mediere succesiune, conflict privind proprietatea
mediere succesiune, conflict privind proprietatea

-conflict privind proprietatea-

continuare de aici

CAZUL „VILA DE LA MARE” – partea a II-a

Atât Ana cat și Dan si-au exprimat dorința de a transmite copiilor lor proprietatea și utilizarea vilei.

Obiective comune in mediere

-conflict privind proprietatea-

Cu o pregatire prelabila din partea mediatorului, ei si-au comunicat obiectivele comune pentru utilizarea în continuare a vilei și dorința pentru copiii lor majori (veri primari) de a interacționa. Era clar că intre ei exista o profundă afectiune. Au acceptat sugestia de a implica si copiii în discuție prin convocarea unei reuniuni intre mediator și unul sau mai mulți dintre copiii lor, care reprezintă fiecare grup.

Ambii copii au confirmat dorința de a elabora un protocol de partajare și de a nu perpetua disputa părinților lor. Ei s-au ascultat unii pe alții, au văzut situația ca pe o problemă care trebuie rezolvată și in final a fost elaborat un protocol de partajare a proprietății.

-conflict privind proprietatea-

Generare de solutii

Ambele familii au fost de acord să discute aranjamentul de partajare propus, inclusiv confirmarea alocării costurilor cu două treimi la o treime si au agreeat ca Dan să renoveze fără aprobarea Anei, în limite definite. Ana a agreat sa rezerve in oricare trei săptămâni consecutive, în iulie sau august, pentru restul verii avand prioritate familia lui Dan. S-a prmis in continuare accesul lui Nelu la vila in extra sezon si cu anuntarea sejurului in prelabil.

Emotii si prevederi legale

Acest caz ilustrează faptul că mostenirile de familie și disputele financiare sunt chestiuni in care emotiile si prevederile legale se intersecteaza. Ele prezintă provocări prin modul în care emoțiile și dinamica familiei sunt puse în balanță și echilibrate cu drepturi și obligații legale. In unele cazuri, o decizie juridică nu poate solutiona conflictul de familie care sta la baza sau nu rezolva în totalitate litigiul. Dorința de a rezolva conflictul și de a păstra relația de familie este adânc înrădăcinată. În cele mai multe dispute familiale există o disonanță între dorința de a câștiga dovedind ca ai dreptate și dorinta de a face pace în familie.

-conflict privind proprietatea-

Pastrarea relatiei de familie

Rolul mediatorului este acela de a ajuta sa prevaleze motivatia pacii. Participantii într-o dispută privind proprietatea de familie sunt mai orientati in a ajunge la un acord satisfăcător discutand și explorand opțiuni cu ajutorul unui mediator decât trecând printr-o procedură judiciară în care se impune o decizie prin hotărâre judecătorească. Acuzele și mânia duc la acuze si mânie. În mediere acuzele și mânia pot fi diminuate prin înțelegere, iar părțile sunt încurajate să dezvolte un angajament față de aceasta procedura și fata de acordul acordul de mediere pe care il pot construi.

-conflict privind proprietatea-

Medierea este o modalitate dovedită de a evita consecințele negative pe termen lung ale conflictelor privind mostenirea de familie. Solutiile care pot fi generate urmand procedura de mediere pot fi dintre cele mai diverse. Solutiile sunt construite de parti.

Mediatorul este profesionistul care stie sa conduca partile aflate in mediere la gasirea de variante si alternative valabile pentru toti cei implicati.  Avand experienta practica, stie sa ocoleasca sau sa escaladeze impreuna cu cei implicati momentele tensionate si sa fructifice momentele in care interesele si nevoile  pot fi ascultate si pot avea rezonanta in constiinta celorlalti. 

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564