mediator bucuresti sector 1
iesire din contract pagubitor

Contract pagubitor. Atat persoanele fizice cat si persoanele juridice incheie la un moment dat contracte, fie ca sunt contracte de cumparare bunuri mobile sau imobile, contracte de prestari servicii sau de alta natura, contracte prin care se stabilesc, se modifica sau se sting raporturi juridice. Odata ce partile isi dau acordul si isi asuma obligatiile prevazute in contract, ele sunt tinute sa le respecte. 

Contract pagubitor si solutii

Exista anumite situatii care pot interveni ulterior, cu preponderenta in cazul contractelor cu executare succesiva (cum ar fi spre exemplu contractele de inchiriere, contractele de asigurare, contractele de vanzare cumparare in rate, contractele prestari servicii telecomunicatii etc).  Aceste situatii fac ca din varii motive persoana fizica sau juridica sa se  declare nemultumita de modul cum se deruleaza contractul sau sa se afle la un moment dat in imposibilitatea executarii contractului.

Daca motivul ce pune partea in imposibilitarea executarii contractului tine de faptul ca cealalta parte, care s-a angajat in ” a face” (spre exemplu in a presta un serviciu la anumiti paramentri clar precizati prin clauze contractuale, dar acesti parametri nu mai corespund), nu a respectat obligatiile contractaule asumate, exista cateva modalitati prin care partea prejudiciata este protejata de efectele pagubitoare. In acest caz putem vorbi despre prevederi din Codul Civil:

– reducerea proportionala a platii in masura prestatiei celeilalte parti – art. 1551 NCC – reducerea prestatiilor;

– invocarea exceptii de neexecutare – art. 1556 NCC;

– rezilierea unilaterala a contractului at. 1552NCC – in cazul contractelor cu executare succesiva, anuland doar pentru viitor obligatiile/platile.

In cazul in care contractul care se doreste a fi denuntat este unul de vanzare-cumparare, ( cum ar fi situatia cumpararii unui bun mobil sau imobil), putem vorbi despre rezolutiunea contractului, art. 1552NCC – in acest mod putand avea loc desfiintarea cu efecte retroactive (revenirea la situatia initiala respectiv predarea bunului si inapoierea pretului platit).

In privinta contractelor comerciale, Legea nr. 193/2000 reglementează clauzele abuzive în contractele încheiate între comercianţi si consumatori.

Actul normativ, modificat prin Legea nr. 161/2010, prevede drept clauză abuzivă impunerea consumatorului, prin contract, a unei clauze referitoare la plata unei sume fixe în cazul denunţării unilaterale.

Rezilierea respectiv rezolutiunea contractelor se poate realiza prin notificare, codul civil in vigoare oferind posibilitatea ca respectivul contract sa poata inceta fara existenta unui pact comisoriu si fara a se apela la instanta judecatoreasca.

Exista solutii elegante de iesire dintr-un contract pagubitor.

Prin mediere, ajutam partile care ajung la un moment de impas in cadrul derularii contractului intervenit intre ele sa gaseasca o cale de mijloc in vederea inlaturarii prejudiciului, scutindu-le de extra costuri cuantificate in timp si bani. Costurile pot fi optimizate apeland la mediator, acesta ajutand partile sa ajunga la un numitor comun respectiv o solutie de compromis reciproc avantajoasa.

Citeste si: Mediere litigii comerciale

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

2 COMENTARII

  1. Birou de mediator

    Am editat mesajul dvs. pentru ca numarul de telefon sa nu apara pe site. Va vom contacta in cursul zilei de azi. Cu stima, Laura Vartolomei

  2. Gradila Mariana

    Buna seara,.sunt intr-o situatie disperata de 10 ani am nevoie de un mediator care sa ma ajute sa ies dintr-o situatie care pare fara sfarsit .

Comments are closed.