Dosar penal infractiunea de inselaciune. Impacare – mediere inselaciune

inselaciune mediere

Inselaciune mediere. Mediere inselaciune. Mediator drept penal

Procedura de mediere aplicata in cazul existentei unui dosar vizand infractiunea de inselaciune este posibila si actioneaza atat in ceea ce priveste latura civila a cauzei cat si in ceea ce priveste latura penala. Prin repararea cu ajutorul medierii a prejudiciului produs si incheierea unui Acord de mediere in acest sens, se stinge procesul penal aflat pe rolul instantei sau aflat in faza de urmarire penala.

-inselaciune mediere-

Codul Penal prevede ca reprezinta infractiunea de inselaciune

“Art. 244. –  (1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

-inselaciune mediere-

(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.”

-inselaciune mediere-

Practica judiciara ia in considerare medierea ca fiind circumstanta atenuanta pentru infractor, intrucat acesta demonstreaza disponibilitatea in repararea prejudiciul cauzat recunoasterea vinovatiei si regretul privind repercursiunile faptei.

Partile se pot intelege cu privire la repararea prejudiciului fie printr-o contraprestatie sau prin despagubire – oferirea unei sume ce acopera si/sau depaseste valoarea prejudiciului.

-inselaciune mediere-

Repararea prejudiciului are in vedere urmatoarele aspecte: valoarea bunului la momentul savarsirii infractiunii si pierderea produsa prin imposibilitatea de a folosi bunul pe perioada cuprinsa intre momentul savarsirii infractiunii si pana la repararea prejudiciului prin mediere.

-inselaciune mediere-

In procesul de mediere a infractiunii de inselaciune partile trebuie sa inteleaga ca Acordul de mediere pe care il semneaza reprezinta intelegerea partilor de la care acestea nu se pot abate. Momentul incheierii unui Acord de mediere trebuie sa fie anterior momentului citirii actului de sesizare a instantei de judecata, conform Deciziei nr. 397/2016 a CCR pentru a putea produce efectul de incetare a procesului penal.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564