Ce fac mediatorii familiali?

Ajutăm oamenii să rezolve neînțelegerile legate de căsătorie, separare, divorț, programe parentale, pensie de întreținere copii, partaj proprietăți deținute în comun/achiziționate în timpul căsătoriei și diverse alte aspecte.

Cum funcționează medierea?

Într-un cadru confidențial, mediatorul ajută fiecare parte să comunice ceea ce este important pentru el sau ea și să audă ceea ce este important pentru cealaltă parte. Cu ajutorul mediatorului, părțile:

 • identifică problemele care trebuie rezolvate;
 • prioritizează problemele și se concentrează asupra fiecăreia în parte, pe rând;
 • discută posibile soluții;
 • ajung la un acord cu privire la divorț sau continuarea căsătoriei, custodie și/sau probleme financiare sau de altă natură;
 • conturează un acord de mediere care, supus unor anumite proceduri, devine proprie lor hotarare definitivă și executorie.

Poate un mediator să ofere sfaturi juridice?

În timp ce unii mediatori pot avea o bază juridică, iar alții provin din alte domenii profesionale, cum ar fi psihologia, în calitate de mediatori suntem într-un rol unic care nu implică reprezentarea sau susținerea oricărei părți – în esență, suntem neutri față de ambele părți. Mediatorii vă pot oferi informații despre legile statului și procedurile instanțelor locale și vă pot spune despre alte resurse disponibile, dar nu sfaturi juridice.

Ce se întâmplă dacă în familie există antecedente de violență sau abuz de alcool/droguri?

Mediatorul trebuie să evalueze dacă medierea poate fi sigură și eficientă după ce a înțeles natura, frecvența și intensitatea incidentelor anterioare ale unui astfel de abuz. Dacă siguranța poate fi asigurată și fiecare parte este capabilă să înțeleagă implicațiile deciziilor luate în considerare, atunci medierea poate continua cu succes.

Ce se întâmplă dacă partenerul sau fostul meu partener este complet irațional și pare a fi de neclintit?

Adesea, medierea funcționează oricum. Mediatorii găsesc modalități de a ajuta părțile să avanseze, chiar dacă ar putea părea că se află într-un impas. Pentru majoritatea oamenilor, întâlnirile față în față sunt cele mai eficiente, dar pentru unii clienți, întâlnirile separate funcționează mai bine. În astfel de situații, mediatorul se întâlnește separat cu fiecare parte, pune întrebări și ajută la schimbul de informații și propuneri relevante între părți.

Când este cel mai bun moment pentru a începe medierea?

De îndată ce părțile convin să încerce să-și rezolve diferențele în afara instanței. Cel mai bine este să încercați medierea înainte ca procesul de litigiu să creeze prea multă neîncredere între părți și înainte ca avocații să inițieze procese costisitoare. Medierea timpurie poate ajuta părțile să economisească mii de lei și reduce la minimum suferința pe termen lung.

Mediatorii fac ca avocații să fie irelevanți? 

În domeniul dreptului familiei, consultarea avocaților va avea întotdeauna un rol semnificativ. Cel mai bine este ca părțile să beneficieze de orice sfaturi juridice necesare de la proprii avocați înainte și/sau în timpul medierii

Câte ședințe de mediere sunt necesare atunci când oamenii divorțează?

Răspunsul variază în funcție de numărul de probleme de rezolvat, de complexitatea acestora, de gradul de conflict dintre părți și de capacitatea și disponibilitatea părților de a negocia cu bună credință și de a coopera fără emoții puternice care să copleșească procedura. Acestea fiind spuse, un caz de divorț cuprinzător tipic poate dura de la 1 la 3 ședințe sau mai mult, în funcție de deschiderea soților spre concesii si un rezultat benefic ambilor.

Dacă unul dintre noi este sceptic, ar trebui să încercăm oricum medierea?

Da. Este posibil să puteți ajunge la un acord cu privire la unele dintre probleme, chiar dacă nu le puteți rezolva pe toate prin negocieri facilitate; în astfel de cazuri, putem scrie un „Acord parțial”. Veți economisi în continuare timp și bani și veți evita totuși stresul inutil.

Care sunt avantajele financiare ale medierii față de proces?

Alternativa la mediere este de a își angaja fiecare soț un avocat. Acest lucru este mult mai scump, din următoarele motive:

 • Onorariile orare ale mediatorilor sunt de obicei mai mici decât cele ale avocaților;
 • Abordările litigioase ale divorțului implică, de asemenea, o mulțime de timp folosit ineficient, inclusiv acțiuni procesuale costisitoare (de exemplu, depunerea de cereri,  cereri precizatoare, întâmpinări, răspunsuri la întâmpinări,  expertize, interogatorii, citări de martori etc.), în timp ce medierea are o abordare foarte simplă. Acordul care rezultă din mediere poate fi ușor încorporat într-o hotărâre judecătorească.

Medierea are întotdeauna succes?

Deși nicio metodă de soluționare a conflictelor nu are întotdeauna succes, ratele de succes pentru mediere sunt mai bune decât cele pentru litigii. Acest lucru se datorează parțial faptului că în mediere ambele părți „câștigă”, în timp ce în litigii „o singură parte „ câștigă ”.

Succesul în mediere necesită ca ambele părți să negocieze cu bună-credință și să dorească să rezolve problemele. De exemplu, dacă cineva ar prefera să cheltuiască 10000 de lei pedepsind un fost soț decât să păstreze majoritatea acestor bani în familie în beneficiul copiilor, atunci este posibil ca medierea să nu aibă succes.

Dacă părțile au așteptări nerealiste și fiecare este convins că judecătorul va vedea totul așa cum o vede partea respectivă, este posibil ca ambele să aibă nevoie de una sau două ședințe de judecată înainte de a fi gata să negocieze cu seriozitate. O astfel de expunere îi învață adesea pe oameni că nu există o corectitudine sau justiție garantată în instanța de familie, care să se plieze pe viziunea lor. Medierea vă permite să mențineți controlul asupra procedurii.

Dacă am deja un avocat și există un proces pe rol, este prea târziu să încerc medierea?

Medierea este încă disponibilă. Puteți păstra sau angaja un avocat care să vă ofere sfaturi și apoi să efectuați singur cea mai mare parte a negocierii la un cost mult mai mic în mediere. Puteți chiar să rețineți un avocat care să vă reprezinte în instanță și să efectuați în continuare o mare parte din negocieri, cu ajutorul unui mediator.  Mulți avocați sunt mulțumiți că clienții lor lucrează cu mediatori pentru a rezolva majoritatea sau toate problemele în afara instanței.

Care sunt avantajele medierii?

 • Dumneavoastră vei lua deciziile. Dvs., soții/partenerii implicați, sunteți cei care își cunosc cel mai bine copiii și familia. Nu trebuie să lăsați la un străin într-o sală de judecată să vă spună cum va funcționa familia dvs. sau cum vă veți crește copiii.
 • Medierea este mult mai puțin costisitoare decât lupta în instanță.
 • Medierea este mult mai puțin dureroasă decât lupta în instanță.
 • Medierea este mult mai rapidă decât să-ți faci drum prin mulți pași complexi ai litigiilor.

Vă încurajăm cu tărie să încercați medierea pentru rezolvarea litigiilor dvs. de familie!