acord de mediere custodie, acord mediere divort, custodie copil, autoritate parinteasca"/>
acord mediere custodie, acord mediere divort, custodie copil, autoritate parinteasca

Acord de mediere in domeniu familial, divort, custodie, pensie intretinere

In situatia in care doi parinti aleg sa se desparta, minorul sau minorii acestora vor avea dreptul garantat prin lege sa pastreze relatii personale (vizite, vacante, concedii) si cu parintele nerezident (parintele cu care copilul nu locuieste in mod curent).

Programul de relatii personale – acord de mediere

Stabilirea unui program clar de relatii personale cu minorul ofera posibilitatea vizitelor saptamanale, a petrecerii de weekend-uri, concedii si vacante impreuna. Drepturile copilului de a pastra legatura cu ambii parinti sunt mai presus de interesele opuse al parintilor, care cel mai adesea au ajuns sa se desparta din cauza neintelegerilor.

Acord de mediere – mediator de familie

Interesul superior al copilului

Pe parcursul activitatii de mediere desfasurate observam uneori existenta situatiei in care unul dintre parinti avea drept principal obiectiv ca celalalt copil sa dispara din viata copilului, eventual cumulativ cu obtinerea unei pensii de intretinere cat mai consistente de la acesta.

-acord de mediere divort si custodie-

In timpul sedintelor de mediere purtate simultan cu ambii parinti alternand cu sedinte individuale cu cate unul dintre, le vorbim despre diferenta pe care o face prezenta sau absenta unuia dintre parinti din viata copilului, alienarea pe care o poate aduce aceasta situatie in mintea si inima unui copil, aceasta neputand fi compensata de beneficii materiale sau cadouri.

In cadrul sedintelor de mediere, urmarirea de catre mediator a interesului superior al minorului este o obligatie legala pe care profesionistul are datoria de a o respecta intocmai. Acord de mediere divort, custodie, partaj, program vizita, pensie intretinere.

Acord de mediere

Odata stabilit un Acord mediere care poate privi spre exemplu timpul petrecut cu minorul, acordul poate dobandi autoritatea unei hotarari judecatoresti prin depunerea la instanta judecatoreasca de domiciliu a acordului pentru a se consfinti (a se lua act, a se incuviinta, a se valida), prin procedura necontencioasa, in camera de consiliu.

Un acord de mediere cu privire la stabilirea domiciliului minorului – la mama sau la tata, cu privire la programul de legaturi personale, la modul de exercitare a autoritatii parintesti( de catre ambii parinti sau de catre unul dintre acestia), la modalitatea de participare la obligatia de intretinere a minorului, poate interveni oricand partile sunt de acord cu incheierea acestuia, chiar si dupa pronuntarea divortului si a stabilirii modului de exercitare a autoritatii parintesti de catre instanta de judecata.

Conform art. 401 C. civ., părinţi separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu aceştia. Acest drept este expresia principiului constituţional al respectării dreptului la viaţa de familie, precum şi al protecţiei speciale al drepturilor copilului.

Părintele divorţat păstrează drepturile şi îndatoririle părinteşti, dar exerciţiul acestora de către părintele divorţat, căruia nu i-a fost încredinţat copilul, suferă anumite limitări şi particularităţi.

Însă acest părinte continuă a avea dreptul şi a fi ţinut de îndatorirea de a creşte copilul, dreptul la păstrarea legăturilor personale dintre părinte şi copil fiind expresia principiului constituţional al respectării dreptului la viaţa de familie precum şi protecţiei speciale a drepturilor copiilor.

Dispoziţiile art. 262 al. 2 Cciv., reprezintă mijlocul legal pus la dispoziţia părintelui divorţat care nu locuieşte cu copilul său pentru a-şi îndeplini îndatoririle faţă de copilul minor, acest drept urmând a fi însă exercitat în aşa fel încât să nu aibă o influenţă negativă asupra dezvoltării copilului, trebuind să fie respectate condiţiile normale în privinţa întreţinerii acestor legături.

Potrivit art. 14 alin. 1 din Legea nr. 272/2004, „Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament”.

Desfacerea căsătoriei –  Efectele divorţului, Art. 400  – Locuinţa copilului după divorţ

(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.

(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.

(3) În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

Art. 401

Drepturile părintelui separat de copil

(1) În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.

(2) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă decide cu privire la modalităţile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.

CONTACTATI MEDIATOR BUCURESTI

Telefon: 0723-373-564

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here