impacare mediere penala, impacarea si medierea penala, mediere penal, acord mediere
impacarea si medierea penala, mediere penal, acord mediere, impacarea partilor si medierea

Impacare mediere penala

Incepand cu data de 1 februarie 2014, de cand au intrat in vigoare noile Coduri penale, se aplica si dispozitiile Legii nr. 255/2013 care modifica Legea nr. 192/2006 cu privire la medierea si organizarea profesiei de mediator, dand o importanta majora institutiei medierii penale. Impacare mediere penala.

Codul penal prevedere o serie de infractiuni in cazul carora prin  impacarea partilor se poate inlatura raspunderea penala. Impacarea partilor presupune costuri procesuale ce pot cadea si in sarcina victimei infractiunii. O modalitate de inlaturare a raspunderii penale, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca impacarea inlatura raspunderea penala, o constituie incheierea unui Acord de mediere in conditiile legii.

Prin incheierea Acordului, faptuitorul isi poate asuma nu numai acoperirea prejudiciului material si eventual a celui moral, ci si cheltuielile de judecata ce apar la incheierea procesului (in situatia in care dosarul penal a fost inaintat instantei de judecata).

Impacarea si medierea penala sunt instrumente diferite, prin care raspunderea penala poate fi inlaturata in situatia existentei regretelor si dorintei oneste de indreptare a prejudiciului cauzat, a raului facut si o dovada a indreptarii sociale a individului. Impacare mediere penala

Altminteri, in urma impacarii partilor, cheltuielile statului ocazionate cu derularea procesului penal vor putea fi suportate si de catre pagubit. Impacarea si medierea penala au insa din punct de vedere procesual-penal aceleasi efecte, respectiv vor duce la incetarea tragerii la raspundere penala a faptuitorului, in urma acordului de vointa al persoanei vatamate. Retragerea plangerii, impacarea si medierea penala sunt institutii diferite.

Impacarea si medierea penala – medierea in cazul infractiunilor de furt din locuinta, furt de telefon mobi, furt telefon, furt portofel, inselaciune, metoda accidentul, inselaciune in relatia cu banca, adeverinta falsa, inselatorie, furt, medierea dosarelor penale de furt sau inselaciune aflate in faza de cercetare penala la sectia de politie, urmarire penala la politie sau parchet, trimitere in judecata, camera preliminara, dosar penal fond la judecatorie. Impacare mediere penala

Impacare mediere penala

Acordul de mediere trebuie sa precizeze clar asumarea cheltuielilor judiciare avansate de stat in cauza ce constituie obiectul dosarului respectiv. 

Medierea si ajungerea la un Acord de mediere difera de impacarea penala, fiind institutii diferite conform art 16. din Codul de procedura penala.

Infractiuni pentru care acordul de mediere – similar impacarii partilor – inlatura raspunderea penala:

 • Violenta in familie (art. 199 alin. 2 Cod penal)
 • Furtul  (art. 228 Cod penal)
 • Furtul calificat (art. 229alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) Cod penal)
 • Furtul in scop de folosinta (art. 230 Cod penal)
 • Insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor (art. 243 Cod penal)
 • Inselaciunea (art. 244 Cod penal)
 • Inselaciunea privind asigurarile ( art. 245 Cod penal)

Impacare mediere penala

Infractiuni pentru care acordul de mediere – similar retragerii plangerii penale prealabile – inlatura raspunderea penala:

 • Lovirea sau alte violente (art. 193 Cod penal act de violenta cauzator de suferinte fizice, cu ingrijiri medicale 0-90 zile )
 • Vatamarea corporala din culpa (art. 196 Cod penal – lovire sau alte violente sau vatamare corporala savarsite din culpa )
 • Amenintarea (art. 206 Cod penal – amenintarea cu o actiune care provoaca stare de temere)
 • Hartuirea (art. 208 Cod penal – urmarirea repetata a unei persoane, careia i se creeaza o stare de temere, sau abuzul de comunicare – apel telefonic, email etc. – care cereaza o temere destinatarului comunicarii)
 • Violul in forma simpla (art. 218, alin. 1 si 2 Cod penal – act sexual fortat, sau tentativa acestuia, savarsit de un singur faptuitor, fara vatamari corporale, fara scopuri pornografice si asupra unei persoane care nu este ruda sau in ingrijirea faptuitorului; orice alt caz, considerat de lege ca forma agravanta, nu face obiectul medierii)
 • Agresiunea sexuala in forma simpla (art. 219, alin. 1 Cod penal – similar violului in forma simpla, dar privind orice act de natura sexuala neprevazut de lege ca viol)
 • Hartuirea sexuala  (art. 223 Cod penal – pretinderea repetata de favoruri sexuale in cadrul unei relatii de munca sau similare, avand ca efect intimidarea sau umilirea victimei)
 • Violarea de domiciliu (art. 224 Cod penal patrunderea fara drept in imobil, fara consimtamantul utilizatorului sau, sau refuzul de a parasi imobilul la cererea sa)
 • Violarea sediului profesional (art. 225 Cod penal – similar cu violarea de domiciliu, in cazul in care imobilul este sediul unei persoane juridice sau sediul profesional al unei persoane fizice)
 • Violarea vietii private  (art. 226 Cod penal – inregistrarea fara drept a imaginilor si sunetelor unei persoane aflata intr-un spatiu care tine de ea, si/sau aducerea lor la cunostinta altor persoane, fara drept; fapta are unele exceptii si limitari stablite de lege in acelasi articol)
 • Divulgarea secretului profesional (art. 227 Cod penal – divulgarea fara drept, cu efecte de prejudiciu, de informatii despre o persoana, despre care s-a luat cunostinta in virtutea profesiei sau functiei care obliga la confidentialitate)
 • Furtul (art. 228 Cod penal)
 • Furtul calificat (art. 229 Cod penal)
 • Furtul in scop de folosinta (art. 230 Cod penal) sau tentativa lor (art.232 Cod penal), savarsite de un minor in paguba tutorelui sau de catre persoana gazduita sau cu care se locuieste, in paguba persoanei vatamate 
 • Pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila (art. 231 Cod panal)
 • Abuzul de incredere (art. 238 Cod penal – insusirea/dispunerea/folosirea pe nedrept a unui bun mobil de catre cel caruia i-a fost incredintat, sau refuzul de a il restitui)
 • Abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor (art. 239 Cod penal – instrainarea/ascunderea/deterioarea/distrugerea de parti din patrimoniul propriu sau tentativa acestora, sau invocarea de acte/datorii fictive, sau tentativa acestora,  in scopul fraudarii creditorilor, sau achizitia de bunuri/servicii in paguba creditorilor)
 • Bancruta simpla  (art. 240 Cod penal – intarzierea cu mai mult de 6 luni a depunerii cererii de deschidere a procedurii insolventei)
 • Bancruta frauduloasa (art. 241 Cod penal – falsuri/sustrageri/distrugeri in documentele contabile si financiare, in frauda creditorului, sau instrainarea unor active, in caz de insolventa a creditorului; se pedepseste si tentativa)
 • Gestiunea frauduloasa (art. 242 Cod penal – pricinuirea, de catre persoana care are grija administrarii/conservarii, de pagube unei persoane cu ocazia administrarii/conservarii bunurilor)
 • Distrugerea  in forma simpla si prima forma agravanta (art. 253, alin. 1 si 2 Cod penal – distrugerea/degradare/aducerea in stare de neintrebuintare/impiedicarea luarii de conservare-salvare/inlaturarea masurilor de conservare-salvare a unui bun apartinand altuia; distrugerea unui inscris sub semnatura privata, producand o paguba)
 • Tulburarea de posesie (art. 256 Cod penal – ocuparea integrala sau partiala fara drept, prin violenta/amenintare/desfiintarea semnelor de hotar, a unui imobil – casa, apartament, teren etc. – aflat in posesia altuia)
 • Asistenta si reprezentarea neloiala ( art. 284 Cod penal – intelegerea in scopul vatamarii sau vatamarea intereselor clientului/persoanei reprezentate de catre avocat/reprezentant prin intelegerea frauduloasa a acestuia cu o persoana cu interese contrare, in proceduri judiciare sau notariale)
 • Nerespectarea unei hotarari judecatoresti in litigii de munca, pensii si folosinta unui imobil (art. 287, alin. 1, lit. d), e), f), g)  Cod penal– neexecutarea unei hotarari judecatoresti pentru reintegrarea in munca/plata salariilor, nerespectarea unei hotarari judecatoresti privind pensiile, impiedicarea folosirii unui imobil detinut in baza unei hotarari judecatoresti)
 • Violarea secretului corespondentei scrise (art. 302 alin. 1 Cod penal – deschiderea/sustragerea/distrugerea/retinerea fara drept a corespondentei adresate altuia, si/sau divulgarea fara drept a continutului ei, cu unele exceptii prevazute de lege la art. 302, alin.5; corespondenta prin mijloace electronice sau convorbirile telefonice sau prin alte medii sunt incadrate in alte categorii, pentru care fapta de violare a secretului nu mai este mediabila )
 • Abandonul de familie (art. 378 Cod penal – parasirea/alungarea/lasarea fara ajutor, neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere, neplata cu rea-credinta timp de 3 luni a pensiei de intretinere, neexcutarea cu rea-credinta a unor prestatii de intretinere)
 • Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului (art. 379 Cod penal – retinerea copilului minor de catre un parinte, fara consimtamantul celuilalt parinte, sau impiedicarea repetata a legaturilor personale ale unui parinte cu minorul)
 • Impiedicarea exercitarii libertatii religioase (art. 381 Cod penal – impiedicarea/tulburarea unui ritual religios legal, obligarea unei persoane sa participe la acte religioase sau fortarea unei persoane sa indeplineasca un act religios interzis de cultul caruia apartine).

Impacare mediere penala – infractiunile pentru care opereaza retragerea plangerii, impacarea si medierea penala.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here