acordul de mediere, acordul de mediere, ce este acordul, ce este un acord, acord mediere, mediere acord mediator comercial acord mediereacordul de mediere, acordul de mediere, ce este acordul, ce este un acord, acord mediere, mediere acord"/>
acord mediere www.varto.ro, acordul de mediere, acordul de mediere, ce este acordul, ce este un acord, acord mediere, mediere acord

Acordul de mediere

Ce reprezinta  Acordul de Mediere?

Acordul de Mediere este expresia solutionarii problemelor care au facut obiectul medierii, transpuse intr-un inscris explicit si cu obligatii reciproce intre partile participante. Din punct de vedere juridic Acordul de Mediere este un contract intre parti, ce intervine intre acestea in urma parcurgerii procesului de mediere (a procedurii medierii).

Pentru a avea siguranta ca acordul va fi respectat ulterior si pentru a preintampina situatia in care una sau mai multe parti participante se „razgandesc”, Acordul de Mediere ia de cele mai multe ori forma scrisa, forma care este imperios necesara atunci cand medierea survine in timpul unui proces pe rol in speta respectiva.

Valoarea juridica a unui acord de mediere este cea a unui contract bilateral (intre doua sau mai multe parti), consensual (avand acordul de vointa al partilor), sinalagmatic ( partile se obliga una fata de cealalta). 

Forta juridica a Acordului de Mediere – titlu executoriu

Pentru a obtine un Acord de mediere viabil, este necesar ca toate partile care au autoritatea necesara rezolvarii divergentelor sa fie prezente la mediere.

De asemenea, este necesar ca toti termenii si toate conditiile acordului sa fie rezumate in prezenta tuturor participantilor. Apoi acordul trebuie semnat de catre toate partile participante la mediere.

Legea nr 192/2006, articolul 58, alineatul (2):
(2) Acordul părţilor nu trebuie să cuprindă prevederi contrare legii şi ordinii publice. În condiţiile în care legea impune îndeplinirea unor condiţii de fond şi formă, legalitatea acordului de mediere poate fi verificată şi atestată fie de avocaţii părţilor sau de către un notar public, în situaţia în care acestea au fost asistate pe parcursul procedurii de mediere, fie de un alt avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părţilor.

Articolul 58 alin. (2) indice 1) Acordul de mediere verificat şi atestat de către avocaţii părţilor, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părţilor, este titlu executoriu.

Consfintirea intelegerii partilor

Acordul de mediere realizat in timpul unui litigiu civil aflat pe rolul instantei de judecata poate fi supus verificarii de catre instanta (in camera de consiliu)  prin cererea de consfintire a intelegerii partilor cuprinsa in acesta.

Acordul de Mediere in domeniul familial

Un Acord de Mediere cu privire la decizia de incetare a casatoriei, la partajul bunurilor comune, la stabilirea domiciliului minorului – la mama sau la tata, cu privire la programul de legaturi personale, la modul de exercitare a autoritatii parintesti( de catre ambii parinti sau de catre unul dintre acestia), la modalitatea de participare la obligatia de intretinere a minorului, poate interveni oricand partile sunt de acord cu incheierea acestuia, chiar si dupa pronuntarea divortului si a stabilirii modului de exercitare a autoritatii parintesti de catre instanta de judecata.

Acordul de Mediere in domeniul penal

Acordul de mediere realizat in materie penala, are urmatoarele valente:

– pentru anumite infractiuni, care sunt urmarite de la plangerea prealabila, acordul de mediere incheiat intre parti duce la incetarea procesului penal. In faza de cercetare penala, dupa deschiderea dosarului penal, Acordul de mediere incheiat la mediator va fi depus procurorului de caz, acesta dispunand renuntarea la urmarirea penala confrorum CPP art. 318.

Acordul de mediere realizat in timpul procesului penal

– daca este realizat in timpul unui proces penal, Acordul de mediere va constitui un element util judecatorului, care poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei, suspendarea conditionata a executarii pedepsei, ori retinerea de circumstante atenuante.

 În cursul procesului penal, cu privire la pretenţiile civile, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente pot încheia o tranzacţie sau un acord de mediere, potrivit legii.(2) Inculpatul, cu acordul părţii responsabile civilmente, poate recunoaşte, în tot sau în parte, pretenţiile părţii civile; (3) În cazul recunoaşterii pretenţiilor civile, instanţa obligă la despăgubiri în măsura recunoaşterii. Codul de procedura penala

Incuviintarea acordului de mediere de catre instanta sau autentificarea acordului de mediere imprima acestuia putere de titlu executoriu. 

Acordul de Mediere in domeniul civil/comercial

Acordul de Mediere incheiat intre societati sau intre acestea si persoane fizice, in urma caruia se stinge un conflict neajuns in instanta de judecata sau un litigiu dedus judecatii, are ca valente incetarea conflictului prin gasirea de solutii reciproc avantajoase si de incetare a procesului, odata avansat instantei spre incuviintare.

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,
  Ma numesc S. Laura , sunt din Ploiesti si doresc o parere din partea dvs.
  ( v-am ales pentru ca purtati acelasi nume ca mine).
  Pe scurt : in anul 2015 am obtinut o Hotarare Judecatoreasca privind consfintirea unui acord de mediere referitor la acordarea grupei a-II-a de munca din anul 1989-2016 ( sunt nascuta in 1966 si lucrez in acceasi unitate din anul 1987 -pana in prezent).
  Astazi am primit o comunicare prin posta de la Tribunal prin care ma instiinteaza
  : Casa Judeteana de Pensii Prahova cere nulitatea acordului de mediere – desi eu nu am depus dosar de pensionare ( au depus dosar de pensionare 2 persoane care au fost in acelasi dosar cu mine).
  Am rugamintea la dvs. daca imi puteti confirma legalitatea acordului de mediere si daca este cazul sa ma adresez unui avocat pentru a reconfirma printr-o noua Hotarare.
  Cu stima,
  Laura S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here