mediator custodie copil, custodia copilului, custodie copil, mediere custodie, mediator custodie, mediator Bucuresti, mediator divort
mediator custodie copil, custodia copilului, custodie copil,mediere custodie, mediator custodie, mediator Bucuresti, mediator divort

Mediator custodie copil.

Despre custodia unica, custodia comuna si interesul copilului

Un caz interesant pe care l-am solutionat de curand in calitate de mediator, coroborat cu filmul de impact mentionat in titlu,  mi-au dat ideea scrierii acestui articol.

In filmul Kramer vs. Kramer aflam despre un cuplu care divorteaza si ajunge in justitie pentru custodia copilului. Joanna Kramer isi paraseste sotul. Nu din alte motive, ci dorind sa se regaseasca pe sine insasi, ea ii lasa lui Michael in grija toate treburile casei si pe Billy, baietelul lor de 6 ani… Astfel incat, din barbatul suta la suta dedicat jobului in advertising, Michael e brusc fortat sa fie si tata, si mama. In prima zi cand isi duce pustiul la scoala, nici nu stie in ce clasa e…

Ulterior, din ce in ce mai obosit la serviciu, este concediat. dar devine din ce in ce mai bun la capitolul „parenting”. Intre timp, Joanna revine, il da in judecata pentru custodia lui Billy si castiga.

Aparut in America anilor ’70 in contextul unor schimbari culturale referitoare la sarcinile membrilor familiei, „Kramer Vs. Kramer” a adus in discutie nu numai dorinta femeilor de a avea o cariera, renuntand la „misiunea” de gospodine, ci si preluarea de catre barbati a sarcinilor de ingrijire a copiilor. Filmul, deosebit de realist, fara tenta melodramatica, ofera ambelor personaje principale (interpretate foarte credibil de Dustin Hoffman şi Meryl Streep) ocazia de a-si sustine propriile puncte de vedere cu privire la familie si la ideile de maternitate si paternitate.

Situatiile concrete si argumentele personajelor modifica personalitatile protagonistilor, facandu-le sa inteleaga mai bine atat drepturile, cat si obligatiile de soti si de parinti. Interpretarea micului Justin Henry face ca filmul sa fie deosebit de emotionant.

Temele principale ale discutiei

Problematica filmului dezvolta in actualitatea zilelor noastre valente noi (acceptand custodia comuna devenita cutuma), respectiv :

  • stabilirea locuintei copilului,
  • impartirea efectiva a timpului petrecut cu copilul si
  • modul in care parintii se achita de obligatia de intretinere a copilului (pensia).

La divortul/separatia parintilor, discutiile in ceea ce priveste relatia cu copilul/copiii pe care ii are fostul cuplu graviteaza asadar in jurul stabilirii locuintei copilului si a modului de impartire a timpului petrecut cu copilul, alaturi de componenta materiala (obligatia de intretinere), care adeseori se transpune intr-o suma de bani pe care o primeste parintele care locuieste cu copilul, de la celalalt parinte, pentru acoperirea nevoilor de intretinere ale acestuia. 

Revenind la film, finalul acestuia este profund si neasteptat. Joana ajunge sa realizeze, contrar deciziei judecatorilor, ca micutului Justin ii este mai bine cu tatal sau, in tot cumulul de factori care l-au modelat pana la acea varsta, cu prietenii, camera, vecinii, iar mai important decat toate cu apropierea pe care cei doi, tata-fiu, au dezvoltat-o din momentul in care mama si sotia i-a abandonat.

Custodia copilului in actualitatea legislativa

De-a lungul timpului, in sistemul de de drept anglo-saxon deciziile privind custodia copilului au suferit transformari, de la tendinta de a fi efectuate pe baza prejudecatilor sociale cu privire la diferentele dintre barbati si femei, mai degraba decat pe baza competentei individuale a parintelui sau de interesul superior al copilului, la deschiderea catre custodie acordata parintelui implicat, urmarind interesul superior al copilului si la custodie comuna. Problematica implementarii custodiei fizice comune naste la momentul actual controverse si sufera transformari in America si tarile vest europene, unde privim admirativ eficienta sistemului legislativ.

Aprige discutii – mediator custodie copil

Stabilirea locuintei copilului, a programului de desfasurare a relatiilor personale cu copilul si a modalitatii de intretinere sunt  chestiunile care provoaca dispute aprinse intre parintii care ajung sa se separe (prin divort, atunci cand intre acestia a existat o casatorie legala, prin despartire atunci cand nu au incheiat un act de casatorie). 

Interesul copilului

Medierea conflictului privitor la aceste aspecte poate scoate ce este mai bun in oameni deoarece mediatorul va evidentia in permanenta atentia ce trebuie acordata interesului copilului in discutiile ce se vor purta in vederea solutionarii problemelor, fiind daca vreti un far ce va ghida parintii in a fructifica discutiile dintre ei si de a ajunge la rezolutii in favoarea copilulul. 

mediator custodie copil – mediator de familie

Dispozitii speciale privind conflictele de familie
Art. 65
Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia (Legea nr. 192/2006 -Legea medierii).

In filmul Kramer contra Kramer parintii si-au solutionat in final singuri conflictul. Altfel decat au hotarat altii pentru ei.

-mediator de familie-

Daca si dumneavoastra credeti ca o puteti face, iar copilul dumneavoastra va fi multumit, inseamna ca sunteti niste parinti rationali, care desi sufera in urma schimbarilor pe care o separare de partener/partenera le presupune, mai pot fi rationali in ceea ce priveste ceea ce este mai bine si mai confortabil pentru copilul pe care il au impreuna, retinand ca acesta sufera poate la fel de mult!

Daca insa simtiti ca aveti nevoie de ajutor in a solutiona amiabil iesirea dintr-o relatie care cu siguranta a fost frumoasa (iar cea mai buna dovada a acestui lucru este copilul pe care il aveti impreuna), atunci nu va fie teama sa apelati la mediere in solutionarea conflictului privind aranjamentele de dupa separare. Va fi intr-o mare masura o solutie mai buna decat cea pe care o decide in instanta altcineva pentru dumneavoastra.

Mediator custodie copil

Obiectivul nostru este de a ajuta clientii in rezolvarea conflictelor intr-un mod care sa raspundă cel mai eficient nevoilor si obiectivelor lor. Suntem dedicati in a furniza servicii de mediere eficiente si de calitate pentru a ajuta persoanele sa isi protejeze drepturile atunci cand se confrunta cu probleme.

Pentru solutionarea in conditii amiabile a conflictului privitor la custodia copilului, nu ezitati sa ne contactati!

mediator custodie copil – modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti

 

https://www.varto.ro/stabilirea-domiciliuluicopilului-prin-acord-de-mediere/

 

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564