mediator conflicte de vecinatate, mediere retragere asociat din srl, mediator Bucuresti, conflicte de vecinatate
mediere conflicte de vecinatate, conflicte comerciale, conflicte intre asociati, mediere retragere asociat

Mediator conflicte de vecinatate

De multe ori, oamenii ajung sa fie foarte suparati din cauza problemelor cu vecinii lor, ceea ce este explicabil prin faptul ca un conflict cu un vecin ii poate face sa simta inconfortabil si chiar in nesiguranta in propriile case.

Mediator conflicte de vecinatate – cauzele aparitiei acestora

Unele conflicte de vecinatate apar deoarece oamenii au viziuni diferite asupra a ceea ce reprezinta pentru ei casa si vecinatatea. Vecinii care locuiesc usa in usa pot avea probleme daca unul vrea pace si liniste iar celalalt vrea un atelier sau un loc de petrecere.

Dreptul de proprietate, garantat prin Constitutia Romaniei, reprezinta dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele legii. Proprietatea imobiliara coexista adesea in vecinatatea altor proprietati. Prin inscrierea in cartea funciara, proprietarul bunului imobil poate face, deasupra si in subsolul terenului sau, constructii, plantantii si lucrari, putand trage din acestea foloasele (art. 559 si urmat. Cod civil)). Acest drept al proprietarului vine la pachet cu o serie de obligatii, printre ele numarandu-se si obligatia de granituire, prin care proprietarii terenurilor invecinate sunt obligati sa contribuie la granituire, reconstituind hotarul si suportand in mod egal costurile.

-mediator conflicte-

Asigurarea unei bune vecinatati este imperios prevazuta in legislatia actuala, la fel cum sunt statuate si celelalte sarcini care, potrivit legii, revin proprietarului. Spre exemplu, distanta minima in constructii, lucrari sau plantatii este reglementata in Codul civil astfel:

 • trebuie respectata o distanta minima de 60 cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin regulamentul de urbanism;
 • arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii;
 • proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute on mod natural pe terenul sau.

In privinta vederii asupra proprietatii vecinului, reglementarea legala este de a nu se permite fereasta sau deschidere in zidul comun decat cu acordul proprietarului, iar distanta minima pentru fereastra de vedere trebuie sa fie de cel putin 2 metri. Pe de alta parte, ferestrele de lumina care au vedere spre proprietatea vecina sunt permise indiferent de distanta (art. 614 si urmat. Cod civil).

-mediator conflicte-

Relativ la proprietatea asupra despartiturilor comune, acestea sunt prezumate a se afla in coproprietate. Semne de necomunitate a zidului sunt considerate urmatoarele :

– cand culmea zidului este dreapta si perpendiculara spre un fond si inclinata spre celalalt fond. Zidul este prezumat a fi in proprietatea exclusiva a proprietarului fondului catre care este inclinata coama zidului;

– există semn de necomunitate a santului atunci cand pamantul este aruncat ori inaltat exclusiv pe o parte a santului. Santul este prezumat a fi in proprietatea exclusiva a proprietarului fondului pe care este aruncat pamantul;

– vor fi considerate semne de necomunitate orice alte semne care fac sa se prezume ca zidul a fost construit exclusiv de unul dintre proprietari.

Proprietarul lipsit de acces la cale publica are dreptul de a i se permite acces, trecere prin proprietatea vecinului (servitutea). Acest drept de trecere este imprescriptibil, putand fi hotarat prin intelegerea partilor sau de catre instanta de judecata. Dreptul de trecere pentru utilitati (conducte de gaze, apa etc) si cel pentru efectuarea unor lucrari sunt de asemenea depturi prevazute in legislatia actuala. Servitutile se obtin prin act juridic. Prin mediere, se pot stabili detaliile servitutii si modul concret de aplicare in teren.

Unele dintre cele mai frecvente dispute de vecinatate se refera la: garduri/granituire; arbori/arbusti/plante; zgomot; stil de viata/probleme de mediu; probleme de comportament ale copiilor sau adolescentilor; caini si alte animale; invadarea intimitatii; dispute cu privire la locurile de parcare; divergente cu privire la costurile suportate de catre colocatari in cazul celor care locuiesc la bloc; infiltratii in imobile de la apa pluviala si determinarea costurilor suportate de catre vecini; costuri refacere terasa comuna; camere de luat vederi ce inregistreaza imagini din proprietatea vecinului; inchirieri si subinchirieri spatii aflate in coproprietate etc.

-mediator conflicte de vecinatate-

Gestionarea conflictelor de vecinatate

Indiferent de cat de linistit este cartierul sau blocul in care locuiti, la un moment dat pot sa apara conflicte. In cazul in care nu se incearca solutionarea lor, ele pot lua proportii. 

Iata cateva sugestii prentru prevenirea si gestionarea conflictelor cu vecinii:

 • incercati sa va cunoasteti vecinii;
 • consultati-va cu vecinul dumneavoastra inainte de a lua o decizie care ar putea avea impact asupra lui;
 • luati in serios preocuparea vecinului pentru o anumita problema, chiar daca pentru dumneavoastra pare o chestiune minora;
 • cand oamenii se simt auziti si intelesi, este mai usor sa gestioneze o problema;
 • nu presupuneti ca o alta persoana stie ca exista o problema – de multe ori chiar nu stie acest lucru;
 • uneori, totul este doar o simpla neintelegere;
 • discutati chestiunea cu prietenii sau familia, ei pot avea unele idei utile;
 • faceti o incercare de a ii vorbi sau de a ii scrie vecinului;
 • focusati-va pe problema, nu pe persoana;
 • lucrati la ceea ce sta in puterea dumneavoastra sa schimbati;
 • apelati la ajutorul profesionist in rezolvarea alternativa a disputelor.

Daca demersurile dumneavoastra de a rezolva situatia aparuta nu au avut succes, prin mediere exista posibilitatea ca totul sa se sfarseasca cu bine.

Mediator conflicte de vecinatate – divergentele cu vecinii pot fi solutionate prin mediere

-mediator conflicte-

Daca impreuna cu vecinul ajungeti la mediere, este mai putin probabil sa se ajunga ajunga apoi in instanta, aceasta presupunand costuri de timp si resurse financiare insemnate pentru amandoi. Totodata dispare pericolul ca divergentele sa escaladeze ajungand la eventuale agresiuni fizice ce pot deschide calea actiunilor penale.

Inchei prin a va aminti ca in mediere nu exista invingator si invins, la mediator toata lumea castiga.

mediator conflicte de vecinatate

Filozofia mea noastra consta in a ajuta clientii in rezolvarea conflictelor intr-un mod care sa raspunda cel mai eficient nevoilor si obiectivelor lor. Suntem dedicati in a furniza servicii de mediere eficiente si de calitate pentru a ajuta persoanele fizice sa isi protejeze drepturile atunci cand se confrunta cu probleme.

Pentru solutionarea in conditii amiabile a conflictelor de vecinatate nu ezitati sa ne contactati!

mediator

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

2 COMENTARII

 1. Daca detin o proprietate pe o strada si avand posibilitatea de a face o a doua iesire pe strada din spate am nevoie de acordul vecinilor sau nu…va multumesc

 2. Este adevarat

Comments are closed.