Mediere. Custodia comuna, locuinta copilului, programul de legaturi personale si obligatia de intretinere

Mediere custodia comuna – autoritatea parinteasca comuna

Custodia copilului cu parinti divortati

In situatia luarii deciziei cu privire la divort,  efectele acestuia vor actiona pe mai multe planuri. Astfel se vor stabili:

– data desfacerii casatoriei (care va putea fi data pronuntarii divortului prin hotarare judecatoreasca, data decesului unuia dintre soti sau data eliberarii certificatului de divort in cazul procedurii administrative sau al celei notariale);

– raporturile nepatrimoniale (numele purtat dupa divort);

– raporturile patrimoniale (incetarea regimului matrimonial, acordarea de despagubiri, obligatia de intretinere intre fostii soti, prestatia compensatorie – la casatoriile de minim 20 de ani)

– raporturile dintre parintii divortati si copiii lor minori (unul dintre modurile de stabilire a raporturilor dintre parintii divortati si copii lor minori este reprezentat de invoiala partilor, art. 396 alin (1) Cod civil). 

Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti statueaza ca dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel (custodia comuna).

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte poate fi decisa in instanta daca exista motive intemeiate, avanu-se in vedere interesul superior al copilului. In acest caz, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului.

Exercitarea autoritatii parintesti in privinta copilului din afara casatoriei – se poate stabil de asemenea in comun si in mod egal de catre parinti, iar daca nu exista intelegere, instanta de tutela va stabili modul de exercitare a autoritatii parintesti, fiind aplicabile prin asemanare regulile privitoare la divort ( art. 505 Cod civil).

Locuinta copilului

„Locuinta copilului va fi stabilita la parintele cu care copilul locuieste in mod statornic” – art. 400 Cod civil. Aceasta prevedere legala vine sa intareasca conceptia privitoare la stabilitatea atat de necesara unui copil in viata caruia a intervenit deja o schimbare majora – si anume separatia parintilor, indiferent daca au fost casatoriti sau au avut o uniune libera.

(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.

(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta îi stabileste locuinţa la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.

Drepturile parintelui separat de copil – programul de legaturi personale

Parintii separati de copii au dreptul prin lege de a avea legaturi personale cu acestia. In caz de neintelegere intre parinti cu privire la modul de exercitare a acestui drept, care in opinia mea este atat al parintelui cat si al copilului,  instanta de tutela poate interveni pentru a decide modul cum se pot desfasura relatiile personale, minorul de peste 10 ani fiind in mod obligatoriu ascultat. In unele cazuri, chiar si minorul avand varsta mai mica de 10 ani poate fi ascultat.

-mediere custodia comuna-

Relatiile personale se pot realiza prin:

a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;

b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;

c) gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;

d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;

e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;

f) transmiterea de catre persoana la care locuieste copilul a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;

g) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului.

-mediere custodia comuna-

Parintele la care copilul locuieste are obligatia de a sprijini mentinerea relatiilor personale ale copilului cu celalalt parinte.

In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la locuinta copilului, instanta de tutela va stabili locuinta acestuia la unul dintre ei (Art. 21  – Legea copilului)

La evaluarea interesului copilului instanta poate avea in vedere si aspecte precum:

a) disponibilitatea fiecarui parinte de a-l implica pe celalalt parinte in deciziile legate de copil si de a respecta drepturile parintesti ale acestuia din urma;

b) disponibilitatea fiecaruia dintre parinti de a permite celuilalt mentinerea relatiilor personale;

c) situatia locativa din ultimii 3 ani a fiecarui parinte;

d) istoricul cu privire la violenta parintilor asupra copilului sau asupra altor persoane; e) distanta dintre locuinta fiecarui parinte si institutia care ofera educatie copilului.

Obligatia de intretinere

Codul civil actual, adaptat nevoilor unei societati moderne, contine doua modalitati de exercitare si de executare a obligatiei de intretinere astfel:

1. Obligatia de intretinere executata in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.

Daca aceasta obligatie de intretinere in natura nu se executa de bunavoie (parintele necustodian nu cumpara si nu achita pentru copil parte din cele necesare nevoilor concrete ale copilului – alimente, haine, tratamente, scolarizare etc), obligatia poate fi pusa in executare de catre instanta de tutela, dispunand executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. 

2. Pensia de intretinere care reprezinta o suma fixa sau o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere.  Aceasta se stabileste in cuantum de pana la o 1/4 din venitul sau lunar net pentru un copil, o 1/3 pentru doi copii si o jumatate din venitul lunar net pentru trei sau mai multi copii.

Custodia comuna

Modul de exercitate a autoritatii parintesti comune, locuinta copilului dupa divortul sau separatia parintilor, programul de legaturi personale si modul de derulare al acestuia raportat la copil si la cei doi parinti  si  obligatia de intretinere sunt aspecte asupra carora parintii pot hotari de comun acord, singuri sau, atunci cand exista divergente, cu ajutorul mediatorului.

Custodia comuna – exercitarea in comun a autoritatii parintesti

Elaborarea unui plan parental cu privire la datele care trebuie discutate si agreate, in functie de unicitatea fiecarei familii si de prioritatile sale, avand in permanenta in vedere interesul superior al copilului (interes pe care mediatorul trebuie sa il urmareasca in permanenta, prin prisma deontologiei profesionale) poate aduce armonia mult dorita si poate conduce la dezvoltarea cat mai armonioasa a copilului/copiilor in cauza.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564