul care va poate ajuta sa ajungeti la o intelegere este mediatorul.

mediere custodie minor – mediator custodie minor

Citeste si: Divort prin acord

                  Acordul de mediere                  Mediere familiala

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here