custodie minor

Custodia copiilor cuplurilor care se destrama nu este intotdeauna simpla, iar copiii au cel mai mult de suferit acolo unde aceasta custodie pare sa devina o moneda de schimb si un mijloc de pedepsire a celui aparent “vinovat” de situatie (divort sau despartire). – custodie minor –

Instanta sau mediere

Adesea, apelarea la instanta pentru stabilirea locuintei copilului la un parinte sau la celalalt reprezinta miza cea mare. Aceasta, alaturi de obtinerea unei pensii de intretinere cat mai consistente. Starea de lucruri poate fi perceputa ca o victorie asupra celuilalt parinte.

Pe de alta parte, aranjamentele la care se poate ajunge, prin mediere, constituie o baza pentru un viitor linistit al copilului si parintilor, insa nu intotdeauna primeaza intelepciunea. Intelepciunea de care au dat dovada protagonistii unui relevant film american mi-a dat ideea scrierii acestui articol in anul 2015: Mediator custodie copil: Kramer contra Kramer la mediator Unul dintre rolurile mediatorului este  acela de a  sprijini parintii pentru ajungerea la o intelegere durabila.

Cu cine locuieste minorul

Daca parintii nu se inteleg, judecatorul ramane sa hotarasca in sensul atribuirii locuirii minorului cu parintele desemnat de catre acesta, stabilirea cuantumului pensiei de intretinere in bani in sarcina parintelui nerezident, stabilirea unui program de legaturi personale cu minorul. – custodie minor –

In practica, in multe cazuri hotararile judecatoresti privitoare la minori nu se executa de bună voie. Ele ajung sa fie puse in executare silita. Procedura executării silite a deciziilor instanțelor privitoare la minori este dificil de realizat. Acest lucru se intampla deoarece exercitarea drepturilor parintelui nerezident depinde de parintele cu care locuiește copilul.

Executarea hotararii judecatoresti

In vechiul cod de procedura civila nu existau dispozitii speciale referitoare la executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minori. La solicitarea parintelui ,,creditor”, acestia care puteau fi preluati de executorul judecătoresc oricum, fara menajamente. Odata cu intrarea in vigoare a noului cod, normele de drept executional au cunoscut modificari esentiale, cu plusuri si minusuri. Intentia legiuitorului este de a proteja copiii de traumele emotionale.

Este executarea silita o solutie?

Astfel, Art. 913 C. pr. civ. impune executorului judecatoresc sa respecte vointa minorului daca refuza legaturile personale cu celalalt parinte. Aceasta dispozitie este in unele cazuri, folosita de parintele custodian (la care locuieste copilul).

In urma cu cativa ani am dezbatut aici: Medierea custodiei minorului sau executarea hotărârii judecătorești privind minorii aspecte ca medierea sau executarea hotararilor judecatoresti privind minorii.

Celuilalt parinte nu i se permite fizic preluarea copilului. De aici pana la alienare parentala (despre care puteti citi mai multe aici si aici) nu mai este decat un pas. – custodie minor –

Instanta de judecata, punere in executare silita a hotararii, consiliere psihologica, penalitati. Alternativa: medierea

Consilierea psihologica a copilului, ce poate fi dispusa de catre instanta de judecata, penalitatile pe zi de intarziere, formularea de plangeri penale pentru nerespectarea hotararii judecatoresti sunt tot atatea modalitati epuizante si traumatizante (pentru toti cei implicati) de obtinere a unui drept si de urmarire in cele mai multe cazuri a unui interes superior al minorului, acela de a avea legaturi cu ambii parinti.  – custodie minor – Mediatorul profeseaza un serviciu public, este tinut de lege sa urmareasca interesul superior al minorului, urmareste obtinerea unei intelegeri durabile.